Vannak sütemények, amelyek nélkül nincs karácsony. A nagy kedvencek a bejgli és az aranygaluska, ám akadnak még olyan mennyei sütik, amelyek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. A csodálatos zserbó a karácsony egyik legfinomabb sütije. Ugyan kicsit időigényes elkészíteni, ám mindenképpen megéri a fáradozást.
Zserbó
- 50 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 2 tojás
- 25 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- 1 élesztő
- 1 késhegynyi sütőpor
Töltelék:
- 40 dkg darált dió
- 1 biocitrom reszelt héja
- 20 dkg porcukor
- sárgabaracklekvár
Csokimáz:
- 4 evőkanál cukor
- 10 dkg vaj
- 4 evőkanál víz
- 4 evőkanál kakaópor
Morzsold el a vajat és a lisztet. Add hozzá a cukros tejben futtatott élesztőt, majd a tojásokat és a sütőport is tedd hozzá. Dolgozd össze a tésztát, majd oszd szét 3 egyenlő részre. Nyújts ki egyenként a tésztákat a tepsi formájára. A töltelékhez a darált diót, a cukrot és a citromhéjat keverd össze. Az első kinyújtott lapot tedd a tepsibe és kend meg vastagon baracklekvárral, majd szórd rá a cukros dió felét. Tedd rá a következő lapot, picit nyomd rá, majd szurkáld meg villával. Ezután jöhet rá a baracklekvár vastagon, és a maradék darált dió.
Az utolsó tésztalapot is nyomd rá, szurkáld meg és mehet is az előmelegített sütőbe. 180 fokon süsd háromnegyed óráig. A máz hozzávalóit keverd össze és a tűzön olvaszd meg. Ha szépen folyik már, öntsd a sütire és kend el a tetején. Ha egy napot állni hagyod a zserbót, még istenibb lesz.
Brownie
Ha szereted a brownie-t, ezt a diós változatot imádni fogod. Nagyon könnyen elkészíthető és karácsonykor is tökéletes.
- 20 dkg vaj
- 20 dkg étcsokoládé
- 3 nagy tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 15 dkg liszt
- 20 dkg dió
- 1 vaníliás cukor
- nagyobb csipet só
Olvaszd össze a vajat és az étcsokit vízgőz fölött. Keverd ki a tojást, a cukort és a vaníliacukrot. A liszthez tedd hozzá sót. Ha kihűlt a csoki, keverd bele a kikevert tojást, majd a lisztet és az apró darabokra vágott diót is. 180 fokon 25 percig süsd. A sütőt melegítsd elő, a tepsibe tegyél sütőpapírt a brownie sütéséhez.
Karácsonyi gyümölcskalács
Ha szeretnél hagyományos gyümölcskalácsot sütni, válaszd ezt a változatot. Az aszalt gyümölcsöket bármivel helyettesítheted, ha nem kedveled az áfonyát vagy a barackot.
- 6 tojás
- 20 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 bio narancs reszelt héja
- 35 dkg búzaliszt
- 1 sütőpor
- 10 dkg dió
- 5 dkg aszalt áfonya
- 5 dkg aszalt barack
Keverd ki a tojásokat cukorral, majd add hozzá az olvasztott vajat és a bionarancs héját. Keverd össze lisztet és a sütőport, és öntsd a masszába. Ezután jöhet bele az apróra vágott aszalt gyümölcs és a dió. Keverd jól össze és öntsd sütőpapírral bélelt formába. Majd előmelegített sütőben süsd 180 fokon fél óráig a gyümölcskenyeret.