Ha nyár, akkor főtt kukorica. Segítünk, hogyan főzd meg otthon, hogy ropogós, mégis szájban olvadós csemegét készíthess és persze fogyaszthass.
A főtt kukorica főzésének praktikái
Először forralj vizet a lehető legnagyobb fazekadban. A személyenként 1-2 csőnyi kukoricák külső vastagabb leveleit szedd le. Vágd le a csövek mindkét végét kb. ujjnyi vastagságban. A zsenge levelekkel együtt a kukoricákat szépen egymás mellé helyezve tedd a gyöngyöző vízbe. Attól függően, mennyire friss a csemege kukorica, az újraforrástól számítva kb. 15-20 percig főzd.
A főzés végén vedd ki a csöveket a vízből, szedd le a leveleket és “bajuszmaradékot”, ízlés szerint sózd, és megkenheted vékonyan vajjal. Rendkívül finom a főtt kukorica speciális citromos borssal megszórva is, amit kulináris boltokban szerezhetsz be.
Ha esetleg rendelkezel gőzpárolóval, még egyszerűbb dolgod van. Tedd be a megtisztított csöveket a gépbe, és gőzöld 15 percig. A párolás után azonnal fogyaszthatod a főtt kukoricát.
Jó, ha tudod a főtt kukoricáról
Hogy valóban ropogós és ízletes főtt kukoricát készíthess, nem mindegy, hogyan választod a boltban a kukoricacsöveket. A kukorica frissességét úgy tudod a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy megtapintod a “bajuszt”. Ha az száraz, a kukoricát több napja szedték, a szemek megkeményedtek, hosszabb főzési idő után sem puhulnak meg igazán.
Ha selymes tapintású a bajusz, az már jó jel arra, hogy a kukorica friss. A körmöddel óvatosan vágj bele a csőbe, és ellenőrizd a szemeket. Ugyanis, ha túlzottan “tejes” még, vagyis fehér folyadék jön a szemekből, a kukorica éretlen, amellyel szintén nem lesz sikered. Ha túl kemények, szárazak a szemek, az pedig az “öreg” kukorica jele. Olyan csemegekukorica-csöveket érdemes tehát választani, amelyek nem kemények, de nem is éretlenek.
További kukorica témájú cikkek az NLCafén
- Ilyet még nem láttál! Itt a szivárványszínű kukorica
- Főtt kukoricán osztozik macska és gazdája
- Kukoricapüré kakukkfüves erdei gombával
- Gyors vacsora: kukoricaleves csirkemellel
Fotók: Pinterest