Csináld magad salátaöntetek Jamie Oliver konyhájából

nlc | 2016. Április 07.
Jönnek a friss zöldségek, és velük együtt a salátaszezon. Ha pedig saláta, akkor fontos, hogy legyen néhány tökéletesen működő salátaöntet a tarsolyodban, amit álmodból felébresztve is bármikor össze tudsz állítani. Mert még egy jó saláta is hamar unalmassá válhat, ha csak egyféle öntetből áll a repertoárunk.

A tökéletes salátaöntet elkészítéséhez négy ember szükségeltetik: egy bölcs, aki a sót, egy fösvény, aki az ecetet, egy tékozló, aki az olajat adja hozzá, és végül kell egy őrült is, aki a fenti hozzávalókat összekeveri.” (olasz közmondás)

A saláta titka a friss zöldség és a jól eltalált öntet, amit a legjobb, ha magunk készítünk el tartósítószer-mentesen. Elég egyszer nekiállni, és kikeverni a megfelelő arányokat, mivel hetekig eláll egy befőttesüvegben, utána csak elő kell kapni, és meglocsolni vele a zsenge leveleket. 

A klaszikus vinaigrette titka

A vinaigrette a legegyszerűbb salátaöntet, egy rész borecet, három rész olívaolaj, só és frissen őrölt bors keverékét jelenti, és bármilyen nyers vagy párolt zöldség ízével nagyszerűen harmonizál. 

 

Kezdő salátázók kedvenc salátaöntete



Kezdő salátázókat is levehetünk a lábukról ezzel az olaszos öntettel, amit egyébként a The Kitchn nevű, főzéssel és konyhatervezéssel foglalkozó netes magazin szerzője hosszas kísérletezés után írt le. Jó, ha mindig van belőle otthon, mert a saláták mellett csirkehús pácolásához vagy grillezett zöldségek ízesítéséhez is használhatjuk. 

A legfinomabb salátaöntet

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál (finomra vágott) kaliforniai paprika
  • 0,6 dl fehérborecet
  • 1 teáskanál méz
  • negyed teáskanál majoranna
  • csipet (őrölt) chili paprika
  • negyed teáskanál oregánó
  • 2,5 dl olívaolaj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál (finomra vágott) vöröshagyma
  • 2 teáskanál dijoni mustár
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés


Öntsük egybe a hozzávalókat egy jól záródó befőttesüvegben, és rázzuk fel jó alaposan, vagy egy tálban is kikeverhetjük habverővel, amíg szépen össze nem áll. Mártsunk bele egy salátalevelet, és kóstoljuk meg, hogy még igazíthassunk az ízesítésen, ha megkívánja. 

Jamie Oliver kedvenc salátaöntetei

Jamie Olivernek is megvannak a maga tippjei a tökéletes salátához, melynek első és legfontosabb tényezője az, hogy minél jobban szárítsuk meg a salátaleveleket, mert csak akkor fogja jól átjárni őket az öntet. Vannak már erre egyszerű kütyük is, de ha neked pont nincs salátacentrifugád, akkor se ess kétségbe, anélkül is meg lehet szárítani a salátát, csak kicsit időigényesebb.

3 dolog, amit Jamie nem győz hangsúlyozni a salátákkal kapcsolatban:

Természetesen Jamie is mindig a fenti alap vinaigrette-receptből indul ki, és bár milliónyi receptjéhez változatos salátaönteteket használt már, van 4 olyan receptje, amit mindenképpen érdemes elkészíteni és a hűtőben tartani.

Francia öntet: 

Joghurtos öntet:

Citromos öntet:

Balzsamecetes öntet:

Na jó-jó, de mi legyen a salátában?

 

 

Még több saláta az NLCafén:

Exit mobile version