Hétvégi menü, ha most nincs kedved a hagyományos vasárnapi menühöz

nlc | 2017. Május 19.
El nem cserélnénk semmire a mami tökéletes vasárnapi menüjét, de ez a hétvégi menü most egészen más fogásokból áll. Kicsit újítunk, lesz spárga, eper és lazac is a menüben, és garantáljuk, hogy ezzel is mindenki jól fog lakni!

Szeretjük nagyon a klasszikus hétvégi menüket is, egy gulyásleves-palacsinta kombinációért télen bármire képesek lennénk, és a rántott húsos vasárnapi menü is nagy kedvenc, de most egy kicsit újítunk. Készülhet a bevásárlólista, aztán irány a piac, és már kezdődhet is a hétvégi menü összeállítása!

 

Saksuka: paradicsomos tojás

Hozzávalók:

  • 1 csipet cukor
  • 400 g paradicsompüré
  • 1 kiskanál (darált) csípős pirospaprika
  • ízlés szerint reszelt sajt
  • 1 db (kaliforniai) paprika
  • 1 kanál olívaolaj
  • ízesítéshez bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél db vöröshagyma
  • 4 db tojás
  • ízesítéshez só
  • 4 db pirítós
Kategóriareggeli
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben közepes fokozaton, rádobjuk a  hagymát, majd pár perccel később a fokhagymát. Amikor megüvegesedett, hozzáadjuk a feldarabolt kaliforniai paprikát, és 5-7 percig sütjük. Hozzáöntjük a paradicsompürét, felforraljuk, lejjebb vesszük a hőfokot, sóval, borssal, erős paprikával fűszerezzük, kicsit megcukrozzuk, hogy ne legyen savanyú. 

Addig rotyogtatjuk, amíg össze nem sűrűsödik, majd finoman beleütjük a tojásokat a szószba, lefedjük, és öt-tíz percig pároljuk. Vegyük le a tűzről, tegyük félre a fedőt, és hagyjuk még állni pár percet. A tojásokat tegyük rá a kenyérre, kanalazzunk rá szószt, és szórjuk meg reszelt sajttal.

 

 

Bodzás spárga

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 3 evőkanál vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 dl víz
  • 1 db citrom leve
  • 50 dkg spárga
  • 1 tányér bodzavirág
Kategóriafőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A bodzavirágot a vízbe áztatjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét. A spárgákat megmossuk, szárvégeit levágjuk, majd 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A spárgasípokat félretesszük. Két evőkanál vajat felolvasztunk a serpenyőben, hozzáadjuk a spárgát, a bodzás vizet, és megpároljuk a spárgákat, majd hozzáadjuk a spárgasípokat is, illetve a maradék vajat és lepirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Szuper natúr csirke mellé.

Tipp: Petrezselyemmel, mentával is megszórhatjuk. Ha nagyon hasítani szeretnék, a só lehet vaníliás. Fantasztikusan finom vele!

 

Póréhagymába csomagolt lazac

Hozzávalók:

  • 1 csomag durva szemű só
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • 8 tojásfehérje
  • 1 nagyobb rúd póréhagyma
  • 2 narancs reszelt héja
  • 1 marék rózsabors
  • 1 egész, tisztított lazacfilé
Kategóriafőétel
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!

A póréhagymát hosszában vágjuk ketté, mossuk meg, majd 2 percre tegyük bele forrásban levő vízbe. 2 perc után vegyük ki és tegyük nagyon hideg (jeges) vízbe, majd tegyük ki a póréhagymalapokat száradni!

Egy tálban keverjük össze a sót, az apróra zúzott borsot és a narancs héját, adjuk hozzá a tojásfehérjét és keverjük jól össze.

A hal hasát szórjuk meg kakukkfűvel, majd a fejétől kezdve egészen a farkáig, csavarjuk póréhagymába!

A sós masszánk egy részét öntsük egy sütőpapírral bélelt keskeny tepsibe, helyezzük rá a halat, majd öntsük rá a maradék masszáz úgy, hogy a hal fejét és farkát ne fedje!

Helyezzük be a sütőbe és addig süssük (40-45 perc), amíg a sókéreg kemény és szép aranybarna nem lesz.

Amint elkészült a kemény bunda, kés segítségével törjük fel a sókérget és távolítsuk el.

A halat hollandi mártással tálaljuk!

 

 

Epermisu

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 3 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 50 dkg eper
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 4 evőkanál nádcukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg babapiskóta
  • 1 rúd vaníliarúd
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tojássárgáját eldolgozzuk a keményítővel, majd hozzáadjuk a tejet, a felhasított vaníliarúd kikapart magjait és a cukrot. Felfőzzük és besűrítjük. Ha langyosra hűlt, belereszeljük a citrom héját, majd hozzákeverjük a mascarponét. Az eper háromnegyedét apró kockákra vágjuk, a krémbe keverjük. A maradékkal díszítjük. Poharak aljára babapiskótát fektetünk, rákanalazunk az epres krémből, majd ismét babapiskóta és krém jön, a tetejére végül eper kerül. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.

 

 

 

Spaghetti all amatriciana

Hozzávalók 4 személyre:

  • kevés só
  • 125 g sós, kb. 1,5-2 cm-es széles, 3-4 mm vastag csíkokra vágott toka szalonna
  • 2 ek. száraz fehérbor
  • 6 db héjától és magvaitól megfosztott, felkockázott (San Marzano) paradicsom
  • 1 db friss, félbevágott csípős pirospaprika
  • 400 g spagettitészta
  • 125 g frissen reszelt édeskés juhsajt
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A szalonnát a csípőspaprikával együtt forró serpenyőbe tesszük, közepes lángon kissé megpirítjuk (maradjon egy kicsit üveges), majd szűrőkanállal kivesszük, félre tesszük. A bort a serpenyőben maradt zsiradékhoz öntjük, majd megvárjuk, amíg teljesen elpárolog. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomkockákat, majd az egészet sűrűre főzzük. 

A tésztát lobogó, sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük, a főzőlevét félretesszük.

A spagettit egy merőkanálnyi főzővízzel a paradicsomszószhoz adjuk, és ebben főzzük készre.

A serpenyőt ezután levesszük a tűzről, a frissen reszelt pecorinót és a sült szalonna csíkokat a tésztához keverjük, és azonnal tálaljuk.

 

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

 

 

 

 

 

Exit mobile version