A tökéletes hétvégi reggeli: meggyes-kókuszos kalács házilag

nlc | 2016. Szeptember 24.
Az egyik legjobb dolog a hétvégében a ráérős reggeli. Ilyenkor nem kell sehova rohannunk, nyugodtan le lehet ülni, kortyolgatni a forró teát a friss, puha péksütemény mellé. És ha igazán jót akarsz, akkor a péksüteményt is házilag készíted!

Meggyes-kókuszos kalács

Hozzávalók a húsvéti kalács tésztájához:

  • 500 g liszt
  • 100 g cukor
  • 2 db tojás
  • 220 ml langyos tej
  • 100 g folyós, kicsit lehűtött vaj
  • 20 g élesztő
  • 1 db lime

Hozzávalók a kalács töltelékéhez:

  • 50 g cukor
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál tej
  • 50 g folyós, kicsit lehűtött vaj
  • 250 ml kókusztej
  • 200 g kókuszreszelék
  • 1 db lime
  • 200 g aszalt meggy
  • 5 szál citromfű
Kategóriadesszert
Elkészítési idő160 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tészta elkészítése:
Az élesztőt törd bele a tejbe, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és keverd össze, ameddig el nem olvadt teljesen az élesztő. A lisztet, a többi cukrot, a lime héját és egy csipet sót keverj össze egy nagyobb tálban. A felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a vajat add a keverékhez, majd a mixer dagasztófejével legalább 3 percen keresztül dolgozd össze a húsvéti kalács tésztájának hozzávalóit. Ha összeállt, takard le a tésztát, és meleg helyen keleszd kb. 35 percig.

A töltelék elkészítése:
A kalács töltelékéhez először is alaposan klopfold szét a citromfüvet egy serpenyővel. A lime-ot pucold meg egy késsel és csíkozd fel a héját. A kókusztejet a citromfűvel és a lime héjával főzd fel majd, hagyd állni legalább 30 percig. Az aszalt meggyet aprítsd fel, a lime levét facsard ki. Szűrd le a kókusztejet, majd add hozzá a vajat, a lime levét, a kókuszreszeléket és a felaprított aszalt meggyet.

Válaszd szét a tojás sárgáját a fehérjétől. A tojás sárgáját keverd el egy evőkanál tejjel. A tésztát még egyszer alaposan gyúrd át kézzel. Ha túl lágynak ítéled, nyugodtan adj hozzá még 3-5 evőkanál lisztet. Nyújtsd ki a húsvéti kalács tésztáját egy kb. 60×40 cm-es lapra, és vágd fel 3 csíkra. A tölteléket oszd el a három tésztacsík közepére úgy, hogy a szélein kb. 2 cm maradjon szabadon. A széleket kend be tojásfehérjével és szorosan tekerd fel a csíkokat hosszában. Fektesd őket egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt tepsiben és fonj belőlük copfot. A sütőt melegítsd elő 170 fokra (légkeverés 150 fok), a húsvéti süteményt pihentesd még 30 percig.

Kend be a kalácsod tetejét a tejes tojássárgájával, és süsd a sütő alsó rácsán kb. 60 percig. 40 perc elteltével letakarhatod alufóliával, hogy ne legyen túl barna a teteje.

Még több reggeli az NLCafén:

Exit mobile version