Hétvégi menü, ami a diétádba is beleférhet

nlc | 2016. November 11.
A hideggel együtt a kicsit nehezebb ételek ideje is eljött, és akkor a közelgő csokimikulásokkal, szaloncukorral, kekszekkel és bejglivel vészesen közeledő ünnepekről még nem is beszéltünk. Nem is fogunk még egy ideig, hanem inkább előre gondolkozunk, és próbálunk kíméletesebb fogásokat ajánlani a hétvégi menühöz, hogy amikor tényleg eljön a sütiszezon, legyen egy kis hely majd a finomságoknak.

szénhidrátbajnokoknak szánt hétvégi menüt most egy időre félre is tesszük, és inkább egy alakbarát hétvégi menüt hoztunk. 

Csupa zöld turmix

Hozzávalók:

  • 1 körte
  • 1 nagy marék fehér szőlő
  • fél kígyóuborka
  • 1 marék spenótlevél
  • 1 meghámozott lime
  • 1/4 teáskanál matcha zöldtea
Kategóriareggeli
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zöld tea kivételével a többi hozzávaló levét gyümölcspréssel nyerjük ki, majd a léhez adjuk hozzá a zöld teát. Fogyasszuk azonnal.

 

Francia zöldségleves csicseriborsóval – klasszikus egy kis csavarral

Hozzávalók:

  • 15 dkg száraz (12 órára vízbe áztatott) csicseriborsó
  • 2 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
  • 25 dkg feldarabolt zöldbab
  • 1 felkockázott cukkini
  • 25 dkg nyers vagy mirelit zöldborsó
  • 3 közepes felaprított sárgarépa
  • fél tk. szárított kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • só, fekete bors
  • 6 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • a tálaláshoz 2-3 ek. bazsalikomos pesto
  • 6-8 dkg apró méretű száraz levestészta
Kategórialeves
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A csicseriborsót a babérlevéllel sós vízben félpuhára főzzük. Közben a hagymát 2 evőkanál olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet, csicseriborsót, répát, cukkinit, zöldbabot, zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, és együtt puhára főzzük a zöldségeket. Az utolsó 5-6 percben hozzáadjuk a tésztát, és mikor eléggé megpuhult lehúzzuk a tűzről. Ha túlságosan besűrűsödne, adhatunk hozzá egy kis vizet. Tálaláskor olívaolajjal és a tetején pestóval kínáljuk. 

 

 

Csirkemell spenóttal, aszalt paradicsommal töltve

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • pár csipet őrölt bors
  • 80 dkg csirkemell
  • 10 dkg bébispenót
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 12-15 db aszalt paradicsom
Kategóriavacsora
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkemellet megmossuk, leszárítjuk, vékony, lapos szeletekre vágjuk. Kicsit meg is klopfolhatjuk, fóliával lefedve a vastagabb részeket, hogy könnyebb legyen megtölteni. Sózzuk-borsozzuk, közben vizet forralunk, és a bébispenótot 1 percre beledobjuk, majd leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük. A spenótot, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Kis mennyiségeket pakolunk a csirkemellek egyik oldalára, ráfektetünk egy-két aszalt paradicsomot, majd feltekerjük, fogpiszkálóval rögzítjük.

 

Serpenyőben 1 ek. olajat és 1 ek. vajat összeolvasztunk, majd a csirkéket lefedve körben puhára sütjük, közepes lángon. A feltekert húsnak picivel több idő kell, hogy átsüljön, mint a szeletnek, ezért is fedjük le, hogy ne csak süljön, hanem párolódjon is. A végén körbepirítjuk, és úgy tálaljuk.

 

 

 

Sárgarépafelfújt

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 5 dkg tisztított vaj (ghi)
  • 3 dkg xilit
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 3 evőkanál kókuszliszt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sárgarépát gőz fölött puhára pároljuk. Kicsit kihűtjük, és egy konyhai robotgépbe tesszük. A többi hozzávalót is belerakjuk, alaposan összeturmixoljuk, és amikor a keverék már teljesen egynemű és krémes, akkor kisméretű, kerámia szuflésütő edényekbe kanalazzuk. Egy nagy tepsibe kétujjnyi vizet öntünk, a megtöltött edényeket beleállítjuk, és 170 °C-ra (légkeveréses sütőben 155 °C) előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. A tészta sütés közben szépen felpuffad. Miután a sütőből kivesszük, a szuflé összeesik, de ez a felfújtakra jellemző. 

 

Tonhalas-kesudiós saláta

Hozzávalók:

  • 10 dkg feta
  • 1 fej jégsaláta
  • 1 db tonhalkonzerv
  • 1 marék olívabogyó
  • 1 marék kesudió
  • kevés szőlőmagolaj
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A salátát megmosom, feldarabolom, meglocsolom szőlőmagolajjal. A tonhalról leöntöm az olajat és a salátához adom. A fetasajtot felkockázom és a olívabogyóval és a kesudióval a salátához adom. Egyet keverek rajta és már lehet is fogyasztani.

 

 

 

Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:

Exit mobile version