Fehér kesztyűs kolbászos szendvics: így született meg a hot dog

nlc | 2017. Május 04.
Ha a junk food-kategóriában érmeket osztanának, a hot dog is odaférne a pizza és a hamburger mellé a dobogóra. Hogy mitől lett egy ilyen egyszerű étel ennyire népszerű? Elmeséljük!

Forró kutya? Á, dehogy! Kolbászos szendvics!

Bár Amerikában a legnépszerűbb, ezért sokan hajlamosak azt hinni, hogy amerikai eredetű étel a hot dog, valójában német találmányról van szó. A bécsiek szerint a Wienerwursttal kezdődött minden, a frankfurtiak viszont meg vannak róla győződve, hogy a Frankfurter Wurst minden hot dog atyja. Az igazság valószínűleg a frankfurtiak oldalán áll, vannak ugyanis olyan feljegyzések, melyek szerint a 17. században már zsemlébe csomagolt frankfurti kolbászkát árult Johann Georghehner bajor hentes. 

Később aztán az Egyesült Államokba is német közvetítéssel jutott el a kolbászos szendvics, 1870 környékén ugyanis Charles Feltman, német bevándorlók szülötte nyitott egy kis standot a New York-i Coney Islanden, ahol frankfurti kolbászt és savanyú káposztát kezdett árulni. Hamar híre ment az újdonságnak, így nemsokára már a baseballmeccsek kedvelt kísérője lett a zsemlével és savanyú káposztával kínált frankfurti. 

Fotók: Getty Images

A “termékfejlesztés” is beindult, és 1904-re már megszületett a ma ismert “hot dog kifli” prototípusa is. Egy St. Louis-i árus nevéhez fűződik a kifli kifejlesztése, ő volt az, aki először fehér kesztyűt adott a vásárlóinak a szendvicsevéséhez, hogy ne kenjék össze a kezüket. A vásárlók azonban nem hozták vissza a kesztyűket, ezért a leleményes árus megkérte pék ismerősét, hogy készítsen egy olyan péksüteményt, ami hasonlít a zsemlére, de megtartja a kolbászkát, és kulturáltan ehető. Így született meg a hot dog kifli.

Na jó, de akkor miért lett hot dog?

A Yale egyetem hallgatói használták először a hot dog kifejezést a kolbászos szendvicsekre, utalva a kolbászok húsának bizonytalan eredetére. Akkoriban ugyanis még Európában és Amerikában is viszonylag gyakran készült kolbász kutyahúsból, számukra pedig a kolbász egyet jelentett a kutyahússal, így ráragasztották ezt a nevet. 

Egy másik legenda szerint 1900-ban Thomas Aloysius Dorgan sportkarikaturistának köszönhető az elnevezés. A baseballmeccseken ugyanis mindenki a kolbászos szendvicset ette, így egy idő után úgy gondolta, hogy ideje megörökítenie ezt a jelenséget, és rajzolt egy kis képregényt, amiben a kolbászos szendvicseket zsemlében lapuló tacskóként ábrázolta és azt a címet adta a képregénynek, hogy get your hot dogs

Hot dog-zabálás tökélyre fejlesztve

Japánban 50.000 forintba kerül a világ legdrágább hot dogja, Izlandon másnaposság ellen hotdog-levest esznek, és az egész világ odavan a hot dogért, de továbbra is Amerikában a legnépszerűbb. Ott még Nemzeti Hot Dog Tanács is van, amely – többek között – folyamatosan gyűjti az adatokat a hot dog fogyasztásról, pontosan definiálja a hot dogokban felhasználható kolbászok típusait (kutyahús nincs köztük!) és még sörtippeket is ad, hogy csak a legfontosabb feladatait említsük. 

Kimutatásaik szerint évente közel 20 millió hot dog fogy csak a baseballmeccseken, július 4-én 150 millió hot dog fogy el országszerte, és a hot dog csúcsszezonja idején másodpercenként átlagosan 800 db hot dog fogy az USA-ban. Ezt leírni is hihetetlen, nemhogy elfogyasztani! Különösen, ha levonjuk belőle az Amerikában szintén igencsak divatos “mentesen” táplálkozók számát, akik feltehetően egyetlen hot dogot sem esznek meg. 

Vannak viszont lelkes hot dog rajongók, akik mit sem törődnek a glutén, zsír, és egyéb faktorokkal, sőt, kifejezetten szeretnek ilyen “veszélyesen élni”, és még hotdog-evő versenyeken is elindulnak. Egy ilyen versenyen a győztes 10 perc alatt 70 hot dogot eszik meg – ha egyáltalán evésnek lehet ezt nevezni. Íme egy kis ízelítő a 2014-es versenyből:

A jó hot dog titka

 

Chilis hot dog

Hozzávalók:

Hozzávalók a chilis részhez:

Olajat hevítünk, és üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a húst és morzsásra pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és 3-4 percig együtt főzzük. Közben összekeverjük a ketchupot, a barbecue szószt, chili szószt és mustárt, és ha letelt a 4 perc, hozzáadjuk a hagymás húshoz. Jól összekeverjük, csökkentjük a lángot és kb 10 percig főzzük együtt. Ha túl kevésnek találjuk a folyadék mennyiségét, akkor egy kis vízzel hígíthatjuk.

Közben egy serpenyőben nagyon kevés olajon ropogós kérgűre sütjük a virsliket, és ha kész van minden, akkor fogunk egy hot dog kiflit, félbevágjuk, rárakunk 1 szelet cheddar sajtot, rá 1 virslit, rá egy nagy kanál chilis húst, még egy szelet sajtot és rá a buci másik felét.

 

Exit mobile version