nlc.hu
Gasztro

Két kiadós saláta Amerikából: a Cobb saláta és a Texas Caviar

2 igazán laktató saláta, ami mellé nem hiányzik a „hús krumplival”

Ha valamit érdemes eltanulnunk az amerikai konyhából, az néhány salátájuk. Náluk a saláta nem kísérő, pláne nem savanyúság, hanem főétel. Akár egy igazán laktató főétel!

Saláta alatt mit is értünk pontosan? Egy halom zöld levelet, visszafogottan izgalmas ízekkel? Majonézben álló felvágottakat savanyú uborkával? Netán az egyre divatosabb, egészséges „bowlokat” olyan furcsa alapanyagokkal, mint a mungóbabcsíra, a shimeji gomba vagy a rózsaszín gyömbér?

A saláták egymástól meredeken eltérő irányzataihoz a magyar konyha is hozzáteszi a magáét, hiszen nálunk a tejfölös uborkasaláta vagy az ecetes fejes saláta is úgynevezett saláta, jóllehet más szerepben. Kizárólag savanyúságként esszük főételek mellé (kinek is jutna eszébe magában enni őket?). A nemzetközi porondon azonban más megvilágításba kerülnek a saláták. Az étkezésben önálló felvonást jelentenek, és lehetnek könnyed zöldsaláták vagy akár egészen laktató fogások is.

Mi most két olyan saláta receptjét hoztuk el a tengerentúlról, ami után nem akarunk leszaladni a legközelebbi Mekibe. Idén Valentin-nap után hivatalosan is elkezdődött a nagyböjt időszaka, sokan most vallástól függetlenül is lecserélik a farsangi fánkozást és disznótoros finomságokat a könnyedebb falatokra.

Cobb-saláta, a teljes értékű étkezés

Több híres saláta is maradékokból készült először, a Cézáron kívül a Cobb is. Történt az 1930-as években, hogy a neves Los Angeles-i étterem, a The Brown Derby tulajdonosa, Robert Cobb a konyhában fellelhető maradékokból állított össze egy tartalmas ételt. A főtt tojás, csirkemell, bacon, avokádó, paradicsom és Roquefort-sajt alkotta étel ma már önálló fogás, és egy igazi ízbomba: a bacon és a márványsajt erős ízeket kölcsönöz neki, a csirkemell és a tojás sok fehérjét, ami el is telít, akárcsak a „jó zsírokban” gazdag avokádó.

Cobb saláta

Cobb-saláta / Fotó: Carolyn Sandgren Kempf, Getty Images

A Cobb-saláta dresszingje a Ranch-szósz, ez a hamisítatlanul amerikai salátaöntet. Lehet kapni bármelyik boltban, de a szúrós, ecetes bolti szósz helyett ugyancsak érdemes sajátot készíteni! A hagyományos amerikai recept szerint a dresszing alapja az író, amit Magyarországon ritkán használunk. Remekül fog sikerülni a Ranch-szószunk azonban tejföl és a majonéz keverékéből is a megfelelő fűszerekkel.

Hozzávalók a salátához:

  • 2 csirkemellfilé
  • 6 csík bacon
  • 3 tojás
  • 100 g Roquefort-sajt (vagy más kékpenészes sajt)
  • 1 fej jégsaláta vagy római- vagy vajsaláta
  • 1 nagy vagy 2 kisebb avokádó
  • 2 nagy paradicsom
  • 1 nagy csokor újhagyma vagy egy nagy fej lila hagyma

Hozzávalók a házilag készített Ranch-dresszinghez:

  • 2,5 dl majonéz
  • 1 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma vagy 1 mokkáskanál fokhagymapor
  • Csapott teáskanál metélőhagyma
  • Csapott teáskanál friss vagy szárított petrezselyem
  • 1 mokkáskanál szárított kapor
  • Fél mokkáskanál só
  • Fél mokkáskanál őrölt fekete bors
  • Opcionális: fél teáskanál vöröshagymapor
Ranch-dresszing

Ranch-dresszing / Fotó: Louno_M, Getty Images

Elkészítése:

  • A tojásokat főzni kezdjük. Legalább 8-9 perces kemény tojást főzzünk! Ha kicsit kihűltek, megpucoljuk és felkockázzuk.
  • A szalonnacsíkokat serpenyőben megpirítjuk. Ha elkészültünk, kiszedjük, és a kisült zsírján egyben megsütjük a csirkemellfiléket. Egy lapáttal lenyomkodjuk a serpenyőben, kérget sütve rá, de ne süssük túl, mert gyorsan kiszárad. Ideálisan belül szaftos marad, kívül egy kis barna kérget kap.
  • Az avokádó(ka)t megpucoljuk, felkockázzuk. Facsarjunk egy kis citromlevet a felkockázott avokádóra, hogy ne barnuljon be.
  • A salátát és a paradicsomot, újhagymát megmossuk, lecsepegtetjük.
  • A képen látható módon összeállítjuk a salátát. Kézzel rámorzsoljuk a kéksajtot!
  • A Ranch-dresszinghez pucoljuk meg a fokhagymát és törjük át fokhagymanyomón. Vágjuk fel apróra a metélőhagymát. Az összes hozzávalót keverjük ki.
  • Tálaláskor locsoljuk csak meg az öntettel, hogy ne ázzanak el a hozzávalók.

Texas Caviar, ami soha nem látott kaviárt

Texas Caviar és Cowboy Caviar néven is ismert ez a hamisítatlan texmex recept. Magyarországon rendre mexikóinak nevezzük a texmex konyhát, ami valójában az USA délnyugati államainak (az amerikai Southwest) sajátos stílusa. A mexikói behatásra született texmex elnevezésben Texas találkozik Mexikóval, és a Mexikóval határos déli államokban honos ez a konyhai irányzat, ami manapság világszerte egyre népszerűbb.

Texas Caviar

Texas Caviar / Fotó: Fotó: Elena Rui, Getty Images

De mit keres a kaviár egy déli állam salátájában? Természetesen semmit, a tájékra jellemző bab, kukorica, jalapeño, koriander azonban alapvető hozzávalói. A kaviár az apró szemű fekete babra utal benne, és az eredeti Texas Caviar receptekben kétféle bab szerepel: a kis szemű fekete bab és az úgynevezett black-eyed peas.

Homoki tehénbab

Blac eyed peas, a homoki tehénbab / Fotó: DebbiSmirnoff, Getty Images

A borsó, ami valójában bab – black-eyed peas

Az amerikai zenekar nevéből ismerős lehet a kifejezés. Magyar tükörfordításban „fekete szemű borsót” jelent, de ez valójában egy babféle. Latin nevén Vigna unguiculata, magyarul homoki tehénbab, ami a tehénbab (Vigna) fajok közé tartozik. Az aszálytűrő, igénytelen növény származási helye Afrika. Forró éghajlaton, homokban is megterem, ami az USA déli államaiban és Közép-Amerikában is ideális tulajdonsága. A homoki tehénbab enyhén édeskés ízű, aromás, feldobja a salátákat, salsákat.

A Texas Caviar nem egy hagyományos saláta. Igazi texmex étel: önmagában is tápláló, laktató saláta, de lehet húsok friss, ízletes kísérője is. Fogyaszthatjuk salsaként tortillachips mellé, vagy pakolhatjuk tacóba, de belecsavarhatjuk tortillalapokba is burritóként.

Texas Caviar saláta hozzávalók

Texas Caviar saláta hozzávalók / Fotó: Алексей Филатов, Getty Images

Hozzávalók:

  • 1 nagy érett avokádó
  • 3 közepes paradicsom
  • 1 babkonzerv
  • 1/2 kukoricakonzerv (kb 170 g)
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 2 kis gerezd fokhagyma
  • Fél piros kaliforniai paprika
  • Ízlés szerinti mennyiségben jalapeño
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • Fél csokor friss koriander
  • 1 lime leve
  • 1 mokkáskanál Cayenne-bors
  • Ízlés szerint őrölt kömény
  • Só, fekete bors szintén ízlés szerint
  • Tortillachips

Elkészítése:

  • Tisztítsuk meg a hagymákat, vágjuk apró kockákra a kaliforniai paprikát, a paradicsomot, egészen apróra a fokhagymát, a lila hagymát, a jalapeñót, a petrezselymet, a koriandert. Öntsük le a babkonzerv és a kukorica levét.
  • Keverjük hozzá a fenti hozzávalókhoz az olívaolajat, a lime frissen facsart levét, ízlés szerint a köményt és a Cayenne-borsot. Kóstolgatva adjunk hozzá annyi sót és fekete borsot, hogy ízes legyen.
  • Tegyük hűtőbe legalább pár órára, hogy az ízek összeérjenek. Tortillachipsszel is kanalazhatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top