gyümölcskenyér

gyümölcskenyér

gyümölcstorta

gyümölcssaláta

gyümölcskenyér

Minden infó egy helyen a gyümölcskenyérről

A gyümölcskenyér vagy püspökkenyér (Christstollen) klasszikus ünnepi édesség. A gyümölcskenyér elkészítése egyszerű, tulajdonképpen bármilyen aszalt gyümölcs, vagy olajos mag, esetleg csokoládé megfelelő hozzá adalék céljából. Viszonylag szárazon is jól fogyasztható, elkészítést követően szeletelve jól tárolható.

Íme, egy vajas-rumos-csokoládés gyümölcskenyér receptje.

Szükséges alapanyagok (a bögre térfogata 2,5 deci):

  • 15dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 1 bögre cukor
  • 5 tojás
  • 2 bögre liszt
  • 2 teáskanál sütőpor

Ízesítése:

  • fél bögre darabolt dió
  • fél bögre darabolt aszalt vagy kandírozott gyümölcs
  • fél bögre darabolt étcsokoládé
  • 2 teáskanál rum aroma (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál liszt

A gyümölcskenyér elkészítése:

1. A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a cukorral.
2. A diót, aszalt gyümölcsöt, csokoládét másik edényben összekeverjük, meglocsoljuk a rummal. Összekeverjük, majd két evőkanál liszttel szórjuk meg a masszát, ismét átkeverjük.
3. A villanysütőt 200 fokon bekapcsoljuk. Gázsütőnél olyan melegre, mint amilyenben a piskótát szoktuk sütni.
4. Cukros vajjal felverjük a tojásokat, hozzákeverjük a lisztet és a sütőport.
5. A diós-csokis gyümölcsöt hozzáforgatjuk a tésztához, majd az egészet elosztjuk két kivajazott őzgerincformába.
6. 200 fokos sütőbe tesszük őket, és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.