Szeretjük nagyon a klasszikus hétvégi menüket is, egy gulyásleves-palacsinta kombinációért télen bármire képesek lennénk, és a rántott húsos vasárnapi menü is nagy kedvenc, de most egy kicsit újítunk. Készülhet a bevásárlólista, aztán irány a piac, és már kezdődhet is a hétvégi menü összeállítása!
Saksuka: paradicsomos tojás
Hozzávalók:
- 1 csipet cukor
- 400 g paradicsompüré
- 1 kiskanál (darált) csípős pirospaprika
- ízlés szerint reszelt sajt
- 1 db (kaliforniai) paprika
- 1 kanál olívaolaj
- ízesítéshez bors
- 1 gerezd fokhagyma
- fél db vöröshagyma
- 4 db tojás
- ízesítéshez só
- 4 db pirítós
Elkészítés
Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben közepes fokozaton, rádobjuk a hagymát, majd pár perccel később a fokhagymát. Amikor megüvegesedett, hozzáadjuk a feldarabolt kaliforniai paprikát, és 5-7 percig sütjük. Hozzáöntjük a paradicsompürét, felforraljuk, lejjebb vesszük a hőfokot, sóval, borssal, erős paprikával fűszerezzük, kicsit megcukrozzuk, hogy ne legyen savanyú.
Addig rotyogtatjuk, amíg össze nem sűrűsödik, majd finoman beleütjük a tojásokat a szószba, lefedjük, és öt-tíz percig pároljuk. Vegyük le a tűzről, tegyük félre a fedőt, és hagyjuk még állni pár percet. A tojásokat tegyük rá a kenyérre, kanalazzunk rá szószt, és szórjuk meg reszelt sajttal.
Bodzás spárga
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 3 evőkanál vaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 dl víz
- 1 db citrom leve
- 50 dkg spárga
- 1 tányér bodzavirág
Elkészítés
A bodzavirágot a vízbe áztatjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét. A spárgákat megmossuk, szárvégeit levágjuk, majd 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A spárgasípokat félretesszük. Két evőkanál vajat felolvasztunk a serpenyőben, hozzáadjuk a spárgát, a bodzás vizet, és megpároljuk a spárgákat, majd hozzáadjuk a spárgasípokat is, illetve a maradék vajat és lepirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Szuper natúr csirke mellé.
Tipp: Petrezselyemmel, mentával is megszórhatjuk. Ha nagyon hasítani szeretnék, a só lehet vaníliás. Fantasztikusan finom vele!
Póréhagymába csomagolt lazac
Hozzávalók:
- 1 csomag durva szemű só
- 1 csokor friss kakukkfű
- 8 tojásfehérje
- 1 nagyobb rúd póréhagyma
- 2 narancs reszelt héja
- 1 marék rózsabors
- 1 egész, tisztított lazacfilé
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
A póréhagymát hosszában vágjuk ketté, mossuk meg, majd 2 percre tegyük bele forrásban levő vízbe. 2 perc után vegyük ki és tegyük nagyon hideg (jeges) vízbe, majd tegyük ki a póréhagymalapokat száradni!
Egy tálban keverjük össze a sót, az apróra zúzott borsot és a narancs héját, adjuk hozzá a tojásfehérjét és keverjük jól össze.
A hal hasát szórjuk meg kakukkfűvel, majd a fejétől kezdve egészen a farkáig, csavarjuk póréhagymába!
A sós masszánk egy részét öntsük egy sütőpapírral bélelt keskeny tepsibe, helyezzük rá a halat, majd öntsük rá a maradék masszáz úgy, hogy a hal fejét és farkát ne fedje!
Helyezzük be a sütőbe és addig süssük (40-45 perc), amíg a sókéreg kemény és szép aranybarna nem lesz.
Amint elkészült a kemény bunda, kés segítségével törjük fel a sókérget és távolítsuk el.
A halat hollandi mártással tálaljuk!
Epermisu
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 3 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 50 dkg eper
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 4 evőkanál nádcukor
- 50 dkg mascarpone
- 20 dkg babapiskóta
- 1 rúd vaníliarúd
Elkészítés
A tojássárgáját eldolgozzuk a keményítővel, majd hozzáadjuk a tejet, a felhasított vaníliarúd kikapart magjait és a cukrot. Felfőzzük és besűrítjük. Ha langyosra hűlt, belereszeljük a citrom héját, majd hozzákeverjük a mascarponét. Az eper háromnegyedét apró kockákra vágjuk, a krémbe keverjük. A maradékkal díszítjük. Poharak aljára babapiskótát fektetünk, rákanalazunk az epres krémből, majd ismét babapiskóta és krém jön, a tetejére végül eper kerül. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.
Spaghetti all amatriciana
Hozzávalók 4 személyre:
- kevés só
- 125 g sós, kb. 1,5-2 cm-es széles, 3-4 mm vastag csíkokra vágott toka szalonna
- 2 ek. száraz fehérbor
- 6 db héjától és magvaitól megfosztott, felkockázott (San Marzano) paradicsom
- 1 db friss, félbevágott csípős pirospaprika
- 400 g spagettitészta
- 125 g frissen reszelt édeskés juhsajt
Elkészítés
A szalonnát a csípőspaprikával együtt forró serpenyőbe tesszük, közepes lángon kissé megpirítjuk (maradjon egy kicsit üveges), majd szűrőkanállal kivesszük, félre tesszük. A bort a serpenyőben maradt zsiradékhoz öntjük, majd megvárjuk, amíg teljesen elpárolog. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomkockákat, majd az egészet sűrűre főzzük.
A tésztát lobogó, sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük, a főzőlevét félretesszük.
A spagettit egy merőkanálnyi főzővízzel a paradicsomszószhoz adjuk, és ebben főzzük készre.
A serpenyőt ezután levesszük a tűzről, a frissen reszelt pecorinót és a sült szalonna csíkokat a tésztához keverjük, és azonnal tálaljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.