Mennyei barackos sütik

nlc | 2016. Július 03.
Barackból egyszerűen nem lehet sok. Befőzünk 30 kg-ot, naponta elfogy 1 kg nyersen, és még mindig bírjuk, így jöhetnek a legjobb barackos sütik is. Piskóták, papucsok és torták: nagyon barackosak és nagyon finomak.

Lehet már szedni a sárgabarackot szedd magad akció keretében is, így ideje ráállni a legjobb barackos finomságokra: jöhet a legfinomabb sárgabaracklekvár, a levendulás sárgabaracklekvár, főzhetünk baracklikőrt, és ha az alábbi sütik után marad barackmag, azt is felhasználhatjuk. 

 

Emeletes barackos torta

Hozzávalók:

Az alaphoz:

A barackos réteghez:

A tetejére:

0. A sárgabarackot megmossuk, félbevágjuk és magjukat eltávolítjuk.

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokon és kivajazunk, kilisztezünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát.

2. A vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tojást, a citrom reszelt héját és kifacsart levét és a tejet és alaposan kikeverjük.

3. Ha ez megvan, összekeverjük a lisztet, a sütőport és a keményítőt, és fokozatosan a tojásos masszához adjuk.

4. Az így kapott tésztát az előkészített tortaformába simítjuk.

5. A lekvárt 1 evőkanál forró vízzel simára keverjük és a tésztára kenjük.

6. A megfelezett, kimagozott sárgabarackokat egyenletesen elosztjuk a lekváros rétegen.

7. A tetejéhez a hozzávalókat kézzel összemorzsoljuk és a barackos rétegre szórjuk.

8. Kb. 40-45 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni a kész süteményünket.

Répás–diós piskótatekercs barackos krémmel

Hozzávalók 14-16 szelethez:

A krémhez:

1. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a reszelt répával és a cukor felével elkeverjük. A lisztet a dióval és a sütőporral vegyítjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, hozzákeverjük a répás részt, végül a lisztes keveréket is.
 
2. Egy 25×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszát egyenletesen elkenjük benne, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük.
 
3. A krémhez a keményítőt a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, a cukorral és kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd a péppel besűrítjük. Lapos tálcára terítjük, hogy hamarabb meghűljön. A hideg tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a kihűlt krémbe forgatjuk.
 
4. A tésztáról lehúzzuk a papírt, a krémet egyenletesen elkenjük rajta. A megmosott, aprított barackot a krémre szórjuk, majd szorosan feltekerjük a tésztát. 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni, utána szeletelhető.
 

Barackos cobbler

Hozzávalók:

A tésztához:

1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra és előkészítünk egy kb. 25-28 cm átmérőjű pitesütő formát.
2. A sárgabarackot feldaraboljuk, az almát meghámozzuk és felkockázzuk és a pitetálba rakjuk a barackkal együtt. Megszórjuk a gyümölcskockákat 2 evőkanál cukorral.
3. Egy tálban elkeverjük a tejszínt és a tojást.
4. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, sütőport, cukrot és a vajat és kézzel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásos tejszínt és jól elkeverjük (kézzel vagy kanállal). Elég ragacsos lesz, nem kell megijedni.
5. A masszából kis adagokat kanalazunk a gyümölcs tetejére, vagy próbálhatunk kézzel kis gombócokat szaggatni és úgy ráhelyezni a gyümölcsre – de mondom, eléggé ragad a massza. Az a lényeg, hogy nagyjából befedje a tészta a gyümölcsöket.
6. Sütőbe toljuk és 40-45 percig sütjük.

 

Barackos papucs

Hozzávalók 10-12 darabhoz:  

A töltelékhez:

1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt, egy-egy evőkanál cukrot és lisztet, majd langyos helyre tesszük, hogy felfusson (4-5 perc). A többi lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a puha vajat, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat.
 
2. Összemorzsoljuk, majd a felfutott élesztőt is a morzsalékhoz adjuk. A tojássárgáját hozzáadva kidagasztjuk. Ha ragad a kezünkhöz a tészta, egy kis lisztet adhatunk még hozzá.  Lisztezett deszkára borítjuk, kis félgömböt formálunk belőle, visszatesszük a tálba, majd langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
 
3. A töltelékhez a szeletelt barackokat összeforgatjuk a baracklekvárral, a vaníliás cukorral és a zsemlemorzsával/keksszel. A megkelt tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, majd egy bögrével 10-12 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A korongokat megkenjük felvert tojással, és kanállal a közepükre rakunk egy-egy adag tölteléket.
 
4. A tészta széleit egymásra hajtjuk, így félholdakat kapunk, a tésztát a találkozásnál összecsippentjük, hogy összetapadjon, és sütés közben ne nyíljon ki. A külsejüket is megkenjük tojással, megszurkáljuk hústűvel.
 
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, langyos helyen még 10-15 percig kelesztjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Miután kihűlt, olvasztott fehér csokoládéval megcsurgatjuk.
 

Barackos–mandulás pite

Hozzávalók 10-12 szelethez: 

A tésztához: 

A töltelékhez:

A díszítéshez:

1. A tésztához a lisztet a porcukorral, a darált mandulával és a vajjal/margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőben 1 órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán kerek lapra nyújtjuk. Kibéleljük vele a piteformát (kb. 25 cm átmérőjű) úgy, hogy az oldalára is jusson tészta.
 
2. A túlnyúló részeket levágjuk, ebből az ismételt nyújtás után szíveket szúrunk ki, amelyekkel majd a pitét díszítjük. A pite alját villával megszurkáljuk, és 190 °C-ra előmelegített sütőben világosra elősütjük.
 
3. A töltelékhez a barackot héjával vagy hámozva vastag cikkekre szeleteljük. A darált mandulát a vaníliás cukorral és a baracklekvárral elkeverjük, óvatosan beleforgatjuk a barackot. A tölteléket az elősütött tésztára halmozzuk, elegyengetjük.
 
4. Rátesszük a szívecskéket, majd felvert tojással egyenként megkenegetjük, végül kristálycukorral kissé megszórjuk. 170 °C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Kihűlés után szeletelhető. 
 

Mandulakrémes-barackos pite

Hozzávalók 12 szelethez:

Töltelék:

A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.

A töltelékhez a cukrot és a tojásokat gépi habverővel felhabosítjuk, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat, hozzáadjuk a darált mandulát. Megtöltjük vele az elősütött pitét, és szépen belenyomkodjuk a cikkekre vágott barackokat. 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

Barackos-mákos rétes

Hozzávalók 10 szelethez:

A tésztához:

A töltelékhez:

A töltelékhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a sárgáját is. A mákot a liszttel, a citrom héjával és a vaníliás cukorral elkeverve a habba forgatjuk. Egy nedves konyharuhára 3-4 réteslapot olajjal egyenként megkenve egymásra rétegezünk. A máktöltelék felét a réteslap szélére helyezzük. A kimagozott, cikkekre vágott barackot a habba szórjuk, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. A következő rudat a fentiek alapján készítjük el. A réteseket tojással megkenjük, mákkal megszórjuk. Hústűvel vagy kés hegyével megszurkáljuk a tetejét, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. 190-200 °C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

 

Még több barackos süti az NLCafén:

Exit mobile version