A nyár savanykás bogyós gyümölcséből mennyei meggylekvárt főzhetsz, de befőttnek is kiváló, nem beszélve a szuper meggyes receptekről. És a forró napok hideg gyümölcsleveseinek is egyik legnépszerűbb alapanyaga a meggy. Ha teheted, fagyaszd le több adagban, így a szezon elmúltával sem kell lemondanod erről a finom ételről. Készítsd el velünk ezt az igazán egyszerű receptet.
A meggyleves hozzávalói
- 35 dkg lecsumázott meggy
- 15 dkg cukor
- 2 dl tejszín
- 2 ek. liszt
- 2-3 citromkarika
- 6-8 egész szegfűszeg
- darabka fahéj
- csipetnyi só
- annyi víz, amennyi ellepi a gyümölcsöt
Így készül a nyári meggyleves
Alaposan mosd meg a meggyet, szedd le a szárát. Ha jobban szereted mag nélkül, kimagozhatod, de a bogyók szebben mutatnak a levesben, ha egészben főzöd a gyümölcsöt. Töltsd a gyümölcsöt fazékba, öntsd fel annyi vízzel, ami épp ellepi. Lassú tűzön forrald fel.
Öntsd a meggyleveshez a cukrot, add hozzá a sót, a fűszereket és a citromlevet. A forralástól számított 15 percig főzd. Közben a tejszínhez keverd hozzá a lisztet, ügyelve, hogy ne maradjon csomós. Amikor a meggyleves megfőtt, folyamatos kevergetés mellett öntsd bele a lisztes keveréket. Néhány percig forrald, majd vedd le az edényt a tűzről.
Hidegen, gombócnyi tejszínhabbal kínáld a hűsítő nyári meggylevest.
További meggyes receptek az NLCafén
- Te tudod, hogyan kell meggylevest főzni? Íme a klasszikus recept
- 3 mennyei meggyes desszert, amit a hétvégén el kell készítened
- Gyors hétvégi édesség: meggyes-csokis morzsasüti
- Klasszikus párosok: mákos-meggyes sütemények receptjei
- Hogyan készíts konyakmeggyet házilag? A fórumozók már kipróbálták a receptet
Fotók: Thinkstock