Az amerikai pite létezését a legtöbben az ugyanezen címmel készült vígjátékokból tudtuk meg. És milyen jó, hogy népszerű mozifilmek igencsak kíváncsivá tettek, mennyire lehet más ez a sütemény, mint a mi hagyományos almás piténk.
Nos, nagyon más, de épp úgy nagyon finom. Próbáld ki az eredeti receptet, és meglátod, nem túloztunk. Az amerikai sütemények pozitívuma mindenképpen az, hogy csöppet sem bonyolultak, így kezdők is bátran megpróbálkozhatnak velük. A tengerentúlon ráadásul a méricskéléssel sem szeretnek hosszasan bíbelődni, így az adagokat többnyire bögrében és kanalakban adják meg. Ezen mi sem változtattunk. A receptben megadott 1 bögre = 2,5 dl.
Az eredeti amerikai pite hozzávalói
A pite tésztájához
- 2,5 bögre rétesliszt
- 3/4 bögre vaj
- 1/2 bögre margarin vagy más növényi olaj
- 1/2 bögre hideg víz
- 2 ek. cukor
- 1 tk. só
Az almás töltelékhez
- 1,5 kg alma
- 3/4 bögre cukor +1 ek. a szóráshoz
- 2 ek. liszt
- 1 felvert tojásfehérje
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek. citromlé
- 1/2 mk. őrölt fahéj
- 1/2 mk. őrölt szerecsendió
- 1/2 mk. só
Így készül az eredeti amerikai almás pite
A vajat és margarint kissé felolvasztva tudod kimérni, ezt követően ugyanakkor tedd hűtőszekrénybe, amíg teljesen megdermednek.
Mérd ki a réteslisztet, keverd hozzá a cukrot és a sót. Add hozzá a margarint vagy növényi olajat, majd a vajat is. Robotgéppel keverd 10 percig. Kézzel nem szabad hozzáérni, mert a melegtől gyorsan megolvadnak a zsiradékok, és a liszt felszívja azokat. Az amerikai pite tésztájához öntsd a hideg vizet, és keverd tovább. Ha túlzottan kemény lenne a tészta, lazíthatod még kevés hideg vízzel.
Az elkészített tésztát csomagold fóliába, és egy órát pihentesd a hűtőszekrényben. Lehetőleg továbbra se érj hozzá meleg kézzel.
A lehűtött tésztát felezd meg, egyiket nyújtsd, és igazgasd el a pitesütő formában úgy, hogy felérjen az oldaláig. A tészta másik felét is nyújtsd ki, helyezd tányérral, takard le fóliával, és a sütőtálba helyezett lappal együtt tedd vissza a hűtőbe még fél órára.
Folytasd a mennyei pitereceptet, amelyhez a sütőt melegítsd elő 220 fokra, majd készítsd el az almás tölteléket. Az almákat mosd le, töröld szárazra, pucold meg, távolítsd el a magházat, és darabold fel apró kockákra.
Keverd hozzá a cukrot, a lisztet, a fűszereket és a sót, locsold meg a citromlével. Hagyd állni, amíg kicsöpög a leve.
A hűtőből kivett és már előkészített tésztát vékonyan kend át a fűszeres almalével. Töltsd bele az almát, majd a másik tésztával fedd be. A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy ne tudjon a töltelék kifolyni belőle.
A kissé felvert tojásfehérjével alaposan kend át a tésztát. Told a sütőbe és 25 perc alatt süsd szép aranybarnára. Vedd le a sütő hőfokát 190 fokra, az amerikai almás pitét szórd meg a maradék cukorral, told vissza a sütőbe, és süsd addig, amíg a cukor “bugyogni” kezd a sütemény tetején. Nagyjából 30-35 perc. Az elkészült pitét vedd ki a sütőből, pihentesd négy órát, majd fölszeletelve önmagában vagy vanília fagyival kínáld.
További almáspite-receptek és ötletek az NLCafén
- 3 isteni almás pite, melyek nélkül nem múlhat el a hétvége
- Íme, a békebeli almás pite receptje
- Almás pite muffin – a nagyon amerikai sütemény
- A gyors, puha, abbahagyhatatlan almás pite receptje
- Mennyei almás pite receptje, melyet vétek lenne kihagyni
Fotó: Pinterest