Összeállítottunk helyetted egy finom hétvégi menüsort

nlc | 2016. Július 22.
Ha nem tudod még, hogy mit főzz a hétvégén, akkor most mutatunk pár ötletet reggelire, ebédre és vacsorára. Irány a piac holnap reggel, és már készülhet is az isteni hétvégi menü!

Olyan jó, hogy végre igazi nyári hétvégi menükkel készülhetünk! Zöldség és gyümölcs minden mennyiségben jöhet, de hogy ne mindig csak a klasszikus fogásokra épüljön a hétvégi menü, egy-két ismerős étel mellett hoztam pár különlegesebb fogást is erre a hétvégére. 

Reggeli hamburger

Hozzávalók 4 személyre:

A hagymát kockázzuk fel, forgassuk meg lisztben, majd forró olajban süssük ropogósra, papírtörlőn csepegtessük le a felesleges zsiradékot. A laposra formázott húspogácsákat forró, olajjal megkent serpenyőben süssük készre, a zsemlék vágott felét is pirítsuk meg. A tojásokból süssünk frissen a tálalás előtt tükörtojást. A zsemlékre helyezzünk 1-1 kisült húspogácsát, 1 tükörtojást, szórjuk meg a pirított hagymával, ízesítsük ketchuppel, mustárral, és azonnal tálaljuk.

Gazpacho

Hozzávalók 4 személyre: 

Daraboljuk fel a tisztított zöldségeket. Öntsünk rájuk 1 evőkanál fehérborecetet, 4 evőkanál olívaolajat, sózzuk. Hagyjuk állni 1-2 órát a hűtőszekrényben. Adjuk a keverékhez a kenyeret, a paradicsomlevet, az aprított petrezselymet, a hideg vizet, ízlés szerint még ecetet, olajat, borsot, majd turmixoljuk le, végül szűrjük át. Hűtve tálaljuk, adhatunk mellé grissinit, friss bagettet.

Busaszelet gyömbérrel és édesköménnyel

Hozzávalók:

A gyömbért megpucoljuk, majd finomra reszeljük és az olajba keverjük. A halszeleteket sózzuk-borsozzuk és a gyömbéres páccal finoman megkenjük. Az édeskömények külső burkát leszedjük, ha kisebb, akkor félbe, ha nagyobb, akkor kisebb darabokra vágjuk, majd megkenjük a gyömbéres páccal. A hallal egyidejűleg grillezzük.

TIPP: Az édesköményt fóliába is csomagolhatjuk, és úgy is süthetjük!

Görög rétes

Hozzávalók:

Egy nagy kerek forma alját kenjük ki olvasztott vajjal, majd rétegenként tegyünk bele 5 réteslapot, egyenként, olvasztott vajjal meglocsolva a rétegeket. Az 5. lap után öntsük rá a grízes krémet, majd fedjük be a maradék 3 réteslappal, ezt is egyenként, vajjal meglocsolva. A kilógó széleket hajtsuk vissza, locsoljuk a tetejére a maradék olvasztott vajat, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süssük 20 percig, amíg a teteje enyhén megpirul.  Amikor kissé kihűlt, szórjuk meg porcukorral, fahéjjal.  

 

 

Csirkés-zöldséges rizssaláta

Hozzávalók 4 személyre: 

A rizst főzzük puhára a kurkumával ízesített zöldséglevesben. Szűrjük le, keverjük el 2-3 evőkanál olívaolajjal, a citrom kifacsart levével, lereszelt héjával. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk tovább. A sózott csirkemellet kevés olajon nagyobb darabokban süssük ropogósra, majd csíkozzuk fel, keverjük a rizshez. A koktélparadicsomokat felezzük, serpenyőben, olívaolajon süssük meg őket pár perc alatt nagy lángon. A zöldborsót és a rózsákra szedett brokkolit sós vízben pároljuk meg, majd kevés olívaolajon enyhén pirítsuk le. Keverjük össze a salátát, tálaljuk.

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Exit mobile version