Ki mondta, hogy a hétvégi menü csak klasszikus fogásokból állhat? Tudjuk-tudjuk, hogy nincs jobb a mama húsleves-rántott hús kombinációjánál, de azért mégsem lehet mindig az a hétvégi menü! Legyen egy kicsit más ez a hétvége! Készítsétek el ismert és kevésbé ismert finomságainkat!
Granola
Hozzávalók:
- 1,5 teáskanál só
- fél csésze olívaolaj
- ízlés szerint fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 csésze zabpehely
- fél csésze méz
- háromnegyed csésze aszalt gyümölcs
- 2 csésze mag (például napraforgómag, mandula, mogyoró, dió, tökmag, lenmag) mag
Elkészítés
Narancsos édesburgonyakrémleves édesburgonya chipsszel
Hozzávalók 4 főre:
- jó pár csipet só
- 1 fej vöröshagyma
- 4 ek. olaj
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint őrölt bors
- 7 dl víz
- 3 dl narancs leve
- 1,2 kg édesburgonya
Elkészítés
Az édesburgonyát megtisztítjuk, az egyik burgonya felét vékony karikákra vágjuk, a maradékot felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra felaprítjuk. Egy lábast előmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, és rászórjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát, felöntjük vízzel és narancslével, és fedő alatt puhára pároljuk. Leturmixoljuk, a narancslével ízesítjük, illetve sózzuk-borsozzuk.
A felkarikázott burgonyákat 120 fokos sütőben megsütjük, ezzel és petrezselyemmel tálaljuk.
Póréhagymába csomagolt lazac
Hozzávalók:
- 1 csomag durva szemű só
- 1 csokor friss kakukkfű
- 8 tojásfehérje
- 1 nagyobb rúd póréhagyma
- 2 narancs reszelt héja
- 1 marék rózsabors
- 1 egész, tisztított lazacfilé
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
A póréhagymát hosszában vágjuk ketté, mossuk meg, majd 2 percre tegyük bele forrásban levő vízbe. 2 perc után vegyük ki és tegyük nagyon hideg (jeges) vízbe, majd tegyük ki a póréhagymalapokat száradni!
Egy tálban keverjük össze a sót, az apróra zúzott borsot és a narancs héját, adjuk hozzá a tojásfehérjét és keverjük jól össze.
A hal hasát szórjuk meg kakukkfűvel, majd a fejétől kezdve egészen a farkáig, csavarjuk póréhagymába!
A sós masszánk egy részét öntsük egy sütőpapírral bélelt keskeny tepsibe, helyezzük rá a halat, majd öntsük rá a maradék masszáz úgy, hogy a hal fejét és farkát ne fedje!
Helyezzük be a sütőbe és addig süssük (40-45 perc), amíg a sókéreg kemény és szép aranybarna nem lesz.
Amint elkészült a kemény bunda, kés segítségével törjük fel a sókérget és távolítsuk el.
A halat hollandi mártással tálaljuk!
Kapros-túrós lepény (bögrés)
Hozzávalók:
- 2 csapott ek. (kristály) cukor
- csipetnyi só
- 1 tojás
- 1 bögre langyos, 2,8%-os tej
- 1 csomag (7g) száraz élesztő
- 4,5 bögre fehér búzaliszt
- 1 jó púpos ek. enyhén olvadt sertészsír
a kapros túróhoz:
- 2 mk. só
- fél kg zsíros túró
- 1 kis doboz (150 g) tejföl
- 1 csokor apróra vágott kapor
a lekenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés
1 bögre = 2,5 dl
1. A lisztet kimérjük egy nagyobb műanyag edénybe, majd a mikróban melegítjük szűk egy percig. Ez megrövidíti a kelesztés időtartamát. Persze ez a lépés kihagyható.
2. Ezután a langyos tejben feloldjuk az élesztőt, tulajdonképpen csak elkeverjük, majd a liszthez adjuk az összes többi hozzávalóval egyetemben. Fakanállal elkezdjük összedolgozni. Mikor a tészta összeáll nagyjából, akkor körkörösen haladva, alányúlunk a fakanállal, és megemelgetjük a tésztát, tulajdonképpen aláütögetünk. Én így dagasztom, de nem sokáig. Kb. öt perc a munka össze-vissza, amit rászánok. Nem kell tökéletesnek lennie, szépen meg fog kelni. Ha a tészta nagyon száraz, akkor még egy pici tejet adunk hozzá, ha nagyon ragad, akkor egy pici lisztet.
3. Ezután megszórjuk a tészta tetejét liszttel, és letakarjuk egy konyharuhával.
4. Hagyjuk úgy a kétszeresére kelni.
5. Eközben összekeverjük a kapros túró hozzávalóit.
6. Ha a tészta megkelt, bekapcsoljuk a sütőt, alsó-felső sütés programon 180-200 fokra, attól függően, ki hogy szokta sütni a kelt tésztákat. Én valahol a kettő között.
7. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk (ez enyém 35*40-es), és lisztezett kézzel szépen széthúzogatjuk a tésztát úgy, hogy kitöltse az egész tepsit.
8. A tésztát megkenjük egy felvert tojással, majd egyenletesen eloszlatjuk a túrót is rajta. Aki nagyon túrósra szeretné, nyugodtan másfélszerezheti a töltelék adagot.
9. Mehet is a sütőbe tűpróbáig. Időt szándékosan nem írok, hiszen minden sütőben másképpen sül a kelt tészta.
A receptet Rupánerné Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.
Spaghetti all amatriciana
Hozzávalók 4 személyre:
- kevés só
- 125 g sós, kb. 1,5-2 cm-es széles, 3-4 mm vastag csíkokra vágott toka szalonna
- 2 ek. száraz fehérbor
- 6 db héjától és magvaitól megfosztott, felkockázott (San Marzano) paradicsom
- 1 db friss, félbevágott csípős pirospaprika
- 400 g spagettitészta
- 125 g frissen reszelt édeskés juhsajt
Elkészítés
A szalonnát a csípőspaprikával együtt forró serpenyőbe tesszük, közepes lángon kissé megpirítjuk (maradjon egy kicsit üveges), majd szűrőkanállal kivesszük, félre tesszük. A bort a serpenyőben maradt zsiradékhoz öntjük, majd megvárjuk, amíg teljesen elpárolog. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomkockákat, majd az egészet sűrűre főzzük.
A tésztát lobogó, sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük, a főzőlevét félretesszük.
A spagettit egy merőkanálnyi főzővízzel a paradicsomszószhoz adjuk, és ebben főzzük készre.
A serpenyőt ezután levesszük a tűzről, a frissen reszelt pecorinót és a sült szalonna csíkokat a tésztához keverjük, és azonnal tálaljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel