A finom és tápláló csicseriborsós mártogatós, a hummusz nem csak egyféleképpen készíthető: csak a fantáziánk szabhat határt annak, mivel dobjuk fel a népszerű keleti krémet. Mi most egy igazi télre való, céklás változatot mutatunk, hogy kicsit rózsaszínebbé tegyük a szürke napokat!
Céklás hummusz
Hozzávalók:
- 400 g konzerv csicseriborsó lecsepegtetve, megszárítva
- 1 tk. só
- fél tk. római kömény
- 1 kisebb gerezd fokhagyma
- 1 konzerv szeletelt cékla, lecsepegtetve
- 1 ek. citromlé
- 1 ek. olívaolaj
- 2 ek. víz
Elkészítés:
- A csiscseriborsókat szabadíts meg a héjuktól: borítsd őket egy tiszta konyaruhára, majd fordíts rajtuk egyet a ronggyal együtt! Amelyik héj így nem esett le, azt szedd le kézzel.
- A csicseriborsót tedd aprítógépbe. Add hozzá a sót, a római köményt, a céklát, nyomd bele a fokhagymát! Aprítsd össze őket.
- Add hozzá az olajat, a citromlevet, ha szükséges a vizet. Addig járasd a gépet, amíg homogén krémet nem kapsz.
- Fogyaszd répával, tortillával vagy pirítóssal!
Extra tipp: a konzerv cékla helyett készítheted friss céklából is. Ha így döntesz, csomagold alufóliába a céklát, és tedd 180 fokos sütőbe legalább fél órára! Hagyd kicsit hűlni, és utána kezdj vele dolgozni.