Ne várj a szülinapokra, süss ma egy finom tortát!

nlc | 2016. November 13.
Egy szülinapot meg lehet ünnepelni otthon, a munkahelyen, a barátokkal, a tágabb családdal, de egyszer csak vége az ünnepségsorozatnak, és várhatunk újabb egy évet az újabb szülinapra, és az újabb szülinapi tortára. De álljunk csak meg egy pillanatra! Tortát sütni, enni nem csak szülinapokon lehet! Miért is ne lehetne egy egyszerű őszi hétvégén Sacher-tortát sütni?

Készülhet egyszerűbb, bögrés torta, de ha nagyon ráértek, akkor bonyolultabb, emeletes, krémes-díszes tortákat is lehet sütni. Hoztunk 9 szuper receptet, hogy legyen miből válogatni, és előre szólunk, hogy soha, senki nem fog visszautasítani egy finom szelet tortát, csak mert épp senkinek nincs szülinapja.

 

 

Banános-mandulás csokitorta

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • fél tasak sütőpor
  • 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 3 evőkanál amaretto likőr

Hab:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 dl habtejszín
  • 1-2 evőkanál porcukor

Töltelék:

  • 1-2 db banán

Forma kikenés:

  • kikenéshez vaj
  • kikenéshez kakaópor

Tetejére:

  • 5 dkg szeletelt mandula
 
Kategória desszert
Elkészítési idő 60 perc
 
Nehézségi szint közepes
 
 

Elkészítés

A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a likőrt, és kikeverjük. A lisztet elegyítjük a sütőporral és a cukrozatlan kakaóporral, ezután a tojásos keverékhez öntjük. Összekeverjük, és a kész massza felét kivajazott, kakaóporral körbehintett 18 cm átmérőjű formába öntjük. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük, majd ugyanígy járunk el a massza másik felével, azt is megsütjük. A kész süteményeket félretesszük hűlni. Közben száraz serpenyőbe szórjuk a szeletelt mandulát és közepes lángon, sűrűn rázogatva 5-10 perc alatt megpirítjuk. 

 

Ha teljesen kihűltek a tortalapok, elkészítjük a csokis habot. A csokoládét apróra vágjuk, a porcukrot a tejszínhez adjuk és felverjük. A porcukros tejszínhabhoz óvatosan hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét. A banánokat felszeleteljük. Tortatálra vagy tálcára helyezzük az egyik tortalapot, ráhelyezzük a banánszeleteket, és rákanalazzuk a csokis-tejszínhab felét. Elegyengetjük, majd óvatosan ráhelyezzük a másik tortalapot, annak a tetejét is kirakjuk banánszeletekkel, rákenjük a maradék csokis tejszínhabot, és a tetejét megszórjuk a pirított, szeletelt mandulával. Tálalásig hűtőben, illetve hűvös helyen tároljuk.

 
mceBlockPasteEnd

 

Bögrés kókusztorta

Hozzávalók (mérő: 2 dl-es bögre):

  • fél bögre cukor
  • fél bögre kókuszreszelék
  • 2 tojás
  • fél bögre olvasztott vaj
  • 1 mk. sütőpor
  • 1 bögre búzaliszt

Hozzávalók a tetejére:

  • 1 bögre kókuszchips vagy kókuszreszelék
  • fél bögre főzött citromkrém vagy narancslekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojásokat habosra keverjük a cukorral és az olvasztott vajjal, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a kókuszreszeléket. Összedolgozzuk, és egy kivajazott, kilisztezett 18 cm átmérőjű tortaformába egyengetjük.

180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.

A kihűlt sütemény tetejét (és ízlés szerint az oldalát is) megkenjük a citromkrémmel/lekvárral és rászórjuk a kókuszchipset/reszeléket.

 

 

 

Vörös áfonyás-kókuszkrémes torta

Hozzávalók 18 cm-es formához::

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál instant kávé

Kókuszkrém:

  • 10 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg vörös áfonya
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
 
Kategória desszert
Elkészítési idő 60 perc
 
Nehézségi szint közepes
 
 

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A tojásokat a cukorral elektromos habverővel verjük 4-5 perc alatt habosra, míg kifehéredik, habos, könnyű lesz. Szitáljuk hozzá a lisztet, a kakaóport és az instant kávét, majd keverjük el. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18 cm-es kapcsos tortaformát, öntsük bele a tésztát (majdnem a tetejéig ér), tegyük be sülni 35-40 percre. Tűpróbával ellenőrizzük. Kihűlés után vágjuk négy kerek lapra. A krémhez a kókuszt keverjük el 2 dl tejjel és 2 evőkanál cukorral, forralva, főzve puhítsuk meg a reszeléket. A maradék tejből, cukorból és a pudingból főzzünk sűrű krémet, majd keverjük el a kókuszos résszel. Osszuk szét a krémet kétharmad-egyharmad arányban, a nagyobb mennyiséghez keverjük hozzá a vörös áfonyát. Kenjük meg rétegenként a piskótalapokat az áfonyás krémmel, végül kenjük körbe a tortát a fehér krémmel. Tegyük hűtőszekrénybe 12 órára.

 
mceBlockPasteEnd

 

 

Narancsos-csokoládés tiramisutorta

Hozzávalók kb. 20 cm átmérőjű tortához:

  • 13 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1/3 csomag sütőpor
  • 10 dkg porcukor

Krém:

  • 5 dkg (reszelt) étcsokoládé
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 1,5 dkg zselatin
 
Kategória desszert
Elkészítési idő 50 perc
 
Nehézségi szint közepes
 
 

Elkészítés

A tésztához a puha vajat/margarint kihabosítjuk a porcukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és sima csöves nyomózsákból kb. 20-25 darab babapiskótát nyomunk egy sütőpapírra. 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Egy 20 cm átmérőjű karika alját szorosan kirakjuk babapiskótával, a többi babapiskóta egyik végét egyenesre vágjuk, hogy a tortaforma oldalát kibélelhessük velük. A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, a zselatint 1 dl hideg vízben megduzzasztjuk, majd egyszer teljes olvadásig melegítjük. A mascarponét kihabosítjuk a porcukorral és a narancshéjjal, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A zselatint egy kevés krémmel lehűtve a többi krémhez keverjük, végül a reszelt csokoládét is beleforgatjuk. Az alsó sor babapiskótára halmozzuk a krémet, elkenjük, de ügyeljünk, hogy a babapiskóták oldalt maradjanak. A hűtőbe tesszük dermedni. Amikor megdermedt, óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát. Csokoládéforgáccsal és a maradék babapiskótával díszíthetjük. Tipp: Könnyebb lesz vágni a desszertet, ha csak 15 babapiskótát nyomunk a tésztából, a maradékból kenünk egy piskótalapot, majd azt tesszük a tortakarika aljára.  

 
mceBlockPasteEnd

 

Mozart-golyó-torta

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 3 db tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 1,5 kávéskanál sütőpor
  • 2 dkg kakaópor

Töltelék:

  • 20 dkg (díszítéshez) étcsokoládé
  • 4 dl víz
  • 15 dkg (fehér) marcipánmassza
  • 15 dkg porcukor
  • 30 dkg mogyorókrém
  • 15 dkg + díszítéshez (sótlan, natúr) pisztácia
 
Kategória desszert
Elkészítési idő 50 perc
 
Nehézségi szint nehéz
 
 

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztához a lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral.  A tojásokat a cukorral kézi mixerrel habosra keverjük 7-8 perc alatt. A tál oldalán belecsurgatjuk a vizet és az olajat, összedolgozzuk. A lisztes keveréket óvatosan összeforgatjuk a tojásos résszel. 3 részre osztjuk a masszát, egyesével a sütőpapírral bélelt formába öntjük, majd előmelegített sütőben 3 tortalapot sütünk kb. 10-10 perc alatt. A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni. A töltelékhez a fehér marcipánmasszát fél cm vastagra nyújtjuk, és két darab 18 cm átmérőjű korongot szúrunk ki belőle. A pisztáciát finomra daráljuk, keverőedénybe tesszük, és összedolgozzuk az előzetesen átszitált porcukor felével. A cukor másik feléből 0,4 dl vízzel szirupot főzünk. Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a cukros pisztáciához. Kézzel simára gyúrjuk, két részre osztjuk.  Összeállítjuk a tortát: Egy kakaós lapot megkenünk a nugátkrém felével. Ráborítunk egy  marcipánkorongot, ezt megkenjük a pisztáciamarcipán felével. Újabb kakaós lap következik, amit szintén megkenünk nugátkrémmel, majd rátesszük a kétféle marcipánt. A tetejére tesszük a harmadik kakaós lapot, majd az egészet bevonjuk a 20 dkg olvasztott csokoládéval. Legalább 2 órára behűtjük. A tetejét durvára aprított pisztáciával díszítjük. Házi mogyorókrém készítése: 12 dkg török mogyorót finomra, krémesre darálunk, hozzáadunk 3 evőkanál porcukrot, 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport, csipet sót, fél vaníliarúd kikapart belsejét és 2 evőkanál semleges ízű olajat, majd tovább daráljuk, míg szinte teljesen homogén lesz. Hozzáadunk 25 dkg olvasztott étcsokoládét, alaposan összedolgozzuk, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.

 
 

Mozart-golyó-torta

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 3 db tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 1,5 kávéskanál sütőpor
  • 2 dkg kakaópor

Töltelék:

  • 20 dkg (díszítéshez) étcsokoládé
  • 4 dl víz
  • 15 dkg (fehér) marcipánmassza
  • 15 dkg porcukor
  • 30 dkg mogyorókrém
  • 15 dkg + díszítéshez (sótlan, natúr) pisztácia
 
Kategória desszert
Elkészítési idő 50 perc
 
Nehézségi szint nehéz
 
 

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztához a lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral.  A tojásokat a cukorral kézi mixerrel habosra keverjük 7-8 perc alatt. A tál oldalán belecsurgatjuk a vizet és az olajat, összedolgozzuk. A lisztes keveréket óvatosan összeforgatjuk a tojásos résszel. 3 részre osztjuk a masszát, egyesével a sütőpapírral bélelt formába öntjük, majd előmelegített sütőben 3 tortalapot sütünk kb. 10-10 perc alatt. A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni. A töltelékhez a fehér marcipánmasszát fél cm vastagra nyújtjuk, és két darab 18 cm átmérőjű korongot szúrunk ki belőle. A pisztáciát finomra daráljuk, keverőedénybe tesszük, és összedolgozzuk az előzetesen átszitált porcukor felével. A cukor másik feléből 0,4 dl vízzel szirupot főzünk. Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a cukros pisztáciához. Kézzel simára gyúrjuk, két részre osztjuk.  Összeállítjuk a tortát: Egy kakaós lapot megkenünk a nugátkrém felével. Ráborítunk egy  marcipánkorongot, ezt megkenjük a pisztáciamarcipán felével. Újabb kakaós lap következik, amit szintén megkenünk nugátkrémmel, majd rátesszük a kétféle marcipánt. A tetejére tesszük a harmadik kakaós lapot, majd az egészet bevonjuk a 20 dkg olvasztott csokoládéval. Legalább 2 órára behűtjük. A tetejét durvára aprított pisztáciával díszítjük. Házi mogyorókrém készítése: 12 dkg török mogyorót finomra, krémesre darálunk, hozzáadunk 3 evőkanál porcukrot, 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport, csipet sót, fél vaníliarúd kikapart belsejét és 2 evőkanál semleges ízű olajat, majd tovább daráljuk, míg szinte teljesen homogén lesz. Hozzáadunk 25 dkg olvasztott étcsokoládét, alaposan összedolgozzuk, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.

 
mceBlockPasteEnd

 

 

Konyakos-meggyes csokoládétorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 6 db tojás
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • fél csomag sütőpor
  • 12 dkg búzaliszt

Hozzávalók a krémhez:

  • 25 dkg puha vaj
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 25 dkg porcukor
  • 1 dl konyak
  • 15-20 dkg magozott meggy
 
Kategória desszert
Elkészítési idő 90 perc
 
Nehézségi szint közepes
 
 

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor felével, a kakaóporral  és a puha vajjal kihabosítjuk. A fehérjét a cukor másik felével habbá verjük, majd a masszába forgatjuk. Végül hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. Egy kerek tortaformát kivajazunk-lisztezünk, és egyenletesen belekenjük a masszát. 160-170 °C-os sütőben 30-40 percig sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

A krémhez a kakaóport a konyakkal simára keverjük, hozzáadjuk a vajat és az átszitált porcukrot, majd sokáig habosítjuk. A tortakarikát 3 lapra vágjuk, és összerétegezzük a krémmel úgy, hogy a kimagozott meggyet a krémbe nyomkodjuk. Hagyjunk krémet a körbekenéshez is! Meggyel és csokoládéforgáccsal díszítjük

Tipp: a tésztalapokat is meglocsolhatjuk egy kis konyakkal, de ne túl sokkal!

 
mceBlockPasteEnd

 

 

A klasszikus: Sacher torta

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

  • 5,5 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 7 dkg étcsokoládé
  • 3 db (kettéválasztva) tojás
  • 7 dkg vaj
  • 1,5 dkg kakaópor
  • 10 dkg sárgabaracklekvár

Csokimáz:

  • 15 g cukor
  • 100 g étcsokoládé
  • 125 ml habtejszín
  • 15 g méz
 
Kategória desszert
Elkészítési idő 60 perc
 
Nehézségi szint nehéz
 
 

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, kivajazunk, és kakaóporral hintünk körbe egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Az étcsokit megolvasztjuk, és félretesszük hűlni. A vajat megolvasztjuk, és habosra keverjük a cukorral és a tojások sárgájával, majd fokozatosan hozzákeverjük az olvasztott csokit is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan, vigyázva, hogy a hab ne nagyon törjön, összekeverjük a csokis tál tartalmával. Végül hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, majd elkeverjük. A masszát a tortaformába öntjük, és 30 percig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni. A kihűlt tortát félbevágjuk, és az alsó lapot a felmelegített baracklekvár felével megkenjük, majd visszaillesztjük a felső tortalapot, és a maradék lekvárral megkenjük a tetejét és az oldalait is. Néhány órán át állni hagyjuk, majd elkészítjük a csokibevonatot: a tejszínt egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a mézet, és forrásig melegítjük. Ekkor hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, és folyamatosan kevergetjük, míg a csoki meg nem olvad. Félretesszük 15-20 percre, hogy hűljön és kicsit sűrűsödjön, majd süteményrácsra helyezzük a tortát, és bevonjuk a csokoládémázzal. 

 
mceBlockPasteEnd

 

Exit mobile version