Készülhet egyszerűbb, bögrés torta, de ha nagyon ráértek, akkor bonyolultabb, emeletes, krémes-díszes tortákat is lehet sütni. Hoztunk 9 szuper receptet, hogy legyen miből válogatni, és előre szólunk, hogy soha, senki nem fog visszautasítani egy finom szelet tortát, csak mert épp senkinek nincs szülinapja.
Banános-mandulás csokitortaTészta:
Hab:
Töltelék:
Forma kikenés:
Tetejére:
Kategória desszert
Elkészítési idő 60 perc
Nehézségi szint közepes
ElkészítésA puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a likőrt, és kikeverjük. A lisztet elegyítjük a sütőporral és a cukrozatlan kakaóporral, ezután a tojásos keverékhez öntjük. Összekeverjük, és a kész massza felét kivajazott, kakaóporral körbehintett 18 cm átmérőjű formába öntjük. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük, majd ugyanígy járunk el a massza másik felével, azt is megsütjük. A kész süteményeket félretesszük hűlni. Közben száraz serpenyőbe szórjuk a szeletelt mandulát és közepes lángon, sűrűn rázogatva 5-10 perc alatt megpirítjuk.
Ha teljesen kihűltek a tortalapok, elkészítjük a csokis habot. A csokoládét apróra vágjuk, a porcukrot a tejszínhez adjuk és felverjük. A porcukros tejszínhabhoz óvatosan hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét. A banánokat felszeleteljük. Tortatálra vagy tálcára helyezzük az egyik tortalapot, ráhelyezzük a banánszeleteket, és rákanalazzuk a csokis-tejszínhab felét. Elegyengetjük, majd óvatosan ráhelyezzük a másik tortalapot, annak a tetejét is kirakjuk banánszeletekkel, rákenjük a maradék csokis tejszínhabot, és a tetejét megszórjuk a pirított, szeletelt mandulával. Tálalásig hűtőben, illetve hűvös helyen tároljuk.
mceBlockPasteEnd
|
Bögrés kókusztorta
Hozzávalók (mérő: 2 dl-es bögre):
- fél bögre cukor
- fél bögre kókuszreszelék
- 2 tojás
- fél bögre olvasztott vaj
- 1 mk. sütőpor
- 1 bögre búzaliszt
Hozzávalók a tetejére:
- 1 bögre kókuszchips vagy kókuszreszelék
- fél bögre főzött citromkrém vagy narancslekvár
Elkészítés
A tojásokat habosra keverjük a cukorral és az olvasztott vajjal, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a kókuszreszeléket. Összedolgozzuk, és egy kivajazott, kilisztezett 18 cm átmérőjű tortaformába egyengetjük.
180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.
A kihűlt sütemény tetejét (és ízlés szerint az oldalát is) megkenjük a citromkrémmel/lekvárral és rászórjuk a kókuszchipset/reszeléket.
Vörös áfonyás-kókuszkrémes tortaHozzávalók 18 cm-es formához::
Kókuszkrém:
Kategória desszert
Elkészítési idő 60 perc
Nehézségi szint közepes
ElkészítésMelegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A tojásokat a cukorral elektromos habverővel verjük 4-5 perc alatt habosra, míg kifehéredik, habos, könnyű lesz. Szitáljuk hozzá a lisztet, a kakaóport és az instant kávét, majd keverjük el. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18 cm-es kapcsos tortaformát, öntsük bele a tésztát (majdnem a tetejéig ér), tegyük be sülni 35-40 percre. Tűpróbával ellenőrizzük. Kihűlés után vágjuk négy kerek lapra. A krémhez a kókuszt keverjük el 2 dl tejjel és 2 evőkanál cukorral, forralva, főzve puhítsuk meg a reszeléket. A maradék tejből, cukorból és a pudingból főzzünk sűrű krémet, majd keverjük el a kókuszos résszel. Osszuk szét a krémet kétharmad-egyharmad arányban, a nagyobb mennyiséghez keverjük hozzá a vörös áfonyát. Kenjük meg rétegenként a piskótalapokat az áfonyás krémmel, végül kenjük körbe a tortát a fehér krémmel. Tegyük hűtőszekrénybe 12 órára. mceBlockPasteEnd
|
Narancsos-csokoládés tiramisutortaHozzávalók kb. 20 cm átmérőjű tortához:
Krém:
Kategória desszert
Elkészítési idő 50 perc
Nehézségi szint közepes
ElkészítésA tésztához a puha vajat/margarint kihabosítjuk a porcukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és sima csöves nyomózsákból kb. 20-25 darab babapiskótát nyomunk egy sütőpapírra. 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Egy 20 cm átmérőjű karika alját szorosan kirakjuk babapiskótával, a többi babapiskóta egyik végét egyenesre vágjuk, hogy a tortaforma oldalát kibélelhessük velük. A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, a zselatint 1 dl hideg vízben megduzzasztjuk, majd egyszer teljes olvadásig melegítjük. A mascarponét kihabosítjuk a porcukorral és a narancshéjjal, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A zselatint egy kevés krémmel lehűtve a többi krémhez keverjük, végül a reszelt csokoládét is beleforgatjuk. Az alsó sor babapiskótára halmozzuk a krémet, elkenjük, de ügyeljünk, hogy a babapiskóták oldalt maradjanak. A hűtőbe tesszük dermedni. Amikor megdermedt, óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát. Csokoládéforgáccsal és a maradék babapiskótával díszíthetjük. Tipp: Könnyebb lesz vágni a desszertet, ha csak 15 babapiskótát nyomunk a tésztából, a maradékból kenünk egy piskótalapot, majd azt tesszük a tortakarika aljára. mceBlockPasteEnd
|
Mozart-golyó-tortaHozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:
Töltelék:
Kategória desszert
Elkészítési idő 50 perc
Nehézségi szint nehéz
ElkészítésA sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztához a lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral. A tojásokat a cukorral kézi mixerrel habosra keverjük 7-8 perc alatt. A tál oldalán belecsurgatjuk a vizet és az olajat, összedolgozzuk. A lisztes keveréket óvatosan összeforgatjuk a tojásos résszel. 3 részre osztjuk a masszát, egyesével a sütőpapírral bélelt formába öntjük, majd előmelegített sütőben 3 tortalapot sütünk kb. 10-10 perc alatt. A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni. A töltelékhez a fehér marcipánmasszát fél cm vastagra nyújtjuk, és két darab 18 cm átmérőjű korongot szúrunk ki belőle. A pisztáciát finomra daráljuk, keverőedénybe tesszük, és összedolgozzuk az előzetesen átszitált porcukor felével. A cukor másik feléből 0,4 dl vízzel szirupot főzünk. Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a cukros pisztáciához. Kézzel simára gyúrjuk, két részre osztjuk. Összeállítjuk a tortát: Egy kakaós lapot megkenünk a nugátkrém felével. Ráborítunk egy marcipánkorongot, ezt megkenjük a pisztáciamarcipán felével. Újabb kakaós lap következik, amit szintén megkenünk nugátkrémmel, majd rátesszük a kétféle marcipánt. A tetejére tesszük a harmadik kakaós lapot, majd az egészet bevonjuk a 20 dkg olvasztott csokoládéval. Legalább 2 órára behűtjük. A tetejét durvára aprított pisztáciával díszítjük. Házi mogyorókrém készítése: 12 dkg török mogyorót finomra, krémesre darálunk, hozzáadunk 3 evőkanál porcukrot, 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport, csipet sót, fél vaníliarúd kikapart belsejét és 2 evőkanál semleges ízű olajat, majd tovább daráljuk, míg szinte teljesen homogén lesz. Hozzáadunk 25 dkg olvasztott étcsokoládét, alaposan összedolgozzuk, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. Mozart-golyó-tortaHozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:
Töltelék:
Kategória desszert
Elkészítési idő 50 perc
Nehézségi szint nehéz
ElkészítésA sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztához a lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral. A tojásokat a cukorral kézi mixerrel habosra keverjük 7-8 perc alatt. A tál oldalán belecsurgatjuk a vizet és az olajat, összedolgozzuk. A lisztes keveréket óvatosan összeforgatjuk a tojásos résszel. 3 részre osztjuk a masszát, egyesével a sütőpapírral bélelt formába öntjük, majd előmelegített sütőben 3 tortalapot sütünk kb. 10-10 perc alatt. A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni. A töltelékhez a fehér marcipánmasszát fél cm vastagra nyújtjuk, és két darab 18 cm átmérőjű korongot szúrunk ki belőle. A pisztáciát finomra daráljuk, keverőedénybe tesszük, és összedolgozzuk az előzetesen átszitált porcukor felével. A cukor másik feléből 0,4 dl vízzel szirupot főzünk. Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a cukros pisztáciához. Kézzel simára gyúrjuk, két részre osztjuk. Összeállítjuk a tortát: Egy kakaós lapot megkenünk a nugátkrém felével. Ráborítunk egy marcipánkorongot, ezt megkenjük a pisztáciamarcipán felével. Újabb kakaós lap következik, amit szintén megkenünk nugátkrémmel, majd rátesszük a kétféle marcipánt. A tetejére tesszük a harmadik kakaós lapot, majd az egészet bevonjuk a 20 dkg olvasztott csokoládéval. Legalább 2 órára behűtjük. A tetejét durvára aprított pisztáciával díszítjük. Házi mogyorókrém készítése: 12 dkg török mogyorót finomra, krémesre darálunk, hozzáadunk 3 evőkanál porcukrot, 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport, csipet sót, fél vaníliarúd kikapart belsejét és 2 evőkanál semleges ízű olajat, majd tovább daráljuk, míg szinte teljesen homogén lesz. Hozzáadunk 25 dkg olvasztott étcsokoládét, alaposan összedolgozzuk, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. mceBlockPasteEnd
|
Konyakos-meggyes csokoládétortaHozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a krémhez:
Kategória desszert
Elkészítési idő 90 perc
Nehézségi szint közepes
ElkészítésA tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor felével, a kakaóporral és a puha vajjal kihabosítjuk. A fehérjét a cukor másik felével habbá verjük, majd a masszába forgatjuk. Végül hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. Egy kerek tortaformát kivajazunk-lisztezünk, és egyenletesen belekenjük a masszát. 160-170 °C-os sütőben 30-40 percig sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. A krémhez a kakaóport a konyakkal simára keverjük, hozzáadjuk a vajat és az átszitált porcukrot, majd sokáig habosítjuk. A tortakarikát 3 lapra vágjuk, és összerétegezzük a krémmel úgy, hogy a kimagozott meggyet a krémbe nyomkodjuk. Hagyjunk krémet a körbekenéshez is! Meggyel és csokoládéforgáccsal díszítjük Tipp: a tésztalapokat is meglocsolhatjuk egy kis konyakkal, de ne túl sokkal! mceBlockPasteEnd
|
A klasszikus: Sacher tortaHozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
Csokimáz:
Kategória desszert
Elkészítési idő 60 perc
Nehézségi szint nehéz
ElkészítésElőmelegítjük a sütőt 160 fokra, kivajazunk, és kakaóporral hintünk körbe egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Az étcsokit megolvasztjuk, és félretesszük hűlni. A vajat megolvasztjuk, és habosra keverjük a cukorral és a tojások sárgájával, majd fokozatosan hozzákeverjük az olvasztott csokit is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan, vigyázva, hogy a hab ne nagyon törjön, összekeverjük a csokis tál tartalmával. Végül hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, majd elkeverjük. A masszát a tortaformába öntjük, és 30 percig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni. A kihűlt tortát félbevágjuk, és az alsó lapot a felmelegített baracklekvár felével megkenjük, majd visszaillesztjük a felső tortalapot, és a maradék lekvárral megkenjük a tetejét és az oldalait is. Néhány órán át állni hagyjuk, majd elkészítjük a csokibevonatot: a tejszínt egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a mézet, és forrásig melegítjük. Ekkor hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, és folyamatosan kevergetjük, míg a csoki meg nem olvad. Félretesszük 15-20 percre, hogy hűljön és kicsit sűrűsödjön, majd süteményrácsra helyezzük a tortát, és bevonjuk a csokoládémázzal. mceBlockPasteEnd
|