Salátamánia – ha eleged van már a nehéz kajákból

nlc | 2017. Április 04.
Itt a tavasz, csak pislogunk párat, és jön a nyár, így épp itt az ideje átállni a könnyedebb ételekre. Pont elég volt már a nehéz, téli, húsos fogásokból, jöhetnek végre a saláták minden mennyiségben. Hoztunk pár tippet és receptet, amelyek segítségével talán még azok is rákapnak a salátázásra, akik egyébként maximum köretként tudják elképzelni a zöldségeket.

Mi legyen a salátában?

Könnyű lenne rávágni azt, hogy zöldség, sok zöldség, de a saláta ma már ennél sokkal több. Már rég nem csak az ecetes salátáról, vagy az egymás mellé rakott zöldségekről szól. Néhány kiegészítővel finom, laktató salátákat készíthetünk.

Ne feledd Jamie Oliver tanácsát: minél jobban szárítsd meg a salátaleveleket, mert csak akkor fogja jól átjárni őket az öntet. Vannak már erre egyszerű kütyük is, de ha neked pont nincs salátacentrifugád, akkor se ess kétségbe, anélkül is meg lehet szárítani a salátát, csak kicsit időigényesebb.

Az öntet a saláta lelke

Ha az alap megvan, akkor már csak egy jó öntet kell, de az nagyon! Teljesen új szintre emeli a salátánkat egy saját készítésű öntet, ezért jó, ha mindig van otthon egy adag, amit aztán gyorsan elő tudunk kapni, ha épp salátát készítünk. Elég egyszer nekiállni, és kikeverni a megfelelő arányokat, a kész öntet hetekig eláll egy befőttesüvegben. Már csak azért is jó, ha otthon készíted a salátaöntetet, mert a bolti öntetek gyakran tele vannak cukorral, adalékanyagokkal vagy ízfokozókkal, így a salátád aligha marad egészséges. 

Nemcsak finomabb lesz a saláta az öntettől, de a salátaöntetben lévő olaj és savak miatt a szervezeted sokkal könnyebben tudja feldolgozni a salátában lévő tápanyagokat is, ezért még akkor is érdemes egy egyszerű, semleges ízű öntetet készíteni, ha egyébként öntet nélkül is megennéd a salátát. Arra azonban vigyázni kell, hogy ne legyen túl sok az öntet, és ne áztassuk sokáig a zöldségeket a szószban. A legjobb, ha közvetlenül tálalás előtt locsoljuk meg a salátát egy kis öntettel, és akkor forgatjuk össze.

A legegyszerűbb salátaöntet a vinaigrette, ami egy rész borecet, három rész olívaolaj, só és frissen őrölt bors keveréke. Ezt az alapreceptet sokféleképpen variálhatjuk: kerülhet bele mustár, zöld fűszerek, méz is akár, hogy csak néhányat említsünk – de tényleg milliónyi verzió létezik. A legjobb, ha kikísérletezünk néhány receptet, amit aztán bármikor elő tudunk venni.

 

Lyoni saláta

Hozzávalók 2 főre:

Forraljunk vizet egy 3 literes fazékban. Ha forr, adjuk hozzá az ecet kétharmadát és fél kiskanálnyi sót is. Állítsuk úgy a lángot, hogy éppen csak gyöngyözzön és finoman üssük bele az egyik tojást. Érdemes előzőleg merőkanálba törni és abból beleengedni, így nem folyik szét a fehérje. Hagyjuk benne 2 percig, majd óvatosan szedjük ki. Ügyeljünk, hogy a sárgája ne sérüljön, mert szétfolyna. A másik tojással is végezzük el ugyanezt. Érdemes langyos vízbe tenni őket, hogy ne hűljenek ki.

Egy keverőtálban négy evőkanál ecetet keverjünk ki a mustárral. Sózzuk, borsozzuk, majd folyamatos kevergetés közben adagoljuk hozzá vékony sugárban az olajat. Mintha majonézt készítenénk. Tépkedjük rá a salátát, vagy dobjuk rá a salátakeveréket. Közben egy vastag falú serpenyőben pirítsuk meg a szalonnát, legyen szép piros. Ennek a zsírján pirítsuk ropogósra a kockázott baguette-et is. Tálaláskor forgassuk össze a salátát a dresszinggel, halmozzuk tányérra. Osszuk el rajta a szalonnát és a kenyérkockákat, hintsük meg a friss petrezselyemmel, majd a tegyük a tetejére a buggyantott tojásokat.

Kínaikel-saláta

Hozzávalók:

A kínai kelt megtisztítjuk, és jól megmossuk, vastag torzsáját kivágjuk, leveleire szedjük. A nagyobb leveleket kisebb darabokra tépkedjük szét, majd tegyük a hűtőszekrénybe. A megtisztított kemény tojások fehérjéjét apró kockára vágjuk.

A sárgáját villával összetörjük, olajjal, mustárral, az átszűrt citrom levével, sóval, kevés borssal összekeverjük, majd ezt az öntetet ráöntjük a hideg salátára, és óvatosan megforgatjuk.

Fa- vagy üvegtálba rakjuk, és a tetejére szórjuk az összevágott tojásfehérjét.

Mozzarellás-epres spenót

Hozzávalók 4 személyre:

Az epret folyó víz alatt leöblítjük, leveleit eltávolítjuk, a gyümölcshúst 2-3 mm vékonyan felszeleteljük. A spenót- és a bazsalikomleveleket megmossuk, megszárítjuk. A mozzarellagolyókat lecsöpögtetjük.

A  spenótot, az epret, a sajtot és a bazsalikomleveleket tányérokra rendezzük, megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk egy kevés balzsamecettel valamint extra szűz olívaolajjal, és azonnal tálaljuk.

Almás zellersaláta

Hozzávalók:

A zellergumót először vékony szeletekre vágjuk, majd vékony csíkokra szeleteljük. A szárzellert megmossuk, majd vékonyan felszeljük. A gránátalmát négybe vágjuk, kifordítjuk, és kiszedjük a magjait. Az almát szintén negyedbe vágjuk, magházát kiszedjük, és vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Összekeverjük az almát, a gumós zellerből vágott csíkokat és a szárzellert, majd elkeverjük a citromlével. A diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd durvára vágjuk. A salátára szórjuk a diót, a gránátalmát. Az öntethez az ecethez keverjük a sót, majd apránként hozzáadjuk folyamatosan keverve az olajat, végül az öntetet a salátához adjuk.

Csicseriborsó saláta

Hozzávalók:

A csicseriborsót lecsepegtetjük, hideg vízzel átöblítjük, és egy nagy tálba öntjük. A lila hagymát meghámozzuk, és felaprítjuk, a koktélparadicsomot és a kígyóuborkát feldaraboljuk. A zöldségeket összeforgatjuk – közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát –, majd meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és hűtőben állni hagyjuk.

 

Mézes-kakukkfüves körtesaláta kék sajttal

Hozzávalók (4 személyre):

A körtéket meghámozzuk, és felszeleteljük. A szőlőt leszemezzük, megmossuk.

Az öntethez az olívaolajat kikeverjük a citrom levével, a mézzel és a kakukkfűvel.
Tányérra helyezzük a salátát, a körtét, a szőlőt, majd rámorzsoljuk a kék sajtot, megszórjuk a pirított mogyoróval, végül meglocsoljuk az öntettel. 

Petrezselymes bulgursaláta

Hozzávalók:

Szeleteljük fel a petrezselymet, karikázzuk fel az újhagymát, vágjuk apró kockákra a paradicsomot. A bulgurt öntsük fel kétszer annyi vízzel, és főzzük puhára. Egy tálba öntsük át a megfőtt bulgurt, hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a hagymát, a petrezselymet, és a paradicsomot. Ízesítsük csipetnyi sóval. Locsoljuk meg olajjal és citromlével, majd szórjuk rá a mazsolát.

 

Borsós–joghurtos tavaszi saláta

Hozzávalók 2 főre

Egy nagyobb keverőtálban a joghurtot keverjük össze a mustárral és az olívaolajjal. Borítsuk rá az összes többi hozzávalót, és alaposan forgassuk össze. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedjük le és 2-3 órára tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt keverjük át, szórjuk meg friss zöldekkel. Bármilyen hús kiváló körete.

Céklasaláta garnélával

Hozzávalók 4 személyre:

Öntet:

Az öntet hozzávalóit botmixerrel összekeverjük.
A nyers céklát meghámozzuk (kesztyű!), megmossuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a salátával, a megmosott, felkockázott almával, illetve a szintén felkockázott uborkával. Összeforgatjuk az öntettel, majd rászórjuk a rákokat. Citromlével is meglocsolhatjuk.

 

Avokádós-babos saláta

Hozzávalók 2 főre:

A narancs levét egy nagyobb keverőtálban keverjük el a mustárral. Sózzuk, borsozzuk, majd cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Szórjuk rá a salátát, és óvatosan forgassuk össze. Adagoljuk tányérokra, majd alaposan pakoljuk meg a többi hozzávalóval. Ha szeretnénk még laktatóbbá tenni az ételünket, adhatunk hozzá pirított csirkemellet, kenyérkockákat, főtt kukoricát is akár.

 

 

Exit mobile version