Darálós süti és barátai: retró süteményreceptek

nlc | 2017. Március 08.
Már szinte el is felejtettük a darálós sütit, pedig a nagymamáink konyhájában rengetegszer készült. Itt a recepje, és még sok klasszikus, retrósütinek!

Nehéz eldönteni, mi hiányzik jobban: a bolti retró édességek, vagy az igazi nagyiféle retrósütik. Mert legalább annyi szép emlékünk kötődik a Mókus csokihoz, a Bedecóhoz és a gömbrágóhoz is, mint a ma már retrónak becézett klasszikus sütikhez. Babazsúr, ballagás, klubdélután és nőnap sem telhetett el ezek nélkül a desszertek nélkül, nagy szerencse, hogy bármikor reprodukálhatjuk őket. Például egy ilyen szép napon, mint ez a mai. Brownie, sajttorta, macaron és éclair fánk helyett retró kedvencekkel köszöntjük ma a nőket!

Retró kókusztekercs (keksztekercs)

Hozzávalók:

A barna részhez:

A fehér krémhez:

A barna részhez a kekszet, a porcukrot és a kakaóport összekeverjük, és ráöntünk 1,5 dl tejet. Összegyúrjuk és evőkanalanként adunk még hozzá tejet. (Azért kell így, óvatosan, mert a keksz nedvességtartalma változó, és lehet, hogy neked elég 1,5 dl is, másnak meg 2 dl kell.) Az a lényeg, hogy ne ragadjon, hanem szépen gyúrható, nyújtható legyen. Ha túl száraz, az sem jó, mert akkor törni fog. Hűtőbe tesszük 0,5–1 órára.

A krémhez a puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket és összekeverjük. A hűtőből elővett barna tésztát egy kókuszreszelékkel megszórt gyúródeszkán kinyújtjuk – jó nagyra, szinte tepsi méretűre. Rákenjük a krémet, és feltekerjük. Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább 1 órára, és csak azután szeleteljük.

 

Kókuszkocka

Hozzávalók a retró kókuszkockához:

A tésztához:

A krémhez:

Tészta:

A vajat, a porcukrot, az egész tojást és a mézet habosra keverem, hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a 2-3 dl tejet (attól függően a liszt mennyit vesz fel). A masszát alaposan kizsírozott, lisztezett tepsiben sütöm.

Szósz:

A csokiszószhoz a porcukrot, a vajat, a kakaót, a tejet és a rumot kis lábasban megmelegítem, és ebbe mártom a kis kockákra vágott (ünnepi alkalmakra készítheted csillag, vagy hold formával is) sütit, majd a kókuszban megforgatom.

Darálós süti

Hozzávalók 2 tepsire való adaghoz:

  1. Az alapanyagokat egy tálba mérjük, és kézzel összegyúrjuk.
  2. Kettéosztjuk a tésztát, és az egyikhez hozzáadjuk az 1 csapott evőkanálnyi lisztet, a másikhoz pedig hozzáadjuk az 1 csapott evőkanálnyi cukrozatlan kakaóport. A két gombócot folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1-2 órára.
  3. Húsdarálóra szerelt kinyomóval ledaráljuk a tésztát, 8-10 cm-es darabokban. 
  4. 180 fokos sütőben, sütőpapíros tepsiben kb. 10-12 percig sütjük.

Diós linzer

 

Hozzávalók kb. 40 db-hoz:

A tésztához:

A tetejére:

+ sárgabaracklekvár

1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrokat, a csipetnyi sót, majd a tojások sárgáját és a reszelt citromhéjat. Összegyúrjuk  – ha szükséges, kevés tejfölt adunk hozzá. A lényeg, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ha összegyúrtuk, gombócot formázunk belőle, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük fél órára.

2. Közben a tojásfehérjét enyhén felverjük. A darált diót összekeverjük a cukrokkal.

3. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra és sütőpapírral bélelünk ki 2 tepsit.

4. A tésztát – több részletben – kb. 5 mm vastagra nyújtjuk és cakkos szélű linzerkiszúróval kiszaggatjuk úgy, hogy a tészta kb. felét olyan kiszúróval szaggatjuk ki, aminek a közepe lyukas.  A lyukas közepűek tetejét lekenjük a tojásfehérjével, és belemártjuk a cukros dióba.

5. 8-10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

6. Ha teljesen kihűlt, baracklekvárral összeragasztunk 1-1 sima és lyukas közepűt.

Méteres kalács

Hozzávalók 1 méternyi kalácshoz:

A tésztához:

A krémhez:

A mázhoz:

A tésztához a porcukor felét simára keverjük a tojássárgájával, a vízzel, az olajjal, a liszttel és a sütőporral. A tojásfehérjét a porcukor másik felével kemény habbá verjük. A két részt óvatosan összekeverjük.
A tésztát kettéosztjuk, az egyik felét egy vajazott-lisztezett őzgerincformába töltjük. A másik felét a kakaóporral elkeverve szintén egy (másik) őzgerincformába töltjük. 180 fokos sütőben mindkettőt kb. 25-30 percig sütjük. Kiborítjuk őket, és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a vajat és a porcukrot kihabosítjuk. A pudingport összekeverjük a kristálycukorral, majd a tejet hozzáadva sűrű krémmé főzzük, és lehűtjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a kihabosított vajat.
A kihűlt tésztákat a gerincek mentén felszeleteljük. Minden egyes tésztalapocskát megkenünk a puncsos krémmel, majd felváltva egymás mellé helyezzük: egy sima tésztalap, egy csokoládés, közte a puncskrém. Ha kész, hűtőben dermesztjük.
A mázhoz az étcsokoládét az olajjal gőz felett megolvasztjuk, majd bevonjuk vele a méteres kalácsot. Dermedés után ferdén szeleteljük, így kapjuk meg a képen látható csíkokat.

 

Sajtos roló házilag

Hozzávalók:

A töltelékhez:

1. A leveles tésztát kinyújtjuk 3-4 mm vastagra. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2. 1-2 cm széles csíkokat vágunk belőle és kis habrolócsőre tekerjük úgy, hogy kicsit fedjék egymást a tésztacsíkok. Felvert tojással lekenjük, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és kb. 15-20 percig sütjük, míg szép aranysárga lesz.
3. Kivesszük, és még melegen óvatosan letoljuk a hengerről a rolókat, majd félretesszük, hogy teljesen kihűljenek.
4. A tejszínt egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a sajt 2/3 részét, a sót, felforraljuk, majd beleöntjük a tojássárgáját. Sűrű kevergetés mellett még melegítjük néhány percig, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, habosra keverjük a vajjal.
5. Ha kihűlt a massza és a rolók is, nyomózsákba kanalazzuk a sajtkrémet és betöltjük vele a rolókat, a végüket reszelt sajtba mártjuk.

Kókuszgolyó

Hozzávalók:

1. A kókuszreszelék kivételével az összes többi hozzávalót összegyúrjuk. Ha túl száraz, tejjel lazítjuk, ha túl ragadós, akkor 1-2 ek kókuszreszelékkel tehetjük szilárdabbá.
2. 1-2 órára hűtőbe tesszük, aztán golyókat formázunk belőle, kókuszreszelékben meghempergetjük, és kész.

Majomkenyér

Hozzávalók egy 22 cm hosszúságú formához:

  1. A dióbelet durvára vágjuk, a háztartási kekszet kisebb darabokra tördeljük.
  2. A vajat egy lábasba tesszük, és közepes lángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrokat, a vizet és a kakaóport, és közepes lángon kevergetjük, míg a cukrok is teljesen elolvadnak.
  3. Lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a darált kekszet és darált diót, összekeverjük, majd beleszórjuk a durvára vágott diót és kis darabokra tördelt kekszet. Jól összekeverjük, majd hűlni hagyjuk.
  4. Folpackkal bélelünk ki egy 22 cm hosszúságú kb. 10-12 cm mély formát (vagy püspökkenyér formát), és ha kihűlt a massza, akkor belekanalazzuk, jól elegyengetjük a tetejét, ráhajtjuk a lelógó folpack széleket, majd hűtőbe tesszük néhány órára, vagy akár egy éjszakára.
  5. A hűtési idő leteltével a folpack segítségével kiemeljük a megdermedt édességet, és szeletelve tálaljuk.

 

Exit mobile version