Hétvégi menü kedvenc nyári csemegékkel

nlc | 2016. Július 08.
Olyan jó, hogy végre finom friss gyümölcs-zöldség választék van a piacon! E heti hétvégi menünk is a szezonalitás jegyében készült: reggeli málnával, ebéd és vacsora dinnyével, cukkinivel, paradicsommal, és akkor a desszertként betervezett fagyiról még nem is beszéltünk!

A foci-Eb-re hangolt hétvégi menünek is nagy sikere volt, de most, hogy lassan vége, ideje teljesen átadni magunkat a legjobb nyári hétvégi menüknek!  

Málnás zabkeksz

Hozzávalók kb. 12-15 db-hoz:

1. A vajat enyhén megolvasztjuk, kikeverjük a tojással és a porcukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és zabpelyhet és összekeverjük. Ha kész, hűtőbe tesszük 15-20 percre.

2. A málnát megmossuk, lecsepegtetjük.

3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.

4. A hűtőből elővett tésztából kis gombócokat formázunk és a sütőpapírra helyezzük, majd tenyérrel ellapítjuk. Minden kekszbe belenyomkodunk 2-3 szem málnát, majd sütőbe toljuk és kb. 15 percig sütjük. (Az a jó, ha éppen kezd enyhén barnulni a keksz.) 

Dinnyeleves sonkachipsszel

Hozzávalók:

1. A dinnyék magjait eltávolítjuk és a húsukat felkockázzuk. A koktélparadicsomot is feldaraboljuk.
2. Mindent egy tálba adagolunk és botmixerrel turmixoljuk.
3. A sonkaszeleteket száraz serpenyőben néhány perc alatt megpirítjuk, majd felszeleteljük.
4. A levest a sonkachipsszel tálaljuk.

Csirkés-zöldséges pite

Hozzávalók a tésztához:

Hozzávalók a töltelékhez:

1. A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, 2-3 perc alatt kézzel összegyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőbe tesszük.

2. A felkockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockákra vágott csirkehúst, pár percig pároljuk, beletesszük a felkarikázott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel. 
5 percig nagy lángon pirítjuk a keveréket, és hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot.

3. A tojásokat felverjük, sózzuk, és hozzáreszeljük a sajtot. 26 centiméteres, vajjal kikent piteformába nyújtjuk a tésztát, a tojásos keveréket a raguhoz keverjük, és a formába szedjük.

4. 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Tipp: Padlizsánt, sült paprikát, zellert is tehetünk a raguba.

Mentás citromfagyi

Hozzávalók 10-12 gombóchoz:

A citromot megmossuk, héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, majd elegyítjük a vízzel és a cukorral, aztán addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen elolvad. Készíthetjük fagylaltgépben vagy sorbetnek is: gépben elkészítve krémesebb, fagyasztóba téve jégkása jellege lesz.

A megmosott mentaleveleket apróra vágjuk. Ha fagylaltgépben készítjük, csak akkor tesszük a mentát a fagylalthoz, mikor már háromnegyedig megfagyott. Ha sorbetet készítünk, egy lapos edénybe borítjuk az aprított mentával elkevert masszát (minél laposabb az edény, annál hamarabb fagy), fagyasztóba tesszük, és óránként átkeverjük villával, amíg adagolható lesz.

Tipp: Ha azt szeretnénk, hogy jobban kijöjjön a menta színe és íze, bele is turmixolhatjuk a cukorszirupba.

 

Paradicsomos görögdinnye-saláta fetával

Hozzávalók 2 főre:

A citrom levét egy kisebb tálba csavarjuk. A lila hagymát megtisztítjuk, előbb félbe, majd vékony szeletekre vágjuk, és a citromléhez adjuk addig, amíg a többi hozzávalót elő nem készítjük. 

A görögdinnyét kimagozzuk, felkockázzuk. A paradicsomot a görögdinnyével azonos méretűre aprítjuk. A feta sajtot nagyobb darabokra törjük. 

Az egészet egy tálba tesszük a lila hagymával együtt. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és óvatosan összeforgatjuk. 

Tálaláskor néhány mentalevelet tépünk a salátára.

Még több ötlet a hétvégi menühöz az NLCafén:

Exit mobile version