Gasztro

Mennyei pitereceptek, amikkel nem lehet hibázni

Van abban valami, hogy az amerikai filmekben mindig pitét visznek vendégségbe. Pofonegyszerű, hamar elkészíthető, és ha egyszer megtaláltuk a számunkra tökéletes pite alapreceptet, akkor a végtelenségig variálható.
A legnagyobb jóindulattal is középhaladó hobbiszakácsnak mondanám magam. Simán megsütök omlósra és ropogósra egy kacsát, de a mai napig képes vagyok elrontani egy rántást. De szeretek főzni, mert kikapcsol, és kreatívkodhatok közben.

Karácsonykor kezdtem el pitékkel kísérletezni. Az első előtt megannyi receptet elolvastam, végül ezekből kiindulva mentem a saját fejem után.

Pitetészta alaprecept:

  • 30 dkg liszt (Én 22 dkg finomlisztet és 8 dkg zablisztet/rozslisztet szoktam használni.)
  • 12 dkg cukor (lehet barna vagy porcukor is)
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 /3 csomag sütőpor
  • 12,5 dkg vaj

A hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, majd elkezdjük összegyúrni. Tudom, hogy sokan – a gyorsaság miatt – szeretik géppel készíteni a tésztát, de ha van időnk, érdemes kézzel gyúrni. Megadja azt az érzést, amitől olyan jó sütni, másrészt érezzük, ahogyan a liszt veszi fel a vajat és a tojást. A végén nem baj, ha ragadós a pitetésztánk, egy pici liszttel megszórjuk, majd fóliába tekerve egy órára – de akár egy éjszakára is – a hűtőbe tesszük. Ez fontos lépés, ugyanis a puha vaj miatt nem lehet a tésztával azonnal dolgozni.Mennyei pite receptek, amikkel nem lehet hibázni

Almás pitetöltelék:

  • 5 nagyobb alma
  • barna cukor vagy méz
  • fél citrom
  • őrölt fahéj és szerecsendió

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük és egy lábosban melegíteni kezdjük. Mehet bele a cukor vagy a méz (mindenki annyit tegyen bele, amit még elbír “édességben”), aztán a fél citrom kifacsart leve, és – szintén ízlés szerint – a fűszerek is. Az alma akkor jó, ha elfőtt a leve. Étkezési keményítővel, grízzel vagy liszttel is lehet sűríteni, de ennél a tölteléknél nekem nem volt rá szükségem. Viszont a töltelék csak akkor jó, ha sűrű, különben “eláztatjuk” a pite alját.

Vörös gyümölcsös pitetöltelék:

  • 30 dkg piros ribizli (fagyasztott)
  • 30 dkg áfonya vagy vegyes erdei gyümölcsök (fagyasztott)
  • 1 ek. barna cukor
  • fél citrom
  • 2 ek. (jó minőségű) erdeigyümölcs-lekvár (vagy szeder-, ribizli- …)

A gyümölcsöket (még fagyosan) egy lábosban melegíteni kezdjük. Majd jöhet hozzá az 1 evőkanál barna cukor (elhagyható) és a lekvár. Kóstolás után lehet belecsavarni a citromból. Ezek a gyümölcsök kevésbé engednek levet, és a lekvár is összefogja a tölteléket, de sűrítésnek itt is lehet keményítőt, lisztet vagy grízt használni (csak módjával!)

Mennyei pite receptek, amikkel nem lehet hibázni

Meggyes pitetöltelék:

  • 1 üveg magozott meggybefőtt (öntsd le a levét!)
  • 1 ek. méz
  • 2 ek. barna cukor (ha szükséges)
  • fél citrom (ha szükséges)
  • 3 ek. házi meggylekvár
  • 2 ek. gríz

Tudom, nem mindenkinek lapul a kamrájában házi meggylekvár. Viszont idén nyárig nekem sem volt, aztán Csabi barátomtól kaptam egy kis szatyor meggyet, amit simán megfőztem lekvárnak (mindenmentesen) és pont 5-6 kis üveg lett belőle. Na, ebből adtam 3 kanállal a meggybefőtthöz és alaposan összefőztem őket. Még így is sok levet eresztenek, szóval legalább 2 kanál grízre szükségem volt a sűrítéshez. És a szokásos módon mehet bele a cukor, de el is hagyható, ha savanykásan szereted.

A töltelékeket is le kell hűteni mielőtt megtöltenénk a pitét.

Végső simítások

A pitetésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán a tészta 2/3 részét kinyújtjuk. Óvatosan kell dolgozni, hiszen ahogy melegszik a vaj, úgy lesz egyre nehezebb nyújtani a tésztát.

Mennyei pite receptek, amikkel nem lehet hibázni

Lisztezni lehet többször, végül egy kb. 0.5 cm vastag köralakot kell kapnunk. A lisztezett, kivajazott piteformába óvatosan belehelyezzük a tésztát. Rányomjuk a széleit a forma oldalára, majd levágjuk késsel a felesleget.

Mennyei pite receptek, amikkel nem lehet hibázni

Megszurkálhatjuk 1-2 helyen, majd jöhet bele a kihűlt, sűrű töltelék!

Mennyei pite receptek, amikkel nem lehet hibázni

A maradék tésztából derelyevágóval készíthetünk a pite tetejére csíkokat, vagy különböző formával vághatunk ki rá különböző formákat…

Mennyei pite receptek, amikkel nem lehet hibázni

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ezután levesszük 170 fokra a sütő hőmérsékletét, és aranybarnára sütjük. Ha úgy látjuk, hogy túlságosan hamar barnul a tésztánk teteje, érdemes akár 150 fokra is levenni a hőfokot. Én nem szoktam megkenni tojással a tészta tetejét (ebben az amerikai mintát követem), az almáspitét viszont mézes vízzel igen,  4-5 perccel azelőtt, hogy kikapnám a sütőből.

Mennyei pite receptek, amikkel nem lehet hibázni

Még több pite!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top