Klasszikus túró rudi házilag
Hozzávalók nagyjából 20 rudihoz:
25 dkg túró
1 zacskó zselatin – sűrűre főzve (mi egy kanál vízzel kevesebbet tettünk bele az előírtnál, és dr. Oetkert használtunk)
Vaníliaaroma – ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
4-5 ek. cukor
2 tábla 30 százalékos étcsoki
A túrót robotgépben pürésítjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a citrom lereszelt héját. Közben a zselatint felforraljuk, majd langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a túróhoz, hideg helyre tesszük. Miután a massza kicsit megszilárdult, habzsákba töltjük, és 10 centis hengereket nyomunk ki belőle, majd az olvasztott csokival meglocsoljuk őket. Figyelem, nem lesz túl szép a végeredmény, de kit érdekel, ha finom, és semmilyen adalékot nem tartalmaz.
Fázisfotók a recepthez itt találhatók.
Gyors túrórudi-torta házilag
Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához):
Az alaphoz:
6,5 dkg étcsoki (nálam minimum 60%-os)
6,5 dkg vaj
4 dkg cukor
1 tojás
3,5 dkg liszt
A túrós részhez:
50 dkg túró
2 dl tejszín
5 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag dr. Oetker zselatinfix
10 dkg étcsoki
A gyors túrórudi-torta és sok más túró rudis recept leírásáért kattints ide, a Csak a Puffin blogra.
Túrórudi-tortácskák
Hozzávalók 6 darabhoz:
7,5 dkg cukor
75 dkg túró
5 dkg vaj
10 dkg + 15 dkg a bevonathoz étcsokoládé
3 dl habtejszín
2 db citrom reszelt héja
25 dkg zabkeksz
1,5 tk. zselatin
A kekszet erős műanyag zacskóba tesszük, a zacskó száját összefogjuk, a kekszet sodrófával morzsásra törjük. A kis darabokra tört 10 dkg csokoládét a vajjal megolvasztjuk, majd összeforgatjuk a kekszmorzsával. Azonnal sütőpapírral kibélelt kis piteformákba nyomkodjuk, kb. 6 adagra lesz elég. A tejszínt felmelegítjük a zselatinnal, kevergetve, amíg a zselatin feloldódik. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a túrót, alaposan összedolgozzuk. Hat részre osztjuk, majd a morzsára kanalazzuk. Néhány órára hűtőbe tesszük, amíg a zselatin megköt. Tálalás előtt a bevonathoz a 15 dkg csokoládét felolvasztjuk, és vékony rétegben a túró tetejére simítjuk. Még jobb, ha csak csurgatjuk, hogy ne képezzen egybefüggő réteget, így könnyebben fogyasztható. Amikor a csokoládé megszilárdult, tálalhatjuk.
Joghurtos túrórudi-torta eperlekvárral
Hozzávalók az alaphoz:
10 dkg étcsoki (jó magas kakaótartalmú)
15 dkg vaj
15 dkg cukor
2 ek. cukrozatlan kakaópor
1 tk. vaníliakivonat
3 tojás
10 dkg liszt
A túrótöltelékhez:
50 dkg túró
2 dl tejszín
2 dl görög joghurt
2 ek. eperlekvár (elhagyható)
15 dkg porcukor
1 csomag zselatinfix
A tetejére:
10 dkg étcsoki
1 dl tejszín
A túrórudi-torta leírásáért kattints a Praktikák sok gyerekhez blogra.
Meggyes túrórudi-szelet sütés nélkül
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró
200 g habtejszín
6 ek. 20%-os tejföl
20 g étkezési zselatin
8 evőkanál citromlé
8 ek. víz
fél bögre porcukor (10 dkg)
1 bögre magozott meggy (8-10 dkg)
8-10 dkg zabfalat (1 csomag, de lehet babapiskóta vagy bármilyen keksz)
fél tábla étcsokoládé
1 tk. étolaj
A túrórudi-szelet folytatása a Rupáner-konyha blogon olvasható.
Túrórudi-torta (nyírfacukorral, gluténmentesen)
Hozzávalók:
A kakaós piskótához
3 tojásfehérje,
60 gramm nyírfacukor
40 gramm kukoricakeményítő
20 gramm (cukrozatlan) holland kakaópor
20 gramm vaj
1 csipet só
A túrós krémhez
1 csomag zselatinfix
200 gramm nyírfaporcukor
500 gramm túró
125 gramm natúr joghurt
250 ml hideg tejszín
1 tk. vaníliaaroma
1/2 citrom leve és lereszelt héja
Tetejére:
(cukrozatlan) holland kakaópor
A recept leírása Chez Sandra blogján olvasható.
Cukormentes házi túró rudi
Hozzávalók (7 db normál méretű rudihoz):
25 dkg zsírszegény, krém állagú (dobozos) tehéntúró
2 ek. cukornak megfelelő természetes édesítőszer
1 kezeletlen biocitrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliás xilit/eritrit (esetleg őrölt bourbon vanília)
3 db zselatinlap
Bevonat:
1,5 tábla (kb. 12 dkg) cukormentes étcsokoládé
1 tk. kókuszzsír
A recept folytatásáért kattints a Salátagyár blogra.
Még több gyerekkori kedvenc házilag:
- Így készül a Bounty házilag
- Pilóta keksz recept fázisfotókkal
- Gyerekkori kedvenceink: így készíts otthon nápolyit