Gasztro

Klasszikus párosok: desszertek mákkal és meggyel

A csoki-narancs páros mellett a mák-meggy kombináció is nagy kedvencünk a téli időszakban. 3 édességreceptünket érdemes kipróbálni.

Duplameggyes máktorta

Hozzávalók:

  • 150 g cukor
  • 3 db tojás
  • 60 g vaj
  • fél tasak sütőpor
  • 250 g darált mák
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 3-4 evőkanál aszalt meggy

Teteje:

  • 1-2 evőkanál porcukor
  • 125 g mascarpone

Mellé:

  • ízlés szerint meggybefőtt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kivajazunk, kilisztezünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. (26 cm-es formához a megadott mennyiségek dupláját kell venni.) A vajat megolvasztjuk, és kikeverjük a tojások sárgájával, a cukorral és a reszelt narancshéjjal. A mákot összekeverjük a sütőporral, és ezt is a cukros keverékhez adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos tál tartalmához adjuk, végül beleszórjuk az aszalt meggyet, és összeforgatjuk.  A masszát a tortaformába kanalazzuk, elegyengetjük, és 180 fokon 30-35 percig sütjük (tűpróbával teszteljük). Ha kész, hűlni hagyjuk.  Ha teljesen kihűlt a sütemény, kivesszük a tortaformából, és tálcára rakjuk. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, és a torta tetejére kenjük. Tálalásig hűvös helyen tartjuk, majd magozott meggybefőttel tálaljuk. 

Mákos-meggyes pohárkrém

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál cukor
  • 250 ml habtejszín
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál darált mák
  • 250 g mascarpone
  • 200 g meggybefőtt
  • 1-2 dl meggylé
  • 20-25 db piskótatallér
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A mascarponét kikeverjük a citromhéjjal és 3 evőkanál meggylével.  A tejszínhez hozzáadjuk a cukrot, és felverjük, majd az egészet összekeverjük a mascarponés tál tartalmával, végül hozzákeverjük a 3 evőkanál darált mákot is. A meggylevet egy tálba öntjük, és előkészítünk egy kiskanalat, amelynek segítségével megmártjuk benne a piskótatallérokat. Poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a desszertünket:  a poharak aljára mákos mascarponekrémet kanalazunk, majd a meggylében pár pillanatra megmártott piskótatallérokat helyezzük rá. Erre ismét 1-2 kanál mákos mascarponekrémet adagolunk, beleszórunk pár szem meggyet, és így haladunk a pohár tetejéig úgy, hogy a tetejére krém kerüljön.  Hűtőbe tesszük néhány órára, majd közvetlenül tálalás előtt meggyszemeket helyezünk a pohárkrémek tetejére.

Mákos-morzsás sütemény

Alaptészta:

  • 100 g liszt
  • 80 g cukor
  • 2 db tojás
  • 100 g vaj
  • fél teáskanál sütőpor
  • 150 g magozott meggy

Mákos morzsa:

  • 30 g liszt
  • 40 g cukor
  • 25 g vaj
  • fél citrom citrom reszelt héja
  • 30 g darált mák
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy 18 cm átmérőjű tortaformát.  Először elkészítjük az alaptésztát: a vajat megolvasztjuk, és habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a vajas keverékhez adjuk, és összekeverjük.  A masszát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és elegyengetjük. A lecsepegtetett meggyet rászórjuk a tésztára, és enyhén bele is nyomkodjuk a szemeket. A mákmorzsához a puha vajhoz hozzáadjuk a cukrot, a darált mákot, a lisztet és a citromhéjat, és kézzel összemorzsoljuk. A morzsát a meggyes alaptésztára szórjuk. 30-35 perc alatt készre sütjük – tűpróbával teszteljük a végén.  

 Még több klasszikus páros:

– Narancs és csoki

– Kókusz és citrom

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top