A szénhidrátbajnokoknak szánt hétvégi menüt most egy időre félre is tesszük, és inkább egy alakbarát hétvégi menüt hoztunk.
Csupa zöld turmix
Hozzávalók:
- 1 körte
- 1 nagy marék fehér szőlő
- fél kígyóuborka
- 1 marék spenótlevél
- 1 meghámozott lime
- 1/4 teáskanál matcha zöldtea
Elkészítés
A zöld tea kivételével a többi hozzávaló levét gyümölcspréssel nyerjük ki, majd a léhez adjuk hozzá a zöld teát. Fogyasszuk azonnal.
Francia zöldségleves csicseriborsóval – klasszikus egy kis csavarral
Hozzávalók:
- 15 dkg száraz (12 órára vízbe áztatott) csicseriborsó
- 2 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
- 25 dkg feldarabolt zöldbab
- 1 felkockázott cukkini
- 25 dkg nyers vagy mirelit zöldborsó
- 3 közepes felaprított sárgarépa
- fél tk. szárított kakukkfű
- 2 babérlevél
- só, fekete bors
- 6 gerezd apróra vágott fokhagyma
- a tálaláshoz 2-3 ek. bazsalikomos pesto
- 6-8 dkg apró méretű száraz levestészta
Elkészítés
A csicseriborsót a babérlevéllel sós vízben félpuhára főzzük. Közben a hagymát 2 evőkanál olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet, csicseriborsót, répát, cukkinit, zöldbabot, zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, és együtt puhára főzzük a zöldségeket. Az utolsó 5-6 percben hozzáadjuk a tésztát, és mikor eléggé megpuhult lehúzzuk a tűzről. Ha túlságosan besűrűsödne, adhatunk hozzá egy kis vizet. Tálaláskor olívaolajjal és a tetején pestóval kínáljuk.
Csirkemell spenóttal, aszalt paradicsommal töltve
Hozzávalók:
- pár csipet só
- pár csipet őrölt bors
- 80 dkg csirkemell
- 10 dkg bébispenót
- ízlés szerint szerecsendió
- 12-15 db aszalt paradicsom
Elkészítés
A csirkemellet megmossuk, leszárítjuk, vékony, lapos szeletekre vágjuk. Kicsit meg is klopfolhatjuk, fóliával lefedve a vastagabb részeket, hogy könnyebb legyen megtölteni. Sózzuk-borsozzuk, közben vizet forralunk, és a bébispenótot 1 percre beledobjuk, majd leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük. A spenótot, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Kis mennyiségeket pakolunk a csirkemellek egyik oldalára, ráfektetünk egy-két aszalt paradicsomot, majd feltekerjük, fogpiszkálóval rögzítjük.
Serpenyőben 1 ek. olajat és 1 ek. vajat összeolvasztunk, majd a csirkéket lefedve körben puhára sütjük, közepes lángon. A feltekert húsnak picivel több idő kell, hogy átsüljön, mint a szeletnek, ezért is fedjük le, hogy ne csak süljön, hanem párolódjon is. A végén körbepirítjuk, és úgy tálaljuk.
Sárgarépafelfújt
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 50 dkg sárgarépa
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 5 dkg tisztított vaj (ghi)
- 3 dkg xilit
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
- 3 evőkanál kókuszliszt
Elkészítés
A sárgarépát gőz fölött puhára pároljuk. Kicsit kihűtjük, és egy konyhai robotgépbe tesszük. A többi hozzávalót is belerakjuk, alaposan összeturmixoljuk, és amikor a keverék már teljesen egynemű és krémes, akkor kisméretű, kerámia szuflésütő edényekbe kanalazzuk. Egy nagy tepsibe kétujjnyi vizet öntünk, a megtöltött edényeket beleállítjuk, és 170 °C-ra (légkeveréses sütőben 155 °C) előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. A tészta sütés közben szépen felpuffad. Miután a sütőből kivesszük, a szuflé összeesik, de ez a felfújtakra jellemző.
Tonhalas-kesudiós saláta
Hozzávalók:
- 10 dkg feta
- 1 fej jégsaláta
- 1 db tonhalkonzerv
- 1 marék olívabogyó
- 1 marék kesudió
- kevés szőlőmagolaj
Elkészítés
A salátát megmosom, feldarabolom, meglocsolom szőlőmagolajjal. A tonhalról leöntöm az olajat és a salátához adom. A fetasajtot felkockázom és a olívabogyóval és a kesudióval a salátához adom. Egyet keverek rajta és már lehet is fogyasztani.
Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – a hétvégi menü főszereplői
- Hétvégi menü: az egészségestől a klasszikusig
- Szezonális hétvégi menü júniusban