Dobd fel csokival a hosszú hétvégét!

nlc | 2016. Május 15.
Nincs olyan időjárás, amit ne dobna fel egy kis csoki. Ha jó idő van, jöhet a fagyi és a könnyű csokis kanalas desszertek, ha rossz idő van, akkor pedig bátran bevállalhatjuk a szupercsokis sütiket is. Mi most minden eshetőségre felkészültünk.

csokis-epres-oreós süti a legjobb bizonyíték arra, hogy a csokis édességeknek még májusban is van létjogosultsága. Ha nálatok is gyakran elhangzik, hogy “úgy ennék valami csokisat”, akkor dobjátok fel ezt a pünkösdi hétvégét (is) egy kis csokis édességgel

Nutellás-mogyorós brownie

Hozzávalók kb: 20×20 cm-es sütőtálhoz:

  1. A mogyorót durvára vágjuk, a sütőtálat sütőpapírral béleljük ki, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  2. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, és kikeverjük.
  3. A lisztet összeforgatjuk a cukrozatlan kakaóporral, majd a tojásos keverékhez keverjük.
  4. A mogyoró kb. felét beleszórjuk a masszába, és alaposan összekeverjük.
  5. A mogyorós masszát a sütőpapírral bélelt sütőtálba simítjuk, majd rákanalazzuk a Nutellát, kés hegyével vagy villával kicsit vegyítjük a csokis masszából, majd rászórjuk a maradék durvára vágott mogyorót. 
  6. Sütőbe toljuk, és 25 percig sütjük.

 

Csokimousse, ahogy Jamie Oliver készíti

Hozzávalók:

Gőz fölött olvasszuk fel a csokit, majd keverjünk hozzá egy csipet sót!
A tojás sárgájához adjuk hozzá a cukrot, és addig keverjük, amíg a cukor fel nem olvad!
Közben a tojás fehérjéhez adjunk egy csipet sót, és verjük fel kemény habbá!
Egy harmadik tálban verjük fel a tejszínt is kemény habbá!
A tojássárgát keverjük jól össze 2 evőkanál kakaóval és a 75 ml amarettóval, és dolgozzuk jól össze. Ehhez adjuk hozzá a tejszínt, és óvatosan keverjük össze. Utána keverjük hozzá a tojásfehérje habját is!
A kész masszát finoman kanalazzuk át kisebb tálkákba, majd 1-2 órára tegyük be a hűtőbe!
Az aszalt meggyet tegyük egy tálba, öntsük nyakon 1 dl amarettóval és 1 dl vízzel, tegyük fel a gázra és forrásig főzzük. Forrás után hagyjuk 10 percig állni, hogy a meggyek jól megduzzadjanak. 
A szezámmagos szeleteket zúzzuk össze egy mozsárban!
Vegyük elő a mousse-t a hűtőből, kanalazzuk rá a meggyet, és szórjuk meg a szezámmaggal!

 
 

forrás: Jamie Oliver

Nagyon csokis muffin

Hozzávalók kb. 12 db-hoz:

1. Az étcsokit apróra vágjuk, a banánt is kis darabokra vágjuk.
2. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és előkészítünk egy muffinsütő formát, a mélyedéseket kivajazzuk/muffinpapírt rakunk bele.
3. A tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a joghurtot és az olajat és elkeverjük.
4. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a kakaóporral, és a másik tál tartalmához adjuk. Összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk az előkészített banánt és étcsokit, és összekeverjük.
5. A muffinsütő mélyedéseibe adagoljuk, kb. 2/3 magasságig, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Duplán csokis szeletek

Alap:

Csokikrém:

 

1. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy kb. 20-22 cm-es sütőformát. Az alaphoz a vajat egy lábasban közepes lángon megolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot, a reszelt narancshéjat és hozzáadjuk a csokit. Kevergetve összeolvasztjuk, majd kicsit hűlni hagyjuk.

2. A tojásokat felverjük, és a csokis keverékhez adjuk, majd beleöntjük a lisztet és a kakaóport, és összekeverjük.

3. A sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük a masszát, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni.

4. Ha kihűlt az alap, megkenjük a lekvárral.

5. A csokikrémhez a tejszínt egy lábasban felforrósítjuk, majd beletördeljük a csokit és beleszórjuk a porcukrot és összeolvasztjuk. A legvégén hozzáadjuk a vajat, és elkeverjük. Kb. 10 percig hűlni hagyjuk, majd rákenjük a lekváros csokis alapra, és hűtőbe tesszük pár órára, hogy a csokikrém megdermedjen.

Csokis tiramisu

Hozzávalók kb. 6 pohárhoz:

1. A vajat megolvasztjuk egy kis lábasban, beletördeljük az étcsokit, és összeolvasztjuk. Hozzáadjuk a csipet sót és a tejszínt, összekeverjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és kicsit hűlni hagyjuk.

2. Közben felverjük a habtejszínt, egy másik tálban pedig a mascarponét kikeverjük a porcukorral. A kettőt összeöntjük, és habverővel összekeverjük.

3. Poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a tiramisukat: a babapiskótát kisebb darabokra tördeljük, és néhány másodpercig a kakaóban áztatjuk, majd a poharak aljába adagoljuk egy rétegben. Erre kanalazunk egy kis csokikrémet, rá egy adag tejszínes mascarpone jön, majd megint piskóta, megint csokikrém és végül tejszínes mascarpone a tetejére. Ha kész, hűtőbe tesszük pár órára, majd tálalás előtt cukrozatlan kakaóporral szórjuk meg.

Pisztáciás-áfonyás fehér csoki

Hozzávalók:

A csokit törjük össze, adjuk hozzá a kókuszzsírt, és olvasszuk fel a mikróban, majd öntsük rá a kekszre! Simítsuk el, hogy egységes legyen a csokiréteg, végül szórjuk meg a pisztáciával, az áfonyával és egy kevéske sóval! Tegyük hűtőbe!

forrás: lovelylittlekitchen

Csokifagyi

Hozzávalók:

A sűrített tejet, a tejet és a tejszínt közepes láng felett felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kis kockákra tört csokoládét és a kakaóport, addig keverjük, amíg a csokoládé felolvad, a kakaó feloldódik. Hozzákeverjük a sót és a vaníliakivonatot/a kikapart vaníliamagokat. A keményítőt kikeverjük a hideg vízzel, majd a csokoládés masszához keverjük. Visszatesszük a tűzre, és közepes láng felett 5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Hagyjuk a fagylaltot kihűlni, majd mélyhűtőbe tesszük legalább 5 órára.

Még több csokis recept az NLCafén:

Exit mobile version