Hétvégi menü sok-sok zöldséggel és gyümölccsel

nlc | 2016. Augusztus 12.
Kicsit már telítődtél a lángossal, hekkel, és az ízes palacsintából sem bírtok már többet enni? Akkor ezen a hétvégén főzz inkább otthon. Mi összeraktuk a hétvégi menüt, hogy ezzel már ne legyen gondod, rád már csak a bevásárlás és főzőcskézés vár.

A korábbi nyári hétvégi menükhöz hasonlóan ezúttal is sok szezonális alapanyagot használtunk, egyszerűen nem lehet megunni a sok friss nyári zöldséget és gyümölcsöt. 

 

Málnás-fahéjas kása

Hozzávalók:

A tetejére:

Egy serpenyőben olaj nélkül forrósítani kezdjük a zabpelyhet, és addig forgatjuk, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor hozzáöntjük a tejet, és pár percig kevergetjük, amíg a zabpehely tulajdonképpen megfő benne. Hozzáadjuk a cukrot.
Tálalás előtt keverjük el hideg joghurttal, darabokra vágott friss gyümölccsel. Ízlés szerint mézzel is ízesíthetjük.

Paradicsomleves sajtos falatkákkal

Hozzávalók:

1. A hagymákat apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. Közben egy nagyobb lábasban vizet forralunk, ha felforrt, belerakjuk a paradicsomokat pár percre, majd kivesszük és könnyedén eltávolítjuk a héjukat.
2. A krumplit megpucolva kockákra vágjuk, és az olajon megforgatjuk.
3. A paradicsomokat kockákra vágjuk, és ezt is a lábasba tesszük, felöntjük 7-8 dl vízzel, és felforraljuk. Bazsalikommal, sóval, borssal fűszerezzük és közepes lángon puhára főzzük, majd levesszük a tűzről.
4. Ha a paradicsom és a krumpli is teljesen puhára főtt, turmixgéppel pürésítjük (szükség esetén átszűrjük, sózzuk, borsozzuk).
5. A kiflikarikákra, levelestészta-kockákra reszelt sajtot szórunk, és pár perc alatt 200-210 fokos sütőben megpirítjuk.

 

Csirkehúsgolyók kápiás majonézzel

Hozzávalók 4 személyre: 

A darált húst keverjük össze a fűszerpaprikával, kevés sóval és borssal. Adjuk hozzá a kukoricadarát és a tojást, majd reszeljük hozzá nagy lyukú reszelőn a sajtot. Dolgozzuk jól össze, hagyjuk 15 percet állni, majd formáljunk belőle kis gombócokat, és kevés olajon kb. 6-8 perc alatt süssük készre. A megmosott kápia paprikákat kevés olajon süssük minden oldalukon 2-3 percig. Szedjük ki egy tálra őket, és 2 percre takarjuk le fóliával, hogy felpuhuljon a párától a bőrük. (Ezután könnyen tudjuk majd meghámozni őket.) Szedjük ki a szárát és a magházát is, majd a majonézzel együtt turmixoljuk össze a paprikahúst. Kínáljuk a csirkegolyók mellé, adhatunk mellé főtt krumplit, rizst.

 

Kókuszos-citromos joghurttorta (sütés nélkül)

Hozzávalók 6 szelethez:

A kókuszreszeléket keverjük el az őrölt mandulával, adjuk hozzá az olvasztott vajat. Gyúrjuk össze a morzsás keveréket, majd lapogassuk a 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába. Tegyük hűtőszekrénybe. A joghurtot keverjük el az édesítőszerrel és a citrom héjával. A lapzselatinokat áztassuk 2-3 percet hideg vízben, facsarjuk ki, majd 4-5 evőkanál vízzel melegítsük olvadásig. Keverjük el fokozatosan, de gyorsan a joghurttal. Öntsük a joghurtot a kókuszos alapra, tegyük 3 órára, szilárdulásig a hűtőszekrénybe. Egy szelet szénhidráttartalma 6,4 g.

Olasz zöldséges, krumplis tészta (pasta e patate)

 

Hozzávalók 4 személyre:

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a hámozott, kis kockákra vágott krumplit, az aprított fokhagymát. Pár perc dinsztelés után öntsünk alá 1 dl vizet, esetleg húslevest, ha van. Keverve pároljuk a krumplit. Mikor elfőtt a víz alóla, adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, szárzellert, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk ezzel is 10 percet. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot, az aprított bazsalikomot, forraljuk össze a mártást. Lobogó sós vízben főzzük ki a tésztát. Szűrjük le, keverjük el a mártással, tálaláskor reszeljünk rá parmezánt.  

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Exit mobile version