Klassz receptek: ezek legyenek a piknikkosaradban

nlc | 2017. Május 28.
Imádom azt az érzést, amikor a pléden ülve előveszem a kis kosárkámból a fincsi falatokat, és lassan, ráérősen, nagyokat röhögve órákon keresztül falatozgatunk a barátaimmal.

 

A piknikezésnek meglehetősen régi és arisztokratikus hagyományai vannak: a reneszánsz korban terjedt el az arisztokrácia köreiben a szabadtéri bankettek divatja, ami aztán tovább erősödött, és a viktoriánus időkben már szinte kötelező volt évente legalább egyszer egy szabadtéri bankettet rendeznie annak, aki a leggazdagabb úri osztályhoz tartozott. Szolidabb és takarékosabb formában végül a 19. században a köznép is fokozatosan átvette a piknik klasszikus hagyományait.
 
 

Mit vigyél magaddal a piknikre?

Mi kerüljön a piknikkosárba?

3 fontos szabály, amit érdemes betartani

Szállítható ételek és italok a piknikkosárba

 

Sárgadinnyés-sonkás focaccia

 

Hozzávalók a tésztához

Hozzávalók a feltéthez

Az első lépés a liszt átszitálása. Ezt sokan kihagyják, hogy időt takarítsanak meg, pedig ettől a látszólag lényegtelen munkafolyamattól nagyon fontos átalakuláson megy keresztül a liszt, mivel átlevegőzik és a szemcséi fellazulnak, és így sokkal könnyebben veszi majd fel a vizet. Az így előkészített liszthez hozzáadjuk a sót, a közepébe élesztőt teszünk, majd olívaolajat és langyos vizet öntünk hozzá. (Érdemes ehhez egy kis öblöcskét kialakítani a lisztben, hogy az összetevők ne folyjanak szét.) Ezután addig gyúrjuk a tésztát, amíg a felülete selymes nem lesz. Ha ez kész, dagasztótálba tesszük a masszát és meleg helyen fél órán át kelesztjük. 
A tésztát elkezdjük összedolgozni, és amikor már jól összeállt, deszkán folytatjuk a gyúrást. A megkelt tésztát félbevágjuk, a két fél részt egyenként újra átgyúrjuk, majd egy konyharuha alatt újabb 10 percig pihentetjük. 

Ezalatt előkészítjük a tepsiket: két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. Erre helyezzük rá a tésztát, amit fél centi vastag lepénnyé nyomkodunk, és ujjheggyel kis gödröcskéket nyomunk a felületébe. Ezután újabb tíz percre pihenni hagyjuk a tésztát, közben pedig előkészítjük a feltétet. 
Tíz perc elteltével meglocsoljuk vékonyan a tésztát olívával, majd ráhelyezzük a a kecskesajtot ízlés szerinti vastagságban, és erre tesszük a sárgadinnyét, és végül az egészet finoman meghintjük sóval. 180 fokos sütőben fél órán át sütjük, amíg el nem nyeri szép, aranybarnás színét a tészta. Ezután negyed órát hűlni hagyjuk, és végül feltesszük rá a sonkát és a rukkolaleveleket is.

 

Almás préselt zöldsaláta dióval

Hozzávalók:

Az almát és a zöldségeket (sárgarépa, káposzta, kínai kel) vágd fel julienne-re, azaz gyufaszálnyi hosszúságúra, az újhagymákat pedig karikázd fel. Egy tálban dolgozd össze a hozzávalókat, hintsd meg csipetnyi sóval, locsold meg citromlével. Hideg helyen hagyd úgy állni, hogy a tetejét befeded egy kistányérral, amelyre nehezéket teszel. Fél óra múltán öntsd le róla a kipréselt levet, és tálalhatod a salátát. A tetejét szórd meg száraz serpenyőben megpirított dióval.

Csicseriborsó-fasírt

Hozzávalók:

A megfőtt csicseriborsóra öntjük az olajat, majd egy krumplinyomóval pépesre törjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és kézzel egynemű masszát gyúrunk belőle. Négy gombócot formázunk, amelyeket laposra nyomkodva egy kanál hátával, felforrósított serpenyőben, kevés olajon 3-3 perc alatt mindkét oldalukon aranybarnára sütünk.

Barackos tepsis süti

Hozzávalók:

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kivajazunk, kilisztezünk egy közepes méretű sütőformát/tepsit, vagy használunk szilikont, és akkor nem kell csinálnunk semmit.
2. A barackokat megmossuk, meghámozzuk és cikkekre vágjuk. A vajat megolvasztjuk.
3. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk, a megmosott citrom levét és héját, a lisztet, a sütőport és az olvasztott vajat.
4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a legvégén ezt is a masszához keverjük.
5. A masszát a tepsibe öntjük, elosztjuk rajta a barackcikkeket és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e, ha igen, a nyitott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni.

Erdei gyümölcsös muffin

Hozzávalók:

A szoba-hőmérsékletű vajat fehéredésig keverjük a kristálycukorral, majd adjuk hozzá egyesével az alaposan megtisztított tojásokat. 

Külön tálba mérjük ki és szitáljuk át a száraz hozzávalókat, és fakanállal keverjük hozzá a cukros-vajas masszához.

A muffintésztát kanál segítségével töltsük háromnegyedig az előkészített papírokba, majd szórjunk a tetejükre néhány szem gyümölcsöt.

Előmelegített sütőben kezdjük el sütni őket 180 fokon.

10 perc múlva ismét szórjunk meg a muffinokat gyümölccsel, mert valószínűleg amit az előbb rátettünk, az belesüllyedt a tésztába (így nemcsak a tetején lesz gyümölcs, hanem belsejében is).

Amikor megsültek, hagyjuk a muffinokat 10 percig a formában, majd tegyük őket rácsra, ameddig teljesen kihűlnek.

Tipp: A gyümölcsök mellé használhatunk sütésálló csokicseppet is.

Még több cikk piknik témában az NLCafén:

Exit mobile version