Isteni palacsinták a hétvégére

nlc | 2016. Szeptember 25.
Hoztunk néhány klassz receptet: amerikai palacsintákat reggelire, uzsonnára, vacsorára, és hagyományos "vékony" palacsintákat egy jó meleg őszi leves utáni desszertnek.

Ezen a hétvégén nem sütünk tortát, se kekszet, ez a hétvége a palacsintákról szól. Micsoda szerencse, hogy a palacsinta már rég nem csak a klasszikus “ízes”, kakaós, túrós palacsintát jelenti, amit egy kiadós gulyásleves vagy rántott hús után ettünk a vasárnapi ebéd végén! Ma már ennél sokkal több lehetőség van a palacsintákban: mi is hoztunk különféle amerikai palacsintákat, de van itt francia palacsinta, és paleo palacsinta is. 

Fűszeres sütőtök-palacsinta 

Hozzávalók:

A száraz alapanyagokat (liszt, fűszer, só, sütőpor) egy tálba mérjük, és jól összekeverjük. Egy másik tálba a sütőtökpürét, a tejet, a narancs reszelt héját és a tojásokat tesszük, ezeket is egyneművé dolgozzuk. Ezután a száraz és nedves alapanyagokat keverjük össze. Nem kell túldolgozni, attól a palacsinta nehéz lesz.

Egy tapadásmentes serpenyőt kikenünk olajjal (nagyon vékonyan), majd közepes hőfokon a palacsintákat készre sütjük. Egy palacsinta átmérője körülbelül 10 cm-es legyen.Tálaláskor locsoljuk meg mézzel vagy juharsziruppal, és szórjuk meg pirított dióval.

 A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Csupa csoki palacsinta

 

 Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A cukorból 40 grammnyit keverj el a két tojássárgájával, majd önts hozzá 3,5 dl tejet.
  2. Ehhez forgasd hozzá a tojásfehérjehabot, majd a vajat és a vaníliát.
  3. A lisztet és a kakaót szitáld át egy tálba, add hozzájuk a sütőport. Erre öntsd rá a tojásos-cukros-tejes keveréket. Kézi habverővel keverd simára.
  4. Keverd el a tésztában az apróra vágott csokit is, majd tedd félre 15-20 percre.
  5. A tejszínt forrald fel egy lábosban, majd öntsd egy tálban a csokichipsre. Keverd simára.
  6. Vedd újra elő a tésztát, és kezdd el kisütni serpenyőben a palacsintákat, körülbelül 1 centi vastagra. 
  7. A kész palacsintákat pakold egymásra, locsold meg a csokiöntettel, majd szórd meg málnával. Jó étvágyat!

Áfonyás amerikai palacsinta

Hozzávalók:

A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojást felhabosítjuk a cukorral, majd felhígítjuk a tejjel és az olvasztott vajjal, ezt követően elkeverjük a sütőporos liszttel. Serpenyőben közepes lángon kisütjük a palacsintákat. Sülés közben a tésztájába is dobhatunk áfonyákat is. Hagyományosan juharsziruppal vagy lekvárral fogyaszthatjuk.

 

Zserbópalacsinta

Hozzávalók:

Általában robotgéppel szoktam jól összekeverni, de ha nincs robotgép, akkor is megoldható a csomómentesség, a lisztet kell a tojással összekeverni először, és utána lassan hozzáadagolni a folyadékot. Az a fontos, hogy tejszín sűrűségű legyen. A merőkanállal szoktam lecsurgatni egy adagot, és ahogy lefolyik a merőkanálon, akkor ha olyan sűrű, mint a tejszín, akkor jó.

A palacsintasütő serpenyőt felhevítjük, és egy merőkanállal mérünk bele, majd körkörös mozdulattal végigcsurgatjuk a tésztát benne, hogy mindenhova jusson és szép kör alakú legyen. Pár perc után már lehet is fordítani. Én nem szoktam a plafonra dobálni, csak egy lapáttal megfordítom.

 A palacsintát kenjük meg sárgabaracklekvárral, majd szórjuk meg darált dióval. Tekerjük fel. 
Olvasszunk fel 50 gramm étcsokoládét vízgőz felett, majd csurgassuk le vele a palacsintákat.

A receptet Partali Anita, a Bonnie konyhája bloggere készítette.

 

Mandulás amerikai palacsinta

Hozzávalók:

A tojásokat enyhén elhabarjuk, majd hozzáadjuk a kókusztejet. A mandulát, a szódabikarbónát és a sót összeforgatjuk, majd a tojásos kókusztejhez adjuk, és simára keverjük. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, és kis adagokban kisütjük a palacsintát.

Karamellpudingos palacsinta

Hozzávalók 12 darabhoz:

A töltelékhez:

A száraz anyagokat egy tálban összemérjük, majd a tej felét és a tojásokat hozzáadva sima masszát keverünk belőle. Arra vigyázzunk, hogy csomómentes legyen. Óvatosan kevergetve hozzáadjuk a többi tejet, majd a szódát, végül az olajat is. 20 percre félretesszük pihenni, ez idő alatt elkészítjük a pudingot.
A cukrot egy lábasban karamellizáljuk, felöntjük 1,5 dl meleg tejjel, majd teljes olvadásig együtt forraljuk. A maradék tejet a pudingporral simára keverjük, és a karamellre öntve pudingot főzünk belőle. A palacsintákat egyenként kisütjük, mindegyik darab felét megkenjük a pudinggal, majd tölcsérszerűen feltekerjük. Tálaláskor megszórhatjuk grillázzsal, úgy még finomabb lesz.

Mini almapalacsinta

 

Hozzávalók:

A meghámozott almákat lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot, a kókuszolajat és a zabpehelylisztet, és alaposan összekeverjük. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, majd evőkanálnyi adagot kanalazok a masszából, a kanál hátlapjával kissé szétnyomkodjuk, és mindkét oldalát megsütjük.

A francia Crèpes Suzette palacsinta

Hozzávalók:

Keverőtálba mérd ki a lisztet, a közepébe a kezeddel készíts kis mélyedést. A tojásokat és a sárgáját egy másik edényben keverd habosra az 5 dkg cukorral és a sóval, majd apránként öntsd a liszthez. Habverő vagy robotgép segítségével keverd el a tejben az 5 dkg vajat és az olajat, majd ezt is dolgozd hozzá a liszthez, keverd a palacsintatésztát simára. Hagyd legalább 30 percet állni.

Közben a maradék vajat és cukrot keverd habosra, keverd hozzá a narancslevet és a 2 evőkanál curacaót. Végül add hozzá a gerezdekre szedett narancsot, de előbb távolítsd el héj alatti fehér részt. Kevés olajjal forrósítsd fel a palacsintasütőt, és süsd ki a francia palacsintákat. Töltsd meg valamennyit a narancsos krémmel, majd hajtogasd négybe. Tűzálló tálat vajazz ki, és fektesd bele a palacsintákat. 110 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegített sütőbe told az edényt. Közben forrósítsd fel a maradék curacaót, majd öntsd a sütőből kivett palacsintákra. Forrón tálald a legkülönlegesebb francia palacsintát, a Crèpe Suzette-et.

Még több palacsinta az NLCafén:

Exit mobile version