2 igazán különleges fánk – Csokis-ropogós vagy édes-rákos?

nlc | 2017. Január 28.
Nyakunkon a farsangi szezon, így a fánksütés ideje is. Ha idén kipróbálnátok valami teljesen újat, és elhagynátok a klasszikus farsangi fánkot és csörögefánkot, akkor a Pékfiúk sztárjainak receptjét imádni fogjátok.

Tom és Henry Herbert, azaz a Pékfivérek úgy vélik, ha létezik a világon jobb dolog a fánknál, az a házi fánk. Megmutatják, mitől lesz ellenállhatatlanul ragacsos és ropogós a fánkrudacska, és bebizonyítják azt is, hogy a garnéla édes-csilis tésztában is remekül érzi magát. Lássuk, hogyan készülnek a nem mindennapi farsangi falatok!

Ragacsos csokis fánkrudacskák

Hozzávalók a tésztához:

A csokiöntethez:

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet. Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot, majd lassan adjuk hozzá a forró vizet. Dolgozzuk jól össze, míg kemény, ragacsos tésztát nem kapunk.

Hevítsük fel az olajat 170 fokra olajsütőben vagy egy magas falú serpenyőben. Gyorsan, de lazán formázzuk meg kézzel az ujjnyi vastag rudacskákat. Egyszerre csak néhányat tegyünk az olajba. 3-5 perc alatt aranyszínű, kívül ropogós, belül finom fánkrudakat kapunk. Ezután vegyük ki és forgassuk meg őket reszelt narancshéjban és kristálycukorban.

A csokiöntethez a hozzávalókat óvatosan hevítsük fel egy kisebb edényben. Kevergessük addig, míg a vaj és a csoki felolvad, és a szósz homogén és fényes lesz. Ne hevítsük fel túlságosan, mert a tejszín kicsapódhat. Ha nincs kéznél édes sör, egy kis tej is megteszi helyette. Mártogatásra fel!

Édes-csilis fánkgolyócskák garnélával töltve

Hozzávalók a tésztához (15 golyócska):

A töltelékhez:

Az extra panírhoz:

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a tojássárgáját, a vajat, és cukrot. Erre jöhet is az élesztő és egy csipet só. Amikor a hozzávalók kezdenek összeállni, vegyük ki, és liszttel megszórt deszkán gyúrjuk tovább a tésztát kb. tíz percig, míg nyúlós és puha nem lesz. De ehhez használhatunk dagasztógépet is. Ha már szép sima és homogén a fánktésztánk, takarjuk le és tegyük félre 45 percre, hogy a duplájára dagadjon.

Ez alatt az idő alatt elkészítjük a tölteléket. A szardellához adjuk hozzá az összetört fokhagymát egy csipet sóval és a citromlével, és zúzzuk őket össze együtt egy mozsárban. Tegyük hozzá a tojássárgáját, lassan az olajat. A majonézszerű keverékhez végül tegyük hozzá a petrezselymet és a garnélát.

Amikor megkelt a tésztánk, vegyünk belőle kb. 30 grammos golyócskákat, és kézzel lapítsuk ki őket. Tegyünk a tésztakorongokra egy-egy kanállal a garnélás töltelékből, majd zárjuk össze a golyócskákat jól, hogy sütéskor nehogy kárba vesszen. A 180 fokra hevített olajban 3-5 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Ezután elkészítjük a különleges panírt: cukor, bors, csili és paprika keverékében forgatjuk meg a golyókat még azelőtt, hogy azok kiszáradnának.

Ha további izgalmas receptekre is kíváncsi vagy, hagyd, hogy Tom és Henry ámulatba ejtsen! Nagy gyakorlatuk van már ezen a téren. Tehetségüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számos televíziós műsort készítettek már, és a mai napig nem fogynak ki a különleges ötletekből. A Pékfivérek legújabb évada január 28-án szombaton 11 órától indul a TV Paprikán.

Exit mobile version