Reggeli, ebéd, vacsora – húsmentes diétás receptek

nlc | 2016. Április 30.
Ezek a diétás receptjeink igazi tavaszi finomságok, sok-sok zöldséggel, húsmentesen, így akár a vegetáriánusok is beiktathatják őket napi menüjükbe.

 Reggeli

Zöldséges tojásrántotta

1. hozzávaló kategória neve:

  • pár csipet só
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 5-6 db (koktél) paradicsom
  • ízlés szerint fűszerpaprika
  • 1 db mozzarella
  • 1 db cukkini
Kategóriareggeli
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 Kattints a receptért!

 Ebéd

Sárgarépaleves joghurttal

Hozzávalók:

  • 4 csomó friss sárgarépa
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 5 dl natúr joghurt
  • 1 db zöldségleves kocka vagy fél liter zöldség alaplé
  • 60 g szezámmag
  • fehérbors
Kategórialeves
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sárgarépát megtisztítjuk és finomra reszeljük, a leveskockát fél liter vízben feloldjuk. A répát forró olajon közepes tűzön megfuttatjuk, felöntjük a zöldséglevessel, majd ízesítjük sóval, borssal és jól felforraljuk, végül a tűzről levéve hűtjük, hozzákeverjük a joghurtot, és 5 percig gyenge tűzön főzzük.

Közben a szezámmagot egy teflonserpenyőben zsiradék nélkül aranyszínűre pirítjuk.

Tálaláskor a finomra vágott sárgarépazöldet és a pirított szezámmagot külön edényben adjuk a leves mellé, és ki-ki ízlése szerint vesz belőle.

 

Kapros-mentás zöldborsó-zöldspárga gerslirizottó (orzottó)

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 30 dkg gersli
  • 50 dkg spárga
  • 2 db salátacukkini
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 csokor újhagyma
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1,5 dl tejszín
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 8 dkg vaj
  • 1 csokor medvehagyma
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A gerslit háromszoros mennyiségű, lobogó vízben megfőzzük. A zöldborsót kevés vízben megpároljuk. Az újhagymát felkarikázzuk, kevés olajon egy serpenyőben megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a megmosott, almareszelőn lereszelt cukkinit. A kaliforniai paprikát megmossuk és apró kockákra vágjuk, a medvehagymát szintén megmossuk és vékonyra vagdossuk. A megfonnyadt cukkinihez keverjük a paprikát, a medvehagymát, a párolt borsót. Tejszínnel felöntjük, sózzuk, borsozzuk, 2 perc rotyogás és kész. A gerslivel összeforgatva kínáljuk.

 

Kakaós (reform) kókuszgolyó

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 6 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 12 dkg méz
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 20 dkg magozott datolya
  • 15 dkg darált mandula
  • 8-10 dkg narancslekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A szárított datolya magját eltávolítjuk és egy késes aprítóba tesszük a darált mandulával, 15 dkg kókuszreszelékkel, a kakaóporral, az olívaolajjal és mézzel együtt. Krémesre aprítjuk a géppel, majd kanalanként hozzáadjuk a narancslekvárt. Annyit adjunk hozzá, amennyivel már jól formázható a massza. Ha kész, gombócokat formázunk belőle és natúran, vagy kókuszreszelékben meghempergetve tálaljuk.

Vacsora

Karalábés répafasírt

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • formázáshoz zsemlemorzsa
  • 10 dkg zellergumó
  • 10 dkg fehérrépa
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 20 dkg sárgarépa
  • sütéshez olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 20 dkg karalábé
Kategóriaebéd
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A zöldségeket megpucoljuk, lereszeljük, nagy tálba tesszük, 1 teáskanál sót adunk hozzájuk. 30 percig állni hagyjuk, majd az egészet nagyon alaposan kifacsarjuk. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a tojásokat, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. 15 percig hagyjuk pihenni a masszát. Fasírtokat formázunk belőle, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük.

 

165 kcal/adag

 További húsmentes receptek az NLCafe-n:

 

 

Exit mobile version