Aki csempészett már reszelt cukkinit a süteményekbe, az tudja, hogy megéri. A cukkini ugyanis olyan mennyeien könnyű állagot ad a sütiknek, amit nem lehet utánozni. A most következő cukkinikenyérbe ráadásul még egy olyan összetevő került, ami tovább fokozza az ellenállhatatlanul szaftos textúrát, ez pedig nem más, mint a görög joghurt. Íme, a recept:
Görög joghurtos, citromos cukkinikenyér
Hozzávalók:
- fél csésze görög joghurt
- 2 ek. citromhéj
- 1 ek. citromkivonat
- 1 nagy tojás
- 1/3 csésze kókuszolaj
- 2 ek. méz
- fél csésze nyírfacukor
- fél csésze zabliszt
- fél csésze teljes kiőrlésű fehérliszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1/4 tk. só
- 1 csésze reszelt cukkini
Elkészítés:
- 160 fokra melegítsd elő a sütőt, egy kenyérformát vékonyan vajazz ki. Győződj meg róla, hogy a lereszelt cukkini nem maradt túl nedves – ha mégis, papírtörlővel itasd fel a nedvességet.
- Egy nagy tálban keverd össze a joghurtot, a citromhéjat, a citrom kivonatot, a tojást, a kókuszolajat, a mézet és a cukrot. Keverd mindehhez a cukkinit is.
- Külön keverd össze a liszteket, a sót és a szódabikarbónát, majd ezt a száraz keveréket add a folyékonyakhoz és keverd össze, annyira, hogy éppen csak elegyedjenek egymással.
- Öntsd a tésztát a kenyérformába.
- 40-50 percig süsd, akkor jó, ha egy beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki a közepéből (tűpróba). Hagyd hűlni, majd fogyaszd egészséggel!