Hétvégi menü az anyák napi hétvégére

nlc | 2016. Április 29.
Ezen a hétvégén az anyukákat ünnepeljük, így most ideje kicsit kényeztetni őket, és átvenni a konyhát a hétvégére (is). Hétvégi menünkben olyan finomságokat hoztunk, amelyeknek biztosan minden anyuka örülni fog.

Hogy mi lesz az anyák napi hétvégi menü, az mindig nagy meglepetés. Attól függően, hogy mi az anyuka/mama kedvence, készülhet vega hétvégi menü, komoly, húsos hétvégi menü, vagy akár diétás hétvégi menü is. Egy biztos: a boldogság garantált, akárhogy sikerül is! Mennyei reggeli, komplett ebéd, és egy könnyű vacsora – ki tudna ennek a menünek ellenállni?

Túrós kuglóf

Hozzávalók 1 nagy vagy 18 mini kuglófhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • csipet só
  • 5 dkg mazsola
  • 25 dkg túró
  • 2 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 25 dkg margarin

Az öntethez:

  • 20 dkg erdei gyümölcs lekvár
  • 20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs-keverék
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A túrót szitán átpasszírozzuk, a lisztet összekeverjük a sütőporral. A puha vajat felhabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a két egész tojást és a csipet sót. Tovább keverjük a robotgéppel, közben pedig kanalanként adjuk hozzá a túrót és a lisztet.

A vízbe áztatott mazsolát lecsepegtetjük, és a masszához keverjük.

200 °C fokon kb. 25-35 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük), ha kihűlt, porcukrot szitálunk rá.

Az öntethez a lekvárt felforrósítjuk, és a mirelit gyümölcsöt beledobva egyet forralunk rajta. (Az erdei gyümölcs mixet helyettesíthetjük meggyel.)

TIPP:  Tehetünk bele rumos meggyet, esetleg aszalt gyümölcsöket, remekül feldobja.

elkészítés 25 perc
sütés 35 perc

261 kcal/szelet

 

Zöldségleves kapros galuskával

Leves:

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 kanál olaj
  • 3-4 db sárgarépa
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3 db fehérrépa
  • 1 db zellergumó
  • 1 db pasztinák

Kapros galuska:

  • 15 dkg liszt
  • 1 kiskanál só
  • 1-1,5 dl tej
  • 1 kanál petrezselyemzöld
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kanál kapor
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Daraboljuk fel a zöldségeket, és kevés olajon pirítsuk át. Öntsük fel 1-1,5 liter vízzel. Fűszerezzük zellerlevéllel, petrezselyemmel, és főzzük puhára a zöldségeket.

A galuskához keverjük össze a lisztet a sütőporral, sóval, adjuk hozzá a feldarabolt kaprot és petrezselymet. Öntsük fel annyi tejjel, hogy lágy masszát kapjunk. (maximum 1,5 dl)

Amikor a zöldségek megfőttek, evőkanállal szaggassuk a levesbe a galuskát. Várjuk meg amíg megfő és feljön a leves tetejére. Főzzük még néhány percig, majd tálaljuk.

 

Ropogós tőkehal zöldborsópürével és tartármártással

Hozzávalók:

  • marék só
  • néhány szál rozmaring
  • 1 fej brokkoli
  • 4 közepes burgonya
  • 500 g mélyhűtött zöldborsó
  • 200 g kenyér
  • 200 ml majonéz
  • maréknyi kapribogyó
  • 150 g olajban eltett aszalt paradicsom
  • 30 g konzerv szardella
  • 1200 g tőkehalfilé
  • 1 kk. édesköménymag
  • 1 kisebb chili paprika
  • 3 apró ecetes uborka
  • 6 gerezd fokhagyma
  • csipet bors
  • néhány szál kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kocka vaj
  • kevéske olívaolaj
  • 1 csokor bazsalikom
  • 40 g parmezán
  • kevés fűszerpaprika
  • kevés balzsamecet
  • 2 citrom
  • 1 kk. mentaszósz
Kategóriafőétel
Elkészítési idő150 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A borsópüré elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, vágjuk 2 cm-es kockákra, sós vízben, közepes lángon főzzük. Vágjuk le, és dobjuk ki a brokkoli csupasz szárát. A szár többi részét szeleteljük fel, és adjuk a burgonyához. A brokkoli rózsáit szedjük szét egyforma, kisebb részekre, és tegyük félre. 10-15 perc múlva adjuk a zöldborsót és a brokkolirózsákat a burgonyához, és helyezzük vissza rá a fedőt. Szűrjük le a zöldségeket, hagyjuk pár percig gőzölögni, aztán borítsuk vissza a lábosba. Adjuk hozzá a vajat, locsoljunk rá extra szűz olívaolajat, szórjuk meg sóval-borssal, tegyünk hozzá 1-2 desszerteskanálnyi mentaszószt, és passzírozzukl durva pürévé.

A tőkehal elkészítése:
Öntsünk néhány kiadós löket olívaolajat egy nagy sütőtepsibe, adjunk neki sót-borsot, és szórjuk meg egy kávéskanálnyi édesköménymaggal. Forgassuk meg a halfilét a fűszerekben, alaposan dörzsöljük is bele, majd fektessük a halat bőrös felével lefelé az edénybe. Permetezzünk rá olívaolajat, és toljuk a grillsütő középső rácsára 5 percre. Ezalatt tördeljük darabokra a kenyeret, és tegyük a robotgépbe. Pörgessük meg, közben adjunk hozzá 2 gerezd fokhagymát, egy kis olajat a szardellásdobozból, majd a fűszeres morzsát öntsük át egy tálba. Tegyük a szardella felét az üres robotgépbe, a napon szárított paradicsommal, 2 gerezd fokhagymával, a bazsalikommal, a csilivel és a parmezánnal együtt. Reszeljük hozzá egy citrom héját, és facsarjuk bele a levét. Öntsünk hozzá kevés balzsamecetet, és dolgozzuk pürévé. Vegyük ki a halat a sütőből. Kanalazzuk a pürét a halfilére, szépen terítsük szét rajta, hogy vastag, egyenletes réteget képezzen, aztán szórjuk rá a kenyérmorzsát. Permetezzük meg egy kis olívaolajjal, a kakukkfű- és rozmaringszálakat fektessük a halra, és toljuk vissza a sütőbe további 10 percre, vagy amíg aranybarnára és ropogósra sül.

A tartármártás elkészítése:
Dobjunk 3 uborkát a késes robotgépbe, adjunk hozzá 1 púpozott kávéskanál kapribogyót, kis csokor friss petrezselymet és a szardella másik felét olajával együtt. Kevés extra szűz olívaolajjal, fél citrom lereszelt héjával és levével együtt pörgessük simára. Tegyük át egy kis tálba, és adjuk hozzá a fél üveg majonézt. Jól keverjük össze, facsarjuk hozzá a maradék citromot is. Szórjuk meg az édes fűszerpaprikával, löttyintsünk rá még egy kis extra szűz olívaolajat.

 

Eperrel töltött ricottafánk

Hozzávalók 15-20 db-hoz::

  • 200 g liszt
  • 1 tk. vanília aroma
  • 50 g + a tálaláshoz porcukor
  • 4-5 db eper
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk. sütőpor
  • 50 g szobahőmérsékletű vaj
  • 2 ek. tej
  • a sütéshez (napraforgó) olaj
  • 1 db tojás
  • csipetnyi só
  • 125 g ricotta
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A lisztet a sütőporral, a porcukorral, és a sóval összekeverjük, majd  a keverékben elmorzsoljuk a puha vajat. Hozzáadjuk a ricottát, a tojást, a tejet, a vanília esszenciát valamint a citromhéjat, és az egészet könnyen formázható, puha masszává gyúrjuk.

Az eprek leveleit eltávolítjuk. A gyümölcsöket megmossuk, és mindegyiket négyfelé vágjuk.

A ricottás masszából diónyi darabokat csípünk, mindegyik közepére egy-egy negyed epret helyezünk, A tésztát gombóccá formázzuk, és forró olajban aranybarnára sütjük.

A fánkokat porcukorral megszórva tálaljuk. 

 

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

 

Kínaikel-saláta tojásos-mustáros öntettel

Hozzávalók:

  • 1 dl olaj
  • 1 db citrom leve
  • 40 g mustár
  • 2 db főtt tojás
  • őrölt fehérbors
  • 1 db nagy fej kínai kel
Kategóriavacsora
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kínai kelt megtisztítjuk, és jól megmossuk, vastag torzsáját kivágjuk, leveleire szedjük. A nagyobb leveleket kisebb darabokra tépkedjük szét, majd tegyük a hűtőszekrénybe. A megtisztított kemény tojások fehérjéjét apró kockára vágjuk.

A sárgáját villával összetörjük, olajjal, mustárral, az átszűrt citrom levével, sóval, kevés borssal összekeverjük, majd ezt az öntetet ráöntjük a hideg salátára, és óvatosan megforgatjuk.

Fa- vagy üvegtálba rakjuk, és a tetejére szórjuk az összevágott tojásfehérjét.

 

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Exit mobile version