Hétvégi menü ismeretlen ismerősökkel

nlc | 2017. Február 10.
Muffin, nokedli és sütőtökleves? Eddig ismerős, a klasszikus csokis muffin, vagy a hagyományos sütőtökleves már sokszor készült nálunk is, ezért most kicsit új színt adtunk ezeknek a hagyományos recepteknek. Ezt a hétvégi menüt is érdemes kipróbálni!

Végigfőztük már az egész telet, jobbnál jobb hétvégi menüket készítettünk: a lisztmentes hétvégi menütől kezdve a színes hétvégi menüig volt minden, régi és új receptek egyaránt. A tavaszra és a friss zöldség-gyümölcs Kánaánra még várnunk kell, ezért most próbáltuk alapreceptekre építeni a hétvégi menüt, de mégis kicsit változatosabb megoldásokat választva. Szerintünk mindenképpen megér egy próbát! 

Citromos-chiamagos muffin

Hozzávalók: 

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és tegyünk muffinhoz való papírokat egy 8 darabos muffinformába!

2. Egy nagyobb tálban szitáljuk össze a lisztet, sütőport és sót, majd tegyük félre!

3. Egy másik tálban keverjük össze az olívaolajat, cukrot és joghurtot, majd adjuk hozzá a citrom levét és reszelt héját és végül a tojást is! 

4. A száraz keveréket lassan forgassuk a nedves alapanyagokhoz, míg egyenletes masszát nem kapunk! Végül adjuk a tésztához a chiamagot is!

5. Töltsük meg a formákat úgy 3/4-ig, és 15-20 perc alatt süssük készre a muffinokat!

 

Narancsos sütőtökleves tökmagos ropogóssal

 

Hozzávalók 4 személyre: 

A ropogóshoz: 

A sütőtököt kockázzuk fel, a hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Tegyük fel őket 8 dl vízbe főni. Facsarjuk hozzá a narancs levét, adjunk hozzá sót, frissen őrölt borsot. Lefedve, takaréklángon forraljuk, míg a zöldségek megpuhulnak, ekkor adjuk hozzá a tejszínt, egyet forraljunk rajta, majd turmixoljuk le a levest, és ízesítsük az erős paprikával vagy a chilikrémmel. A ropogóshoz a leveles tésztát sütőpapíron nyújtsuk ki 3 mm vékonyra. Kenjük meg a felvert tojással, sózzuk, szórjuk meg frissen őrölt borssal. Szórjuk rá a tökmagot, nyomkodjuk bele, reszeljük rá a sajtot. Éles késsel csíkozzuk fel a tésztát, a sütőpapírral együtt helyezzük át egy tepsire, és 220 ºC-ra előmelegített sütőben süssük készre 20-25 perc alatt. A levest a tökmagos ropogóssal tálaljuk. 

 

Sertéssült zsemlegombóccal

 

Hozzávalók 4 személyre:

A zsemlegombóchoz: 

A sertéshúst sózzuk, borsozzuk, majd köménnyel meghintjük. Egy lábosban kevés olajon minden oldalát nagy lángon elősütjük. Amikor a hús elvesztette a nyers színét, kivesszük a lábosból. A visszamaradt olajon megpirítjuk a megtisztított, szeletekre vágott sárgarépát, hagymát és zellert. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és együtt pirítjuk tovább, míg a paradicsompüré sötétbarna lesz. Ekkor visszatesszük a húst, majd annyi vizet öntünk rá, hogy félig ellepje, és fedő alatt 1 órát pároljuk. Megfordítjuk, ha szükséges, az elforrt vizet pótoljuk, és addig pároljuk, míg a hús teljesen megpuhul. A húst kivesszük, a párolólevét leszűrjük, lábosba öntjük. Hozzáadjuk a kevés vízzel elkevert keményítőt, majd egyet forralunk rajta, és besűrítjük a mártást. A zsemlegombóchoz a kenyér héját levágjuk, majd a belét 1×1 cm-es kockára vágjuk. Sütőben aranybarnára pirítjuk. A megpirított kenyeret keverőtálba helyezzük, hozzáadjuk a kockára vágott, majd serpenyőben kipirított szalonnát. Ráöntjük a felforralt tejet, és lefedve tartjuk 3 percig. Ezután hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a vágott petrezselymet. A masszából jól összenyomkodva gombócokat formázunk, és sós, forrásban lévő vízben kifőzzük őket. A felszeletelt sertéssült mellé tálaljuk.

 

Mákos-meggyes pohárkrém

Hozzávalók 4 adaghoz:

A joghurtot kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait és a darált mákot is. A meggyet lecsepegtetjük, a babapiskótát kisebb darabokra törjük. Kis poharakat készítünk elő és összeállítjuk a pohárkrémet: Alulra meggyszemeket szórunk, rá 1 kanál mákos joghurtot adagolunk, ráhelyezünk 1-2 darab babapiskótát, majd folytatjuk a rétegezést a pohár tetejéig. Ha kész, hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd tálalás előtt néhány meggyszemmel díszítjük.

Stájer sajtos nokedli

Hozzávalók 4 személyre:

A lisztet, sót, tojást és a búzadarát kb. 2,5-3 dl vízzel elkeverjük, majd hagyjuk nagyjából 15 percet állni. A tésztát burgonyanyomóba kanalazzuk, és forrásban lévő sós vízbe nyomjuk. Megvárjuk, míg újra felforr a víz, majd egyszer átkeverjük, és a következő forrásnál leszűrjük a tésztát. Hideg vízzel leöblítjük. A tejszínt egy teflonserpenyőben felmelegítjük, majd hozzáadjuk a tésztát. Megszórjuk a reszelt sajt felével, sózzuk, és lassú tűzön melegítjük, hogy a sajt elolvadjon, és kicsit megpiruljon a serpenyő alján. Ezt a pirított részt gondosan mindig belekeverjük a tésztába. Egy másik serpenyőben a finomra vágott vöröshagymát kevés olajon lepirítjuk, és tálaláskor a kész tészta tetejére szórjuk a maradék sajttal együtt.

 

Exit mobile version