Eszméletlen finom sajtos receptek

nlc | 2016. November 08.
Olvadt vagy ropogós, cheddar, gruyere vagy camembert – szinte mindegy is, csak sajt legyen! A melegszendvicstől a csirkén keresztül a tésztákig – egyszerűen mindennel passzol, sőt nemcsak passzol, de még fel is dobja egy kis sajt. Összeszedtünk 11 isteni receptet, de előre szólunk, hogy egyik gusztább, mint a másik.

Szinte minden gyerek imádja a rántott sajtot, jobbnál jobb sajtos melegszendvicsekkel éljük túl a hideg téli estéket, és akkor a pizzáról, lasagnéról, nem is beszéltünk, pedig kevés jobb dolog van az olvadt sajt és a paradicsomszósz találkozásánál. 11 fantasztikusan finom sajtos receptet hoztunk, melyekkel akár reggeltől estig Kvarg Lipóttá válhatunk. 

Hozzávalók:

A sajtokat egy tálba öntjük, hozzáadjuk a fűszereket és alaposan összekeverjük. Egy grilltálcára öntjük, és a grillen megolvasztjuk a fűszeres sajtkeveréket. A kenyérszeletek mindkét oldalát megvajazzuk, és enyhén meglocsoljuk olívaolajjal is. A kenyereket a grillrácson megpirítjuk, majd két-két kenyérszelet között elosztjuk a megolvadt sajtot, és az olvasztott sajttal töltött szendvicseket alufóliába csomagolva visszatesszük még a grillre pár percre, majd tálaljuk.

 
Tipp: még jobb lesz, ha néhány szelet bacont is teszünk a kenyérszeletek közé!

 

Sajttal és hagymakrémmel töltött kenyér

Hozzávalók: 

A kenyeret bevagdossuk úgy, hogy az alja egyben marad. A tepsit kibéleljük alufóliával, rátesszük a kenyeret, majd elkezdjük bele rakni (SOK TÜRELEMMEL) a sajtot. A hagymát leöntjük az olvasztott vajjal, majd hozzáadjuk a szezámmagot. Ha az összes sajt belekerült a kenyérbe, akkor  belekanalazzuk a mélyedésekbe a vajas hagymaszószt. Betakarjuk a fóliával és 15 percig 180 fokon sütjük a töltött kenyeret.

Forrás: The Kitchn

Csirkés-sajtos töltött bagett

Hozzávalók 3-4 adaghoz:

A fokhagymás vajhoz:

  1. Egycentis darabokat vágj a csirkemellből.
  2. A lisztet, a zsemlemorzsát és a tojássárgáját tedd három külön tálba. Panírozd be a csirkét: először mártsd lisztbe, tojásba majd végül a zsemlemorzsába.
  3. Süsd ki olajban a csirkefalatokat.
  4. A bagettet vágd fel 3-4 darabra. Egy késsel vájd ki a belsejét.
  5. Két mozzarellaszeletbe csavarj bele egy csirkefalatot. Ezt dugd bele a bagett belsejébe.
  6. Készíts kis szeleteket a töltött bagettből, majd alufóliával bélelt tepsire helyezd őket.
  7. Keverd össze a vajat, a petrezselymet, a fokhagymát és a parmezánt. Ezzel kend meg a bagett tetejét.
  8. Tekerd rá az alufóliát, majd 175 fokos sütőben süsd 20 percig.
  9. Fogyassz hozzá paradicsom- vagy marinara szószt.

Sajtos hot dog

Hozzávalók 8 darabhoz:

A megfőtt virsliket tekerd a sajtszeletekbe, majd dugd a közepükbe a pálcikát. Tedd őket 20 percre fagyasztóba.

Keverd össze alaposan egy nagy tálban a lisztet, a sót, a borsot, a sütőport, a tejet és a tojást, majd öntsd át egy hosszú pohárba.

Ebbe a pohárba mártsd bele a virslipálcákat, majd forró olajban süsd ki őket aranybarnára! Csepegtesd le róluk az olajat, és már eheted is ketchuppal, mustárral, majonézzel.

Forrás: Tasty

Sütőben sült sajtos tészta

Hozzávalók:

A tésztát sós, olajos vízben félig megfőzzük. A hagymát és a fokhagymát egy evőkanál vajon megpároljuk, majd félretesszük. Egy másik edényben a lisztet picit megpirítjuk a vajon, majd hozzáadjuk a tejet, habverővel közepesen sűrű besamelt készítünk, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a kolbászt és a sajtot, majd összekeverjük a tésztával, kivajazott tepsibe tesszük, és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. 

Cheddaros csirke

Hozzávalók 4 személyre:

  1. A meghámozott hagymához tűzd hozzá a babérlevelet a szegfűszeggel.
  2. A tejet tedd fel főni, dobd bele a hagymát és a borsszemeket. 20 perc után vedd le a tűzről.
  3. Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat. Tedd hozzá a lisztet, némi tejet, sózd, borsozd. Add hozzá a szerecsendiót.
  4. A csirkemelleket készítsd el úgy, mintha rántott húst csinálnál.
  5. Ezután helyezd őket tepsire, kend meg az öntettel, és szórd meg bőségesen cheddar sajttal.
  6. Grill fokozaton süsd 5 percig. Tálald krumplival, zöldségekkel, tartármártással.

Sajttál almával és szőlővel

Hozzávalók:

A sajtokat felszeleteljük, felkockázzuk, és egy tányérra halmozzuk sajtonként csoportosítva. Közvetlenül tálalás előtt megmossuk a gyümölcsöket, az almát felszeleteljük, a szőlőt szemenként a sajttálra tesszük. 

Rozmaringos sült camembert

 

Hozzávalók:

A sütőt előmelegítem 200 fokra, majd az alufóliából akkora darabokat tépek, hogy a sajtok beleférjenek. A sajtok tetejét késsel kilyuggatom, majd fokhagymacsíkokat tömködök a lyukak egy részébe, a másik részébe kakukkfűágacskákat. Mindegyik sajtra lottyantok 1-1 ek. olívaolajat és fehérbort, majd az alufóliát buggyosan összefogom. Sütőbe tolom, és 20 percig sütöm. A batyukból tunkolhatjuk friss kenyérrel. Ha autentikusak szeretnénk lenni, akkor bagettel.

Kecskesajtos felfújt

Hozzávalók:

A vajat serpenyőben felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a fokhagymát. A felengedett spenótot sűrű szitán lecsepegtetjük, és megpároljuk a fokhagymás vajon. (Ha friss spenótot használunk, ekkor turmixoljuk le, majd tegyük vissza a serpenyőbe.) Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a lisztet, és besűrítjük vele, majd a tűzről levéve belekeverjük a tojássárgáját.

A tojásfehérjét csipet sóval és néhány csepp citromlével kemény habbá verjük, majd óvatosan a spenótos masszába forgatjuk. A formákat vajjal kikenjük, liszttel kiszórjuk, majd háromnegyedig töltjük őket a masszával, és belenyomkodjuk a felkockázott kecskesajtot. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 15-25 percig sütjük.

Akkor jó, ha megemelkedik a formában, és átsül a közepe is, mert ha nyers marad, könnyen összeesik tálalás előtt, és lisztes ízű marad.

Sajtos-brokkolis gnocchi

Hozzávalók 4 adaghoz:

  1.  Forralj fel egy fél lábosnyi vizet, majd közepes lángon főzd benne pár percig a zöldbabot és a brokkolit.
  2. Vedd ki a vízből a zöldségeket és tedd félre őket. A megmaradt vízbe dobd bele a gnocchit és főzd 2 percig (amíg fel nem jön a víz tetejére). Ha kész, öntsd le róla a vizet.
  3. Keverd a zöldségeket, a sajtot, a tejszínt és a borsot a gnocchihoz, majd az egészet öntsd át egy kerámiatálba.
  4. Tedd 180 fokos sütőbe, 5 percre. Jó étvágyat!

Forrás: Proper Tasty

Baconös-sajtos héjában sült krumpli

Hozzávalók:

A sütőt először is melegítsd fel 200 fokra a héjában sült krumpli elkészítéséhez.

A krumplikat alaposan mosd le, még jobb, ha a héját szivaccsal jól átdörzsölöd. Vágd hosszában félbe, locsold meg mindet az olívaolajjal, ízlés szerint sózd. Csomagold alufóliába, majd helyezd tepsire. Told a tepsit a sütőbe és 25-30 perc alatt süsd puhára a krumplit.

Közben kockázd fel a bacont, serpenyőben pirítsd meg. Reszeld le a sajtot is. A fokhagymát préseld le és keverd a tejfölhöz, ha szükséges, ízlés szerint sózd.

A sütési idő lejártát követően hagyd még a fóliában 5-10 percre a krumplikat, majd bontsd ki. A krumplik közepét kissé vájd ki. A kiszedett krumplit keverd össze kevés reszelt sajttal és tejföllel, majd halmozd vissza a fél krumplik közepére. Szórd meg reszelt sajttal és baconnel, és 10 percre told vissza a forró sütőbe. Ha kissé megpirult a teteje, elkészült a mennyei gyors vacsora. Kínálj mellé fokhagymás tejfölt, salátát. 

Még több sajt az NLCafén:

Exit mobile version