Hétvégi menü, rántotthús- és húslevesmentes hétvégékre

nlc | 2016. Április 15.
E heti hétvégi menünk azoknak készült, akik bár nagyon szeretik a klasszikus fogásokat, nyitottak az újdonságokra is. Vegyes menünkben van klasszikus kapros-túrós süti és spagetti, izgalmas leves és mennyei lazac is. Éhen maradni nem fogtok, azt megígérhetjük.

Ki mondta, hogy a hétvégi menü csak klasszikus fogásokból állhat? Tudjuk-tudjuk, hogy nincs jobb a mama húsleves-rántott hús kombinációjánál, de azért mégsem lehet mindig az a hétvégi menü! Legyen egy kicsit más ez a hétvége! Készítsétek el ismert és kevésbé ismert finomságainkat!

Granola

Hozzávalók:

  • 1,5 teáskanál só
  • fél csésze olívaolaj
  • ízlés szerint fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 csésze zabpehely
  • fél csésze méz
  • háromnegyed csésze aszalt gyümölcs
  • 2 csésze mag (például napraforgómag, mandula, mogyoró, dió, tökmag, lenmag) mag
Kategóriareggeli
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

Öntsük egy tálba a zabpelyhet, és keverjük hozzá a pirítatlan magokat. (Ha pirítottat használunk, azt sütés után adjuk majd hozzá.) Keverjük hozzá a sót, a fahéjat és a vaníliás cukrot, majd az olajat és a mézet. Töltsük sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 180 fokon nagyjából 40 percig, amíg picit meg nem barnul. Közben kevergessük meg, mert a szélén gyorsabban pirul. Ha kivettük, adjuk hozzá a felaprított aszalt gyümölcsöket és a pirított magokat, majd hagyjuk kihűlni. Hidegen tejjel felöntve élvezhetjük a csemegét, ami 7-10 napig eláll légmentesen lezárva, hűtőben még ennél is tovább.

 

 

Narancsos édesburgonyakrémleves édesburgonya chipsszel

Hozzávalók 4 főre:

  • jó pár csipet só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 ek. olaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 7 dl víz
  • 3 dl narancs leve
  • 1,2 kg édesburgonya
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az édesburgonyát megtisztítjuk, az egyik burgonya felét vékony karikákra vágjuk, a maradékot felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra felaprítjuk. Egy lábast előmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, és rászórjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát, felöntjük vízzel és narancslével, és fedő alatt puhára pároljuk. Leturmixoljuk, a narancslével ízesítjük, illetve sózzuk-borsozzuk.

 

A felkarikázott burgonyákat 120 fokos sütőben megsütjük, ezzel és petrezselyemmel tálaljuk.

 

 

 

 

Póréhagymába csomagolt lazac

Hozzávalók:

  • 1 csomag durva szemű só
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • 8 tojásfehérje
  • 1 nagyobb rúd póréhagyma
  • 2 narancs reszelt héja
  • 1 marék rózsabors
  • 1 egész, tisztított lazacfilé
Kategóriafőétel
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!

A póréhagymát hosszában vágjuk ketté, mossuk meg, majd 2 percre tegyük bele forrásban levő vízbe. 2 perc után vegyük ki és tegyük nagyon hideg (jeges) vízbe, majd tegyük ki a póréhagymalapokat száradni!

Egy tálban keverjük össze a sót, az apróra zúzott borsot és a narancs héját, adjuk hozzá a tojásfehérjét és keverjük jól össze.

A hal hasát szórjuk meg kakukkfűvel, majd a fejétől kezdve egészen a farkáig, csavarjuk póréhagymába!

A sós masszánk egy részét öntsük egy sütőpapírral bélelt keskeny tepsibe, helyezzük rá a halat, majd öntsük rá a maradék masszáz úgy, hogy a hal fejét és farkát ne fedje!

Helyezzük be a sütőbe és addig süssük (40-45 perc), amíg a sókéreg kemény és szép aranybarna nem lesz.

Amint elkészült a kemény bunda, kés segítségével törjük fel a sókérget és távolítsuk el.

A halat hollandi mártással tálaljuk!

 

Kapros-túrós lepény (bögrés)

Hozzávalók:

  • 2 csapott ek. (kristály) cukor
  • csipetnyi só
  • 1 tojás
  • 1 bögre langyos, 2,8%-os tej
  • 1 csomag (7g) száraz élesztő
  • 4,5 bögre fehér búzaliszt
  • 1 jó púpos ek. enyhén olvadt sertészsír

a kapros túróhoz:

  • 2 mk. só
  • fél kg zsíros túró
  • 1 kis doboz (150 g) tejföl
  • 1 csokor apróra vágott kapor

a lekenéshez:

  • 1 tojás
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

1 bögre = 2,5 dl

 

1. A lisztet kimérjük egy nagyobb műanyag edénybe, majd a mikróban melegítjük szűk egy percig. Ez megrövidíti a kelesztés időtartamát. Persze ez a lépés kihagyható.

2. Ezután a langyos tejben feloldjuk az élesztőt, tulajdonképpen csak elkeverjük, majd a liszthez adjuk az összes többi hozzávalóval egyetemben. Fakanállal elkezdjük összedolgozni. Mikor a tészta összeáll nagyjából, akkor körkörösen haladva, alányúlunk a fakanállal, és megemelgetjük a tésztát, tulajdonképpen aláütögetünk. Én így dagasztom, de nem sokáig. Kb. öt perc a munka össze-vissza, amit rászánok. Nem kell tökéletesnek lennie, szépen meg fog kelni. Ha a tészta nagyon száraz, akkor még egy pici tejet adunk hozzá, ha nagyon ragad, akkor egy pici lisztet. 

3. Ezután megszórjuk a tészta tetejét liszttel, és letakarjuk egy konyharuhával.

4. Hagyjuk úgy a kétszeresére kelni.

5. Eközben összekeverjük a kapros túró hozzávalóit.

6. Ha a tészta megkelt, bekapcsoljuk a sütőt, alsó-felső sütés programon 180-200 fokra, attól függően, ki hogy szokta sütni a kelt tésztákat. Én valahol a kettő között.

7. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk (ez enyém 35*40-es), és lisztezett kézzel szépen széthúzogatjuk a tésztát úgy, hogy kitöltse az egész tepsit.

8. A tésztát megkenjük egy felvert tojással, majd egyenletesen eloszlatjuk a túrót is rajta. Aki nagyon túrósra szeretné, nyugodtan másfélszerezheti a töltelék adagot.

9. Mehet is a sütőbe tűpróbáig. Időt szándékosan nem írok, hiszen minden sütőben másképpen sül a kelt tészta. 

A receptet Rupánerné Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.

 

 

Spaghetti all amatriciana

Hozzávalók 4 személyre:

  • kevés só
  • 125 g sós, kb. 1,5-2 cm-es széles, 3-4 mm vastag csíkokra vágott toka szalonna
  • 2 ek. száraz fehérbor
  • 6 db héjától és magvaitól megfosztott, felkockázott (San Marzano) paradicsom
  • 1 db friss, félbevágott csípős pirospaprika
  • 400 g spagettitészta
  • 125 g frissen reszelt édeskés juhsajt
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A szalonnát a csípőspaprikával együtt forró serpenyőbe tesszük, közepes lángon kissé megpirítjuk (maradjon egy kicsit üveges), majd szűrőkanállal kivesszük, félre tesszük. A bort a serpenyőben maradt zsiradékhoz öntjük, majd megvárjuk, amíg teljesen elpárolog. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomkockákat, majd az egészet sűrűre főzzük. 

A tésztát lobogó, sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük, a főzőlevét félretesszük.

A spagettit egy merőkanálnyi főzővízzel a paradicsomszószhoz adjuk, és ebben főzzük készre.

A serpenyőt ezután levesszük a tűzről, a frissen reszelt pecorinót és a sült szalonna csíkokat a tésztához keverjük, és azonnal tálaljuk.

 

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

 

 

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Exit mobile version