Ezen a hétvégén nem sütünk tortát, se kekszet, ez a hétvége a palacsintákról szól. Micsoda szerencse, hogy a palacsinta már rég nem csak a klasszikus “ízes”, kakaós, túrós palacsintát jelenti, amit egy kiadós gulyásleves vagy rántott hús után ettünk a vasárnapi ebéd végén! Ma már ennél sokkal több lehetőség van a palacsintákban: mi is hoztunk különféle amerikai palacsintákat, de van itt francia palacsinta, és paleo palacsinta is.
Fűszeres sütőtök-palacsinta
Hozzávalók:
- 150 g finomliszt
- 250 g sütőtökpüré
- 250 ml tej
- 1,5 tk. sütőpor
- 2 közepes méretű tojás
- 1,5 tk. mézeskalács-fűszerkeverék (ha ez nincs otthon, használjunk fahéjat, gyömbért, őrölt szegfűszeget)
- fél narancs reszelt héja
- csipet só
- méz vagy juharszirup és pirított dió a tálaláshoz
A száraz alapanyagokat (liszt, fűszer, só, sütőpor) egy tálba mérjük, és jól összekeverjük. Egy másik tálba a sütőtökpürét, a tejet, a narancs reszelt héját és a tojásokat tesszük, ezeket is egyneművé dolgozzuk. Ezután a száraz és nedves alapanyagokat keverjük össze. Nem kell túldolgozni, attól a palacsinta nehéz lesz.
Egy tapadásmentes serpenyőt kikenünk olajjal (nagyon vékonyan), majd közepes hőfokon a palacsintákat készre sütjük. Egy palacsinta átmérője körülbelül 10 cm-es legyen.Tálaláskor locsoljuk meg mézzel vagy juharsziruppal, és szórjuk meg pirított dióval.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.
Csupa csoki palacsinta
Hozzávalók:
- 2 tojássárgája
- 2 tojásfehérje, habbá verve
- 3 ek. cukor
- 3,5 dl tej
- 3 ek. olvasztott vaj
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 és 1/2 bögre liszt
- 1/4 bögre kakaópor
- 1 tk. sütőpor
- 100 g apróra vágott étcsoki
- 1 ek. vaj vagy olaj a sütéshez
- 1 bögre tejszín
- 225 g csokichips
- málna
Elkészítés:
- A cukorból 40 grammnyit keverj el a két tojássárgájával, majd önts hozzá 3,5 dl tejet.
- Ehhez forgasd hozzá a tojásfehérjehabot, majd a vajat és a vaníliát.
- A lisztet és a kakaót szitáld át egy tálba, add hozzájuk a sütőport. Erre öntsd rá a tojásos-cukros-tejes keveréket. Kézi habverővel keverd simára.
- Keverd el a tésztában az apróra vágott csokit is, majd tedd félre 15-20 percre.
- A tejszínt forrald fel egy lábosban, majd öntsd egy tálban a csokichipsre. Keverd simára.
- Vedd újra elő a tésztát, és kezdd el kisütni serpenyőben a palacsintákat, körülbelül 1 centi vastagra.
- A kész palacsintákat pakold egymásra, locsold meg a csokiöntettel, majd szórd meg málnával. Jó étvágyat!
Áfonyás amerikai palacsinta
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 db tojás
- 4 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál nádcukor
- a tálaláshoz: friss áfonya és méz
A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojást felhabosítjuk a cukorral, majd felhígítjuk a tejjel és az olvasztott vajjal, ezt követően elkeverjük a sütőporos liszttel. Serpenyőben közepes lángon kisütjük a palacsintákat. Sülés közben a tésztájába is dobhatunk áfonyákat is. Hagyományosan juharsziruppal vagy lekvárral fogyaszthatjuk.
Zserbópalacsinta
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 20 dkg liszt (ez kb 2 bögre liszt, ha 2 dl-es a bögrénk)
- kb. fél liter folyadék (nálam 4 dl tej, 1 dl szódavíz)
- egy löttyintés olaj
- sárgabaracklekvár
- darált dió
- olvasztott étcsokoládé
Általában robotgéppel szoktam jól összekeverni, de ha nincs robotgép, akkor is megoldható a csomómentesség, a lisztet kell a tojással összekeverni először, és utána lassan hozzáadagolni a folyadékot. Az a fontos, hogy tejszín sűrűségű legyen. A merőkanállal szoktam lecsurgatni egy adagot, és ahogy lefolyik a merőkanálon, akkor ha olyan sűrű, mint a tejszín, akkor jó.
A palacsintasütő serpenyőt felhevítjük, és egy merőkanállal mérünk bele, majd körkörös mozdulattal végigcsurgatjuk a tésztát benne, hogy mindenhova jusson és szép kör alakú legyen. Pár perc után már lehet is fordítani. Én nem szoktam a plafonra dobálni, csak egy lapáttal megfordítom.
A palacsintát kenjük meg sárgabaracklekvárral, majd szórjuk meg darált dióval. Tekerjük fel.
Olvasszunk fel 50 gramm étcsokoládét vízgőz felett, majd csurgassuk le vele a palacsintákat.
A receptet Partali Anita, a Bonnie konyhája bloggere készítette.
Mandulás amerikai palacsinta
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 120 ml kókusztej
- 25 dkg darált mandula
- 1 tk. szódabikarbóna
- csipetnyi só
- kevés olaj a sütéshez
A tojásokat enyhén elhabarjuk, majd hozzáadjuk a kókusztejet. A mandulát, a szódabikarbónát és a sót összeforgatjuk, majd a tojásos kókusztejhez adjuk, és simára keverjük. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, és kis adagokban kisütjük a palacsintát.
Karamellpudingos palacsinta
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 3 tojás
- 20 dkg liszt
- 1,5 dl szóda
- 2 dl tej
- csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál olaj
A töltelékhez:
- 10 dkg cukor
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
A száraz anyagokat egy tálban összemérjük, majd a tej felét és a tojásokat hozzáadva sima masszát keverünk belőle. Arra vigyázzunk, hogy csomómentes legyen. Óvatosan kevergetve hozzáadjuk a többi tejet, majd a szódát, végül az olajat is. 20 percre félretesszük pihenni, ez idő alatt elkészítjük a pudingot.
A cukrot egy lábasban karamellizáljuk, felöntjük 1,5 dl meleg tejjel, majd teljes olvadásig együtt forraljuk. A maradék tejet a pudingporral simára keverjük, és a karamellre öntve pudingot főzünk belőle. A palacsintákat egyenként kisütjük, mindegyik darab felét megkenjük a pudinggal, majd tölcsérszerűen feltekerjük. Tálaláskor megszórhatjuk grillázzsal, úgy még finomabb lesz.
Mini almapalacsinta
Hozzávalók:
- 3 alma
- 2 tojás
- 1 ek. porcukor
- 1 mk. őrölt fahéj
- 2-3 ek. zabpehelyliszt
- 1 ek. kókuszolaj
- olaj a sütéshez
A meghámozott almákat lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot, a kókuszolajat és a zabpehelylisztet, és alaposan összekeverjük. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, majd evőkanálnyi adagot kanalazok a masszából, a kanál hátlapjával kissé szétnyomkodjuk, és mindkét oldalát megsütjük.
A francia Crèpes Suzette palacsinta
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 5 dl tej
- 5 dkg + 10 dkg porcukor
- 2 tojás + 1 sárgája
- 5 dkg + 6 dkg puha vaj
- 2 narancs kifacsart leve + a 1 narancs gerezdekre szedve
- 1 ek. olaj
- 1 csipet só
- 2+4 evőkanál curacaolikőr
Keverőtálba mérd ki a lisztet, a közepébe a kezeddel készíts kis mélyedést. A tojásokat és a sárgáját egy másik edényben keverd habosra az 5 dkg cukorral és a sóval, majd apránként öntsd a liszthez. Habverő vagy robotgép segítségével keverd el a tejben az 5 dkg vajat és az olajat, majd ezt is dolgozd hozzá a liszthez, keverd a palacsintatésztát simára. Hagyd legalább 30 percet állni.
Közben a maradék vajat és cukrot keverd habosra, keverd hozzá a narancslevet és a 2 evőkanál curacaót. Végül add hozzá a gerezdekre szedett narancsot, de előbb távolítsd el héj alatti fehér részt. Kevés olajjal forrósítsd fel a palacsintasütőt, és süsd ki a francia palacsintákat. Töltsd meg valamennyit a narancsos krémmel, majd hajtogasd négybe. Tűzálló tálat vajazz ki, és fektesd bele a palacsintákat. 110 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegített sütőbe told az edényt. Közben forrósítsd fel a maradék curacaót, majd öntsd a sütőből kivett palacsintákra. Forrón tálald a legkülönlegesebb francia palacsintát, a Crèpe Suzette-et.
Még több palacsinta az NLCafén:
- Pénteki palacsinta: sütőtökös amerikai palacsinta
- Palacsinta újragondolva meglepetés hozzávalóval
- Gyors vacsora: húsos, rántott palacsinta
- Eszméletlen egészséges palacsintareceptek