A vegánoknak sem kell semmiről lemondaniuk, elég egy kicsit “csalni”, és újratervezni néhány ismert és szeretett fogást. Hamburgerhús helyett például készítsünk csicseriborsóból pogácsát, aztán mehet ugyanúgy a sok roppanós zöldség, a puha buci és a krémes szószok – így bűnözés nélkül élvezhetjük a (többé-kevésbé) ismerős ízeket!
Hozzávalók:
A pogácsához:
- 1 konzerv csicseriborsó lecsepegtetve
- 1/2 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma összenyomva
- 1/4 csésze szezámmag
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1/2 teáskanál füstölt paprika
- 1 tojás
- 1 csésze zsemlemorzsa
A burger összeállításához:
- 4 zsömle félbevágva
- 1 nagy paradicsom
- 1 csésze rukkola
- vegán majonéz vagy más burgerszósz
Elkészítés:
1. Robotgépben dolgozzuk össze a csicseriborsót a hagymákkal, a szezámmaggal és a fűszerekkel. Ha kész, üssük bele a tojást és keverjük bele a zsemlemorzsát is – kevergessük, míg formázható masszát kapunk.
2. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A csicseriborsós masszából formázzunk négy lapos pogácsát, és tegyük őket a tepsibe. 15-17 perc alatt süssük őket aranybarnára!
3. A félbevágott zsemle egyik felét kenjük meg szószunkkal, majd helyezzük rá a csicseripogácsát. Tegyünk rá paradicsomot, rukkolát vagy bármit, amit csak szeretnénk, és fogyasszuk egészséggel!