Nyárbúcsúztató hétvégi menü

nlc | 2016. Augusztus 26.
E heti hétvégi menünk már a nyárbúcsúztatás jegyében készült: gyümölcsös reggeli és ebéd utáni desszert, és néhány isteni finom mediterrán fogás, sok-sok nyári zöldséggel. Jól fog esni a sok lángos és hekk után, hogy aztán jövő héten újra átadjuk magunkat a menzakosztnak.

A jobbnál jobb nyári hétvégi menük sorát ezzel a menüvel zárjuk, és bár ameddig csak lehet, továbbra is igyekszünk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt használni, lassan, de biztosan jönnek az őszi hétvégi menük is.  

Erdei gyümölcsös csiga

Hozzávalók 8 db csigához:

Keverjük el a tejet a cukorral, langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, hagyjuk 10 percet állni. Keverjük el a liszttel, adjuk hozzá a joghurtot, az olvasztott vajat és a csipet sót. Dagasszuk ki alaposan a tésztát, míg teljesen homogén, ruganyos és matt lesz. Szobahőmérsékleten kelesszük 1,5 órán át, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kenjük meg a lekvárral, szorosan tekerjük fel, majd vágjuk 8 szeletre a rudat. Helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre, enyhén nyomkodjuk le őket, majd 20 perc alatt süssük készre 220 °C-ra előmelegített sütőben.

Tipp: A lekvárral kent csigákat készítsük el előző este, tegyük hűtőbe őket, majd sütés előtt 30 perccel vegyük ki a hűtőből, és süssük készre.

Mozzarellás-sonkás falatok

 

Hozzávalók:

A sonkákat vágd hosszú csíkokra, a sajtgolyókat pedig tekerd körbe velük úgy, hogy tégy a sajt és a sonka közé egy levél bazsalikomot. A végén szúrd át saslikpálcával és tálald balzsamecettel!

Ratatouille

Hozzávalók:

A hagymákat nagyon vékony karikákra szelem, majd egy mély serpenyőbe dobom, egy kevés olívaolajra, utánaeresztem a szintén vékonyra vágott fokhagymagerezdeket. Kicsit összepárolom, majd a serpenyőbe teszem a kockákra vágott padlizsánt, a karikára szelt cukkinit és a paprikát. Nyakon öntöm a paradicsomszósszal, beleteszem a fahéjdarabokat, sózom, fűszerezem. Takarékon, fedő alatt párolom egy bő órát. 

Barackos–mandulás pite

 

Hozzávalók 10-12 szelethez: 

A tésztához: 

A töltelékhez:

A díszítéshez:

1. A tésztához a lisztet a porcukorral, a darált mandulával és a vajjal/margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőben 1 órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán kerek lapra nyújtjuk. Kibéleljük vele a piteformát (kb. 25 cm átmérőjű) úgy, hogy az oldalára is jusson tészta.
 
2. A túlnyúló részeket levágjuk, ebből az ismételt nyújtás után szíveket szúrunk ki, amelyekkel majd a pitét díszítjük. A pite alját villával megszurkáljuk, és 190 °C-ra előmelegített sütőben világosra elősütjük.
 
3. A töltelékhez a barackot héjával vagy hámozva vastag cikkekre szeleteljük. A darált mandulát a vaníliás cukorral és a baracklekvárral elkeverjük, óvatosan beleforgatjuk a barackot. A tölteléket az elősütött tésztára halmozzuk, elegyengetjük.
 
4. Rátesszük a szívecskéket, majd felvert tojással egyenként megkenegetjük, végül kristálycukorral kissé megszórjuk. 170 °C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Kihűlés után szeletelhető. 

Hideg paradicsomos-bazsalikomos tésztasaláta

Hozzávalók:

A tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük

Miközben a tészta fő, felkockázzuk a paradicsomokat, a mozzarellát, valamint a bazsalikomot is felaprítjuk. Az olívaolajat elkeverjük a reszelt fokhagymával. 

A kifőtt tésztát leszűrjük, és egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a mozzarellát, a bazsalikomot és a fokhagymás olívaolajat. Az egészet jól elkeverjük. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy jól lehűljön, és az ízek összeérjenek.

Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:

Exit mobile version