A gombás lencsefőzelék hozzávalói
- 30 dkg lencse
- 20 dkg gomba
- 2-3 babérlevél
- 5 dkg spenótlevél (elhagyható)
- 3-4 ek. mustár
- fél pohár tejföl
- 3 ek olaj
- 1 ek liszt
- 1 mk szárított petrezselyemzöld
- só, bors
Így készül a gombás lencsefőzelék
A lencsét legalább 2-3 órára áztasd vízbe. A gombát alaposan mosd meg, szeleteld. Az olajon kissé pirítsd meg.
A lencsefőzelék elkészítéséhez nagyobb edénybe öntsd a leöblített, kiáztatott lencsét. Öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi. Lassú tűzön forrald fel, add hozzá a babérlevelet, ízlés szerint sózd, borsozd, add hozzá a petrezselyemzöldet is.
A lencse nagyjából 25-30 perc alatt megfő. A főzési idő felénél add hozzá a gombát és a vízben alaposan leáztatott spenótot. Ha mélyhűtött spenótot vásároltál, akkor a főzés előtt érdemes kiolvasztani, majd lecsöpögtetni a vizet. Ez esetben a receptben megadott mennyiségnél többet adhatsz a spenótból a lencsefőzelékhez. Félig lefedve, lassú tűzön rotyogtatva főzd puhára a lencsét.
Közben készítsd el a habarást. A tejfölben a lisztet keverd csomómentesre, majd a mustárt is keverd hozzá. A forrásban lévő lencsefőzelékhez keverd a habarást, és néhány percig tovább forralva sűrűsítsd.
A gombás lencsefőzeléket friss, ropogós péksüteménnyel, kenyérrel kínáld szilveszter éjjelén és az új év első napján.
További szilveszteri lencsés receptek az NLCafén
- 3 szuperegészséges lencsés étel szilveszterre, mely talán szerencsét is hoz
- Mi legyen a szilveszteri vacsora? Paradicsomos lencsefőzelék pirított sonkával
- Húsimádók előnyben – mennyei lencseleves füstölt oldalassal szilveszterre
- Így készül a legfinomabb húsmentes lencseleves szilveszterre
Fotó: Pinterest