Hétvégi menü, amivel titokban már a nyárra készülünk

nlc | 2017. Március 03.
Ugye ti is észrevettétek, hogy egyre hosszabbak a nappalok? Mindjárt itt a tavasz, aztán pislogunk néhányat, és már vehetjük is elő a nyári ruhákat, ezért mi már le is zártuk a téli nagy dőzsölést, és teljes gőzzel ráfordulunk a tavaszra. Hétvégi menünket már könnyedebb, egészségesebb fogásokból állítottuk össze, hogy könnyebb legyen az átállás.

téli hétvégi menük ezennel hivatalosan is átadják helyüket a könnyebb, frissebb, tavasziasabb hétvégi menüknek. Ezután pedig már tényleg nem kell sokat várni a medvehagymára, retekre, ahonnan már csak egy lépés a friss eper, amiről hetek óta álmodozunk:) 

Házi müzliszelet

Hozzávalók:

A sütőt előmelegítjük 120 fokra, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy edényben összekeverjük a zabpelyhet a mandulával, dióval, kókuszreszelékkel, napraforgómaggal és a fűszerekkel. Alacsony hőmérsékleten felmelegítjük a vajat a mézzel, hozzátesszük a vaníliát, majd ezt a folyadékot öntsük rá a száraz hozzávalókra, és keverjük össze. Ha túl száraznak tűnik, adjunk hozzá még egy kis mézet.

Töltsük bele az egészet a tepsibe, és süssük nagyjából 75 percig. Vágjuk fel, mialatt hűl, és ami lepotyog a szeletekről, azt nassoljuk el, vagy osszuk meg a családdal. A gyerekek biztosan imádni fogják.

 

Francia zöldségleves csicseriborsóval – klasszikus, egy kis csavarral

Hozzávalók:

A csicseriborsót a babérlevéllel sós vízben félpuhára főzzük. Közben a hagymát 2 evőkanál olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet, csicseriborsót, répát, cukkinit, zöldbabot, zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, és együtt puhára főzzük a zöldségeket. Az utolsó 5-6 percben hozzáadjuk a tésztát, és mikor eléggé megpuhult lehúzzuk a tűzről. Ha túlságosan besűrűsödne, adhatunk hozzá egy kis vizet. Tálaláskor olívaolajjal és a tetején pestóval kínáljuk. 

 

Brokkolis–csirkés köles

Hozzávalók:

Egy lábosban olajat hevítek, és megfonnyasztom rajta a hagymát. Közben finoman sózom. Hozzákeverem a kölest, és 1-2 percig együtt pirítom őket. Felöntöm a háromszoros mennyiségű vízzel, és takaréklángon 15-16 perc alatt készre főzöm. Közben egy serpenyőben olajat hevítek. Közepes lángon elkezdem pirítani a csirkemellet, sózom, borsozom. 3-4 perccel később ráborítom a brokkolit, és további 5-6 percig pirítom őket. Pár csepp citromlével meglocsolom. Ha elkészült, összeforgatom a kölessel, a paprikával és a petrezselyemzölddel. Sózom, ízlés szerint citromlével ízesítem.

Gluténmentes kókuszos parfétorták

Hozzávalók:
1 bögre = 2,5 dl

A tésztához a mandulalisztet töltsd keverőtálba. Adj hozzá 1-1 bögre kókusztejet és vizet, és az 1/3 bögre cukrot. A 12 darabos muffinsütő mélyedéseit kókuszolajjal vékonyan kend ki. Oszd el egyenletesen a masszát, és 180 fokra melegített sütőben 15 percig süsd. Ha elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.

A krémhez a maradék kókusztejet a cukorral robotgéppel keverd sűrűre. Lassan és továbbra is folyamatos keverés mellett add hozzá a vizet is, végül a kókuszreszeléket. Tedd hűtőbe legalább egy órát.

A kihűlt tésztán oszd el egyenletesen a kókuszkrémet, majd a vízgőz felett felolvasztott és már nem forró csokoládéval valamennyi süteményt locsold meg. Fóliával óvatosan lefedve, sütőtálastól told a hűtőbe, és tálalás előtt legalább 2-3 órán át hűtsd. Óvatosan emeld ki a tortákat a mélyedésekből.

Quinoasaláta koktélparadicsommal

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

Elkészítés:

  1. A quinoát a zöldéges alaplével tedd fel főni. Mikor felforr, vedd le alacsony fokozatra, és hagyd főni 20 percet, fedő alatt.
  2. 20 perc után vedd le a tűzről, és keverd hozzá a babot, a kukoricát, a római köményt és a juharszirupot.
  3. 10 percig hagyd hűlni, majd keverd hozzá a paradicsomokat is.
  4. Fogyaszd hidegen vagy melegen.

 

 

Exit mobile version