Gasztro

3 recept, ami után elfelejted a majonézes kukoricasalátát

A kukorica kicsit olyan, mint Gombóc Artúrnál a csoki. Lehet belőle leves, köret, főétel, előétel, sütemény, sós desszert, és még ki tudja mennyi minden más. Csövéről levágva, zsengén a legjobb választás, de a konzerv és a fagyasztott változat is többre érdemes egy unalmas majonézes kukoricasalátánál.

Az alábbi három étel ereje leginkább abban rejlik, hogy sem az időnket, sem a pénztárcánkat nem rabolja el. Itt az ideje, hogy elkezdjünk másként gondolni a törökbúzára! Higgyétek el, sokkal több, mint sárga!

Kukoricás-spenótos muffin

• 20 dkg morzsolt, főtt kukorica
• 2 egész tojás
• 25 dkg liszt
• 1 púpozott tk. sütőpor
• 2,5 dl tejszín
• 5 dkg paraj, finomra aprítva
• 2 gerezd fokhagyma
• fél dl olaj
• fél tk fűszerpaprika
• só, frissen őrölt bors

A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. A lisztet egy keverőtálban keverjük össze a sóval, paprikával és a sütőporral. Üssük bele a tojásokat, borítsuk rá a kukoricát, a spenótot és tejszínt. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, sót és borsot, majd az egészet alaposan keverjük össze. Adagoljuk muffinsütőformába a masszát (a mélyedéseket háromnegyedig töltsük meg), majd süssük készre kb. 23-25 perc alatt. 12 darab lesz belőle.

3 recept, ami után elfelejted a majonézes kukoricasalátát

Cukkinis kukoricakrémleves

• 2 ek. vaj
• 2 ek. olívaolaj
• 1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
• 2 gerezd fokhagyma
• 40 dkg morzsolt kukorica
• kb. 10 dkg cukkini, aprítva
• 5 dl alaplé
• 2 dl tejszín
• só, frissen őrölt bors, pár csepp citromlé
• díszítéshez olívaolaj, aprított cukkini

Egy lábosban közepes lángon összeolvasztom a vajat az olajjal. Rászórom a vöröshagymát, finoman megsózom, és 3-4 perc alatt puhára párolom. Ráreszelem a fokhagymát, átkeverem pár másodperc alatt, majd jöhet rá a kukorica. Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, és lefedve 20-25 percig főzöm. Ha zsenge a kukorica, rövidebb idő kell. A főzési idő felénél hozzáadom a cukkinit is. Ha elkészült, az egészet turmixgépbe öntöm és teljesen összepürésítem. Ha teljesen krémes levet szeretnénk, akkor egy szűrőn passzírozzuk át az egészet. Öntsük vissza a lábosba, adjuk hozzá a tejszínt, és forraljuk vele 1 percig. Ízesítsük sóval, borssal, citromlével. Tálaláskor csorgassuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg apróra vágott cukkinikockákkal. Ha véletlenül van némi friss kaprunk, bátran szórjuk meg vele a levesünket. 2 adag lesz belőle.

3 recept, ami után elfelejted a majonézes kukoricasalátát

 

Avokádós kukoricával töltött paradicsom

Recept 2 főre
• 30 dkg főtt szemes kukorica
• 1 érett avokádó fele, kockázva
• 1 kisebb csokor petrezselyem, aprítva
• 15-20 szál snidling, finomra aprítva
• 1 cikk citrom leve
• 2 ek olívaolaj
• 4 érett paradicsom, a belsejüket vájjuk ki
• 3 dkg fetasajt

A paradicsom belsejét finoman sózzuk, borsozzuk. A sajt kivételével az összes hozzávalót keverjük össze egy keverőtálban, majd adagoljuk a paradicsomokba. Tegyük hűtőbe és legalább egy órát hagyjuk pihenni. Tálaláskor szórjuk meg friss fűszerekkel, és morzsoljuk rá a fetasajtot. Hidegen is remek fogás, de azt sem fogjuk megbánni, ha 200 fokon 10 percig sütjük.

3 recept, ami után elfelejted a majonézes kukoricasalátát

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top