Nehéz eldönteni, mi hiányzik jobban: a bolti retró édességek, vagy az igazi nagyiféle retrósütik. Mert legalább annyi szép emlékünk kötődik a Mókus csokihoz, a Bedecóhoz és a gömbrágóhoz is, mint a ma már retrónak becézett klasszikus sütikhez. Babazsúr, ballagás, klubdélután és nőnap sem telhetett el ezek nélkül a desszertek nélkül, nagy szerencse, hogy bármikor reprodukálhatjuk őket. Például egy ilyen szép napon, mint ez a mai. Brownie, sajttorta, macaron és éclair fánk helyett retró kedvencekkel köszöntjük ma a nőket!
Retró kókusztekercs (keksztekercs)
Hozzávalók:
A barna részhez:
- 30 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg porcukor
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 2 dl tej
- (rumaroma – elhagyható)
A fehér krémhez:
- 10 dkg puha vaj
- 8 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg porcukor
A barna részhez a kekszet, a porcukrot és a kakaóport összekeverjük, és ráöntünk 1,5 dl tejet. Összegyúrjuk és evőkanalanként adunk még hozzá tejet. (Azért kell így, óvatosan, mert a keksz nedvességtartalma változó, és lehet, hogy neked elég 1,5 dl is, másnak meg 2 dl kell.) Az a lényeg, hogy ne ragadjon, hanem szépen gyúrható, nyújtható legyen. Ha túl száraz, az sem jó, mert akkor törni fog. Hűtőbe tesszük 0,5–1 órára.
A krémhez a puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket és összekeverjük. A hűtőből elővett barna tésztát egy kókuszreszelékkel megszórt gyúródeszkán kinyújtjuk – jó nagyra, szinte tepsi méretűre. Rákenjük a krémet, és feltekerjük. Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább 1 órára, és csak azután szeleteljük.
Kókuszkocka
Hozzávalók a retró kókuszkockához:
A tésztához:
- 25 dkg porcukor
- 1 tojás
- 2 ek. méz
- 6 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 2-3 dl tej
A krémhez:
- 25 dkg porcukor
- 3 ek. rum
- 10 dkg vaj
- 2 dkg kakaópor
- 1,5-2 dl tej
- 20 dkg kókuszreszelék
Tészta:
A vajat, a porcukrot, az egész tojást és a mézet habosra keverem, hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a 2-3 dl tejet (attól függően a liszt mennyit vesz fel). A masszát alaposan kizsírozott, lisztezett tepsiben sütöm.
Szósz:
A csokiszószhoz a porcukrot, a vajat, a kakaót, a tejet és a rumot kis lábasban megmelegítem, és ebbe mártom a kis kockákra vágott (ünnepi alkalmakra készítheted csillag, vagy hold formával is) sütit, majd a kókuszban megforgatom.
Darálós süti
Hozzávalók 2 tepsire való adaghoz:
- 2 tojás
- 12 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg zsír
- 35 dkg búzaliszt
- 1 csomag sütőpor
- fél citrom reszelt héja
- 1-1 csapott ek. liszt és cukrozatlan kakaópor
- Az alapanyagokat egy tálba mérjük, és kézzel összegyúrjuk.
- Kettéosztjuk a tésztát, és az egyikhez hozzáadjuk az 1 csapott evőkanálnyi lisztet, a másikhoz pedig hozzáadjuk az 1 csapott evőkanálnyi cukrozatlan kakaóport. A két gombócot folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1-2 órára.
- Húsdarálóra szerelt kinyomóval ledaráljuk a tésztát, 8-10 cm-es darabokban.
- 180 fokos sütőben, sütőpapíros tepsiben kb. 10-12 percig sütjük.
Diós linzer
Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 2 tojás sárgája
- pici só
- 1 citrom, vagy narancs reszelt héja
- 1 cs. vaníliás cukor – még jobb a házi!
A tetejére:
- 1 tojás fehérje
- 5 dkg darált dió
- 2 kk. porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
+ sárgabaracklekvár
1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrokat, a csipetnyi sót, majd a tojások sárgáját és a reszelt citromhéjat. Összegyúrjuk – ha szükséges, kevés tejfölt adunk hozzá. A lényeg, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ha összegyúrtuk, gombócot formázunk belőle, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük fél órára.
2. Közben a tojásfehérjét enyhén felverjük. A darált diót összekeverjük a cukrokkal.
3. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra és sütőpapírral bélelünk ki 2 tepsit.
4. A tésztát – több részletben – kb. 5 mm vastagra nyújtjuk és cakkos szélű linzerkiszúróval kiszaggatjuk úgy, hogy a tészta kb. felét olyan kiszúróval szaggatjuk ki, aminek a közepe lyukas. A lyukas közepűek tetejét lekenjük a tojásfehérjével, és belemártjuk a cukros dióba.
5. 8-10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
6. Ha teljesen kihűlt, baracklekvárral összeragasztunk 1-1 sima és lyukas közepűt.
Méteres kalács
Hozzávalók 1 méternyi kalácshoz:
A tésztához:
- 25 dkg liszt + a forma lisztezéséhez
- 25 dkg porcukor
- 4 tojás
- 1,5 dl meleg víz
- 1,5 dl olaj
- 1 cs. sütőpor
- 4 ek. kakaópor (a kakaós részhez)
A krémhez:
- 25 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 20 dkg porcukor
- 4 dkg (1 csomag) puncsos pudingpor
- 4 dl tej
- 10 dkg kristálycukor
A mázhoz:
- 25-30 dkg étcsokoládé
- 3-4 ek. olaj
A tésztához a porcukor felét simára keverjük a tojássárgájával, a vízzel, az olajjal, a liszttel és a sütőporral. A tojásfehérjét a porcukor másik felével kemény habbá verjük. A két részt óvatosan összekeverjük.
A tésztát kettéosztjuk, az egyik felét egy vajazott-lisztezett őzgerincformába töltjük. A másik felét a kakaóporral elkeverve szintén egy (másik) őzgerincformába töltjük. 180 fokos sütőben mindkettőt kb. 25-30 percig sütjük. Kiborítjuk őket, és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a vajat és a porcukrot kihabosítjuk. A pudingport összekeverjük a kristálycukorral, majd a tejet hozzáadva sűrű krémmé főzzük, és lehűtjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a kihabosított vajat.
A kihűlt tésztákat a gerincek mentén felszeleteljük. Minden egyes tésztalapocskát megkenünk a puncsos krémmel, majd felváltva egymás mellé helyezzük: egy sima tésztalap, egy csokoládés, közte a puncskrém. Ha kész, hűtőben dermesztjük.
A mázhoz az étcsokoládét az olajjal gőz felett megolvasztjuk, majd bevonjuk vele a méteres kalácsot. Dermedés után ferdén szeleteljük, így kapjuk meg a képen látható csíkokat.
Sajtos roló házilag
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 1 tojás felverve – a kenéshez
A töltelékhez:
- 15 dkg reszelt sajt
- 2,5 dl habtejszín
- 6 tojássárgája
- 12 dkg vaj
- 1 mk. só
1. A leveles tésztát kinyújtjuk 3-4 mm vastagra. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2. 1-2 cm széles csíkokat vágunk belőle és kis habrolócsőre tekerjük úgy, hogy kicsit fedjék egymást a tésztacsíkok. Felvert tojással lekenjük, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és kb. 15-20 percig sütjük, míg szép aranysárga lesz.
3. Kivesszük, és még melegen óvatosan letoljuk a hengerről a rolókat, majd félretesszük, hogy teljesen kihűljenek.
4. A tejszínt egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a sajt 2/3 részét, a sót, felforraljuk, majd beleöntjük a tojássárgáját. Sűrű kevergetés mellett még melegítjük néhány percig, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, habosra keverjük a vajjal.
5. Ha kihűlt a massza és a rolók is, nyomózsákba kanalazzuk a sajtkrémet és betöltjük vele a rolókat, a végüket reszelt sajtba mártjuk.
Kókuszgolyó
Hozzávalók:
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg porcukor
- 3 ek. kakaópor
- 2 dl tej
- 4 ek. rum
- 2 dl kávé
- 10-15 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez
1. A kókuszreszelék kivételével az összes többi hozzávalót összegyúrjuk. Ha túl száraz, tejjel lazítjuk, ha túl ragadós, akkor 1-2 ek kókuszreszelékkel tehetjük szilárdabbá.
2. 1-2 órára hűtőbe tesszük, aztán golyókat formázunk belőle, kókuszreszelékben meghempergetjük, és kész.
Majomkenyér
Hozzávalók egy 22 cm hosszúságú formához:
- 2 dl víz
- 20 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg háztartási keksz
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg dióbél
- A dióbelet durvára vágjuk, a háztartási kekszet kisebb darabokra tördeljük.
- A vajat egy lábasba tesszük, és közepes lángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrokat, a vizet és a kakaóport, és közepes lángon kevergetjük, míg a cukrok is teljesen elolvadnak.
- Lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a darált kekszet és darált diót, összekeverjük, majd beleszórjuk a durvára vágott diót és kis darabokra tördelt kekszet. Jól összekeverjük, majd hűlni hagyjuk.
- Folpackkal bélelünk ki egy 22 cm hosszúságú kb. 10-12 cm mély formát (vagy püspökkenyér formát), és ha kihűlt a massza, akkor belekanalazzuk, jól elegyengetjük a tetejét, ráhajtjuk a lelógó folpack széleket, majd hűtőbe tesszük néhány órára, vagy akár egy éjszakára.
- A hűtési idő leteltével a folpack segítségével kiemeljük a megdermedt édességet, és szeletelve tálaljuk.