5 fogás, amit az anyukánktól tanultunk

K.G. | 2016. December 18.
A legtöbb étel, ami az asztalunkra kerül, nem szakácskönyvből készül, hanem anyáink receptjei, elmondása alapján. Gyakran még le sincs írva sehova, csak halványan emlékszünk: "az milyen finom ebéd volt, mi volt az a recept, anya?"

Anya pedig lediktálja nekünk fejből a telefonban, aprólékosan, megjegyzésekkel tűzdelve, hogy “nehogy elfelejtsd, hogy előtte pirítsd le kicsit a rizst”, vagy hogy “ha előbb teszed bele, mint hogy forrna, akkor tönkremegy az egész”. És pont ezektől a megjegyzésektől lesz aztán olyan finom az az étel, amilyet csak anya tud. Olyan igazi, magyaros, ízes. Más nemzeteknél pedig olyan igazi, olaszos, ízes. Vagy olyan igazi skót, ízes. Mert valószínűleg ugyanígy vannak ezzel más országok lányai is, ők is felhívják az anyukájukat – vagy Giannit, ha olaszra vágynak:

Öt olyan ételt választottam ki, amit nekem az anyukám tanított meg, és szerintem ezek azok, amiket ha szakácskönyvből főznénk, telefonos útbaigazítások nélkül, akkor biztos nem sikerülne úgy, hogy a tíz ujjunkat megnyaljuk utána.

Húsleves

A húsleves nem olyan egyszerű, mint amilyennek gondoltam volna először, mikor nekiálltam főzni. Nem is lett valami szép az első eredmény, szétfőtt zöldségek és zavaros lé került az asztalra. Ízre még csak-csak hasonlított anyuéhoz, de azért legközelebb már kikérdeztem a titkokról. A tökéletes húsleves receptjét itt találod

Tarhonyás hús

Vagyis nem pontos a tarhonyás hús kifejezés, mert az olyan menzás emlékeket idéz, a gyerekkorunkban elénk tálalt szottyos, ízetlen száraz tarhonya képe ugrik be, aminek a tetején egy kis pörkölt figyelt. Anya tarhonyás húsa hivatalosan a pásztortarhonya nevet viseli, ami krumplis is, tarhonyás is, füstölt kolbászos is, és három kanál után tele lettünk vele családilag. A legjobb pársztortarhonya-receptet itt találod.

Pörkölt

Pörkölt bármiből. Lehet zúzából, marhából, csirkéből, sőt még borsóból is. Mindennek az alfája és omegája a jó pörköltalap, amihez kell a szájhagyomány és az apró trükkök, amelyekkel bármilyen húsból fantasztikus ízű pörköltöt készíthetünk. A szíve és lelke a sok hagyma és a zsír, pontos útmutatásért a jó pörköltalaphoz kattints ide

Bejgli

A rettegett bejgli, amit évekig kerülgettem, de nem mertem belevágni. Olyan bonyolultnak tűnik, kireped, elreped, kifolyik, szétesik, és még nem lesz jó a tésztája sem. Pedig nem is olyan bonyolult, ha azok a bizonyos anyai intelmek is elhangoznak a recepthez, mert a kis trükkökben rejlik a bejgli titka. Anyai tippekért a bejglihez kattints ide

Mákos guba

Nálunk nemcsak karácsonykor került mákos guba az asztalra, elég volt hozzá egy mezei vasárnap, hogy anyukám készítsen nekünk belőle, annyira szerettük. Nem mellesleg pedig azért is, mert számára ez volt az egyik legkönnyebben elkészíthető és leglaktatóbb desszert is. A hagyományos fajtát készítette, semmi különcködés, csak egyszerűen. A hagyományos mákos guba receptjét itt találod

Exit mobile version