Hogy mi lesz az anyák napi hétvégi menü, az mindig nagy meglepetés. Attól függően, hogy mi az anyuka/mama kedvence, készülhet vega hétvégi menü, komoly, húsos hétvégi menü, vagy akár diétás hétvégi menü is. Egy biztos: a boldogság garantált, akárhogy sikerül is! Mennyei reggeli, komplett ebéd, és egy könnyű vacsora – ki tudna ennek a menünek ellenállni?
Túrós kuglóf
Hozzávalók 1 nagy vagy 18 mini kuglófhoz:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- csipet só
- 5 dkg mazsola
- 25 dkg túró
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 db citrom reszelt héja
- 25 dkg margarin
Az öntethez:
- 20 dkg erdei gyümölcs lekvár
- 20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs-keverék
Elkészítés
A túrót szitán átpasszírozzuk, a lisztet összekeverjük a sütőporral. A puha vajat felhabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a két egész tojást és a csipet sót. Tovább keverjük a robotgéppel, közben pedig kanalanként adjuk hozzá a túrót és a lisztet.
A vízbe áztatott mazsolát lecsepegtetjük, és a masszához keverjük.
200 °C fokon kb. 25-35 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük), ha kihűlt, porcukrot szitálunk rá.
Az öntethez a lekvárt felforrósítjuk, és a mirelit gyümölcsöt beledobva egyet forralunk rajta. (Az erdei gyümölcs mixet helyettesíthetjük meggyel.)
TIPP: Tehetünk bele rumos meggyet, esetleg aszalt gyümölcsöket, remekül feldobja.
elkészítés 25 perc
sütés 35 perc
261 kcal/szelet
Zöldségleves kapros galuskával
Leves:
- 1 db vöröshagyma
- 2 kanál olaj
- 3-4 db sárgarépa
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 3 db fehérrépa
- 1 db zellergumó
- 1 db pasztinák
Kapros galuska:
- 15 dkg liszt
- 1 kiskanál só
- 1-1,5 dl tej
- 1 kanál petrezselyemzöld
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kanál kapor
Elkészítés
Daraboljuk fel a zöldségeket, és kevés olajon pirítsuk át. Öntsük fel 1-1,5 liter vízzel. Fűszerezzük zellerlevéllel, petrezselyemmel, és főzzük puhára a zöldségeket.
A galuskához keverjük össze a lisztet a sütőporral, sóval, adjuk hozzá a feldarabolt kaprot és petrezselymet. Öntsük fel annyi tejjel, hogy lágy masszát kapjunk. (maximum 1,5 dl)
Amikor a zöldségek megfőttek, evőkanállal szaggassuk a levesbe a galuskát. Várjuk meg amíg megfő és feljön a leves tetejére. Főzzük még néhány percig, majd tálaljuk.
Ropogós tőkehal zöldborsópürével és tartármártással
Hozzávalók:
- marék só
- néhány szál rozmaring
- 1 fej brokkoli
- 4 közepes burgonya
- 500 g mélyhűtött zöldborsó
- 200 g kenyér
- 200 ml majonéz
- maréknyi kapribogyó
- 150 g olajban eltett aszalt paradicsom
- 30 g konzerv szardella
- 1200 g tőkehalfilé
- 1 kk. édesköménymag
- 1 kisebb chili paprika
- 3 apró ecetes uborka
- 6 gerezd fokhagyma
- csipet bors
- néhány szál kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kocka vaj
- kevéske olívaolaj
- 1 csokor bazsalikom
- 40 g parmezán
- kevés fűszerpaprika
- kevés balzsamecet
- 2 citrom
- 1 kk. mentaszósz
Elkészítés
A borsópüré elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, vágjuk 2 cm-es kockákra, sós vízben, közepes lángon főzzük. Vágjuk le, és dobjuk ki a brokkoli csupasz szárát. A szár többi részét szeleteljük fel, és adjuk a burgonyához. A brokkoli rózsáit szedjük szét egyforma, kisebb részekre, és tegyük félre. 10-15 perc múlva adjuk a zöldborsót és a brokkolirózsákat a burgonyához, és helyezzük vissza rá a fedőt. Szűrjük le a zöldségeket, hagyjuk pár percig gőzölögni, aztán borítsuk vissza a lábosba. Adjuk hozzá a vajat, locsoljunk rá extra szűz olívaolajat, szórjuk meg sóval-borssal, tegyünk hozzá 1-2 desszerteskanálnyi mentaszószt, és passzírozzukl durva pürévé.
A tőkehal elkészítése:
Öntsünk néhány kiadós löket olívaolajat egy nagy sütőtepsibe, adjunk neki sót-borsot, és szórjuk meg egy kávéskanálnyi édesköménymaggal. Forgassuk meg a halfilét a fűszerekben, alaposan dörzsöljük is bele, majd fektessük a halat bőrös felével lefelé az edénybe. Permetezzünk rá olívaolajat, és toljuk a grillsütő középső rácsára 5 percre. Ezalatt tördeljük darabokra a kenyeret, és tegyük a robotgépbe. Pörgessük meg, közben adjunk hozzá 2 gerezd fokhagymát, egy kis olajat a szardellásdobozból, majd a fűszeres morzsát öntsük át egy tálba. Tegyük a szardella felét az üres robotgépbe, a napon szárított paradicsommal, 2 gerezd fokhagymával, a bazsalikommal, a csilivel és a parmezánnal együtt. Reszeljük hozzá egy citrom héját, és facsarjuk bele a levét. Öntsünk hozzá kevés balzsamecetet, és dolgozzuk pürévé. Vegyük ki a halat a sütőből. Kanalazzuk a pürét a halfilére, szépen terítsük szét rajta, hogy vastag, egyenletes réteget képezzen, aztán szórjuk rá a kenyérmorzsát. Permetezzük meg egy kis olívaolajjal, a kakukkfű- és rozmaringszálakat fektessük a halra, és toljuk vissza a sütőbe további 10 percre, vagy amíg aranybarnára és ropogósra sül.
A tartármártás elkészítése:
Dobjunk 3 uborkát a késes robotgépbe, adjunk hozzá 1 púpozott kávéskanál kapribogyót, kis csokor friss petrezselymet és a szardella másik felét olajával együtt. Kevés extra szűz olívaolajjal, fél citrom lereszelt héjával és levével együtt pörgessük simára. Tegyük át egy kis tálba, és adjuk hozzá a fél üveg majonézt. Jól keverjük össze, facsarjuk hozzá a maradék citromot is. Szórjuk meg az édes fűszerpaprikával, löttyintsünk rá még egy kis extra szűz olívaolajat.
Eperrel töltött ricottafánk
Hozzávalók 15-20 db-hoz::
- 200 g liszt
- 1 tk. vanília aroma
- 50 g + a tálaláshoz porcukor
- 4-5 db eper
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk. sütőpor
- 50 g szobahőmérsékletű vaj
- 2 ek. tej
- a sütéshez (napraforgó) olaj
- 1 db tojás
- csipetnyi só
- 125 g ricotta
Elkészítés
A lisztet a sütőporral, a porcukorral, és a sóval összekeverjük, majd a keverékben elmorzsoljuk a puha vajat. Hozzáadjuk a ricottát, a tojást, a tejet, a vanília esszenciát valamint a citromhéjat, és az egészet könnyen formázható, puha masszává gyúrjuk.
Az eprek leveleit eltávolítjuk. A gyümölcsöket megmossuk, és mindegyiket négyfelé vágjuk.
A ricottás masszából diónyi darabokat csípünk, mindegyik közepére egy-egy negyed epret helyezünk, A tésztát gombóccá formázzuk, és forró olajban aranybarnára sütjük.
A fánkokat porcukorral megszórva tálaljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Kínaikel-saláta tojásos-mustáros öntettel
Hozzávalók:
- só
- 1 dl olaj
- 1 db citrom leve
- 40 g mustár
- 2 db főtt tojás
- őrölt fehérbors
- 1 db nagy fej kínai kel
Elkészítés
A kínai kelt megtisztítjuk, és jól megmossuk, vastag torzsáját kivágjuk, leveleire szedjük. A nagyobb leveleket kisebb darabokra tépkedjük szét, majd tegyük a hűtőszekrénybe. A megtisztított kemény tojások fehérjéjét apró kockára vágjuk.
A sárgáját villával összetörjük, olajjal, mustárral, az átszűrt citrom levével, sóval, kevés borssal összekeverjük, majd ezt az öntetet ráöntjük a hideg salátára, és óvatosan megforgatjuk.
Fa- vagy üvegtálba rakjuk, és a tetejére szórjuk az összevágott tojásfehérjét.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel