2016 kedvenc sütijei idén is a barátaink maradnak

nlc | 2017. Január 01.
2016-ban sok minden történt, jó és rossz dolgok egyaránt, de akármi is történt, a sütikre mindig számíthattunk. Ezért mielőtt felmérnénk a 2017-es trendeket, összegyűjtöttük 2016 kedvenc sütijeit.

Hol is kezdjük a listát? Az a helyzet ugyanis, hogy a 80-as évek egyik kedvenc sütije, a kókuszkocka még ma is nagy favorit, és 2015 kedvenc sütijei is többször előkerültek az elmúlt évben, ezért úgy válogattuk össze a kedvenceket, hogy megnéztük, mi az, ami a legtöbbször készült 2016-ban. Íme a kedvencek:

Bögrés csokis süti

Az étcsokit a vajjal kis lángon összeolvasztjuk. A tojásokat a cukorral felhabosítjuk, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd az olvasztott vaj és csoki keverékét, és fakanállal elkeverjük, a tejjel lazítjuk. Muffinsütő mélyedéseibe muffinpapírokat teszünk. 1,5 evőkanálnyi mennyiségekben elosztjuk a mélyedésekben a tésztát. 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Az almás-fahéjas bögrés morzsasüti hozzávalói

A morzsához

A tésztához

A cukormázhoz

Így készül az almás-fahéjas bögrés morzsasüti

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Vajazz és lisztezz ki egy közepes méretű, magasabb falú tepsit.

morzsasüti elkészítéséhez első lépésként a morzsát készítsd el. Keverőtálba szórd a lisztet, add hozzá a cukrot, a porcukrot, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Végül keverd hozzá az olvasztott vajat és a vaníliaaromát. Tedd félre.

Az igazán egyszerű bögrés süti elkészítésének következő lépéseként a tésztát készítsd el. Ehhez egy másik tálban keverd habosra a vajat a cukorral. Add hozzá a tojást, keverd simára, majd jöhet a tejföl és végül a vaníliaaroma. Keverd krémesre. Ezt az edényt is tedd félre.

A lisztben keverd el a sót, a sütőport és a szódabikarbónát, majd add a tejfölös krémhez, és keverd a morzsasüti tésztáját simára.

Harmadik lépésként a palacsintasütőt kevés vajjal forrósíts fel, dobd rá a reszelt almát egy bögrényi morzsatésztával, néhány percig fakanállal kevergesd, majd vedd le a tűzről.

A tejfölös tészta felét simítsd a tepsi aljára, töltsd rá az almás keveréket, majd jöhet a tészta másik fele. Tetejére szórd a maradék morzsatésztát. Az almás-fahéjas bögrés sütit told a forró sütőbe és 35-40 percig süsd.

Közben készítsd el a cukormázat, amelyhez keverd a porcukrot az almaecethez. A mázzal locsold meg a sütőből kivett, kissé lehűlt morzsasütit. Hagyd teljesen kihűlni, majd szeleteld és tálald.

 

 

 

Fagyitorta KitKattel

Hozzávalók:

Elkészítés:

1. Béleljünk ki egy magas falú formát folpackkal!

2. Mivel a tortánkat “fejjel lefelé” fogjuk megalkotni, először kanalazzunk egy jó vaskos réteg fagyit (a teljes mennyiség harmadát) a forma aljára – vigyázzunk rá, hogy rendesen egyengessük el, ha nem akarunk később légbuborékokba botlani.

3. Ezután nyomjunk bele 8 KitKat szeletet a fagyiba – a formánktól függően ügyeskedhetünk a csoki eltörésével és a darabszámmal is!

4. Ismételjük a folyamatot, míg három csodás réteget nem kapunk!

5. Ha a forma tetejéig folytattuk a rétegezést, tegyük a tortát a fagyasztóba minimum 2 órára, de jobb, ha egy egész éjszakára.

6. Végül fordítsuk ki a tortát a formából, húzzuk le a fóliát, és vonjuk be egy réteg isteni csokimázzal!

Citromos-levendulás madeleine

Hozzávalók:

A vajat egy kis edényben aranybarnára pirítjuk, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni. 
A tojást a sóval habosra keverjük, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, a levendulát és a vanília kikapart magját. Ezután a lisztet is beleforgatjuk. A végén a kihűlt vajat is belekeverjük. 
A masszát egy fél óráig állni hagyjuk, addig a sütő is előmelegszik.
A formákat 3/4-ed részig töltjük a masszával, és 170 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Tökéletes kísérő egy csésze kávé vagy tea mellé.

Sütőtökös-csokis sajttorta

 

Hozzávalók:

A sütőtökmixhez:

A sajttortamixhez:

A csokis alaphoz:

A feltéthez:

  1. A sütőtökkockákat helyezd el egy tepsin, öntsd rá a cukrot és a vajat. 200 fokos sütőben 30 percig süsd. A sütőt hagyd 180 fokon, a sütőtököt pedig hagyd hűlni.
  2. A csokis kekszet aprítsd fel morzsássá, majd keverd hozzá a vajat. Oszlasd el a tortaforma aljában, majd tedd félre.
  3. A sütőtököt keverd össze a sajttortamix hozzávalóival, turmix vagy aprító segítségével. Végül a felvert tojásokat fakanállal keverd el benne.
  4. Öntsd ezt a krémet a csokis alapra, majd tedd 180 fokos sütőbe 1 órát sülni. Ha készen van, hagyd teljesen kihűlni.
  5. Végül kend meg a tejszínhabbal, és szitálj rá kakaóport!

Nagymama almás pitéje

Hozzávalók a tésztához:

a töltelékhez:

 

A tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombóccá formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbe, míg elkészítem az almát.

Az almákat megpucolom, sajtreszelőn lereszelem. Hozzámérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.

A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettéválasztom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először (az alsót kicsit vastagabbra hagyom). Ezt az adagot én egy 30×35 cm-es, magasabb falú tepsiben sütöttem, amibe sütőpapírt tettem. Nem egyszerű ilyen méretű szabályos tésztát nyújtani, nekem nem is mindig sikerül, de simán lehet foltozni itt-ott (főleg az alját). Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Ráformázom a felső lapot. Ha nem sikerül szépen, sebaj, majd a porcukor eltakarja… A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Be lehet kenni tojással, akkor fényes lesz. Én mikor porcukrot szórok, ezt a lépést kihagyom.

Előmelegített, 180 fokos sütőben nekem 30 percig sült.  Mikor már barnul a teteje, akkor jó.

A receptet Fülöp Cecília, a Falusi Libák bloggere készítette.

Vegán brownie

Hozzávalók:

 

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!

2. A sütőtököt a céklát és a datolyát dolgozzuk össze (lehetőleg géppel) egyenletes masszává!

3. Adjuk a keverékhez a többi hozzávalót, míg egységes tésztát nem kapunk!

4. Sütőpapírral bélelt tepsiben 35-40 percig süssük, a kész brownie-t csokiszósszal vagy vaníliafagyival tálaljuk!

Bögrés mákos

Hozzávalók:

Egy 25 centi hosszú püspökkenyérformát készíts elő: kend ki vajjal, szórd meg liszttel. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Szórd a mákot a tejbe, és kevergesd el. A lisztet keverd össze a szódabikarbónával, a sütőporral és a citrom reszelt héjával.

Gépi habverővel krémesítsd össze a tojásokat a cukorral. Öntsd fel a mákos tejjel. Forgasd át fakanállal, majd szórd bele a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet, csepegtess bele egy kevés citromlevet és add hozzá a mascarponét.

Öntsd a mákos masszát az előkészített sütőformába.

Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd kb. 35-40 percig. 

Ízlés szerint a tetejét bevonhatjuk mázzal is. 

Mogyoróvajas csokigolyó

Hozzávalók kb. 12–15 db-hoz:

1. A tejcsokoládét és a sós földimogyorót felaprítjuk.
2. Összekeverjük a darált mandulát a kakaóporral, a mogyoróvajjal és a juharsziruppal, majd hozzáadjuk a kókuszolajat, a felaprított csokoládét, és összegyúrjuk.
3. Diónyi gombócokat formázunk a masszából, és natúran vagy a felaprított mogyoróban megforgatva hűtőbe tesszük.
4. Kapszliba ültetve vagy saslikpálcikára húzva tálaljuk.

Tipp: A darált mandulát helyettesíthetjük darált dióval, kesudióval is.

Exit mobile version