Hétvégi menü a vakáció első hétvégéjére

nlc | 2017. Június 16.
Vége a sulinak, nyári üzemmódra vált az ovi, kezdődik a vakáció! Mi mással is indítanánk a szünidőt, mint egy szuper hétvégi menüvel, amiben csupa olyan étel szerepel, amit a gyerekek imádni fognak!

Egész évben fegyelmezett étrendre szoktattuk a gyerekeket, egészséges hétvégi menükkel készültünk, amikor csak lehetett, így most, hogy végre eljött a nyári szünet, lazíthatunk egy picit. Ez a mai hétvégi menü olyan receptekből áll, amelyekért odalesznek a gyerekek, kicsik és nagyok egyaránt. Hogy aztán a nyár hátralévő részében a nagymama klasszikusai, a húsmentes hétvégi menük vagy épp a gyors hétvégi menük kerülnek-e elő, az már csak szervezés kérdése.

 

Csupa csokis amerikai palacsinta

 

 Hozzávalók:

A cukorból 40 grammnyit keverj el a két tojássárgájával, majd önts hozzá 35 cl tejet. Ehhez forgasd hozzá a tojásfehérjehabot, majd a vajat és a vaníliát. A lisztet és a kakaót szitáld át egy tálba, add hozzájuk a sütőport. Erre öntsd rá a tojásos-cukros-tejes keveréket. Kézi habverővel keverd simára. Keverd el a tésztában az apróra vágott csokit is, majd tedd félre 15-20 percre.

A tejszínt forrald fel egy lábosban, majd öntsd egy tálban a csokichipsre. Keverd simára. Vedd újra elő a tésztát, és kezdd el kisütni serpenyőben a palacsintákat, körülbelül 1 centi vastagra. A kész palacsintákat pakold egymásra, locsold meg a csokiöntettel, majd szórd meg málnával. Jó étvágyat!

 

Hideg málnakrémleves

Hozzávalók:

A leves hozzávalóit összeturmixoljuk, leszűrjük, és csészékbe szedve hűtőbe tesszük, majd megesszük.

 

Lasagne

A besamelmártáshoz:

Továbbá:

A szokásosnál hígabb besamelmártást készítünk: egy lábasban felhevítjük a vajat, beleszórjuk a lisztet, és alacsony lángon kissé megpirítjuk. (Ügyeljünk arra, hogy a liszt ne barnuljon meg!) A készülő mártást folyamatosan keverjük, és lassan hozzácsorgatjuk a meleg tejet. Ezután sóval, fehér borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, és forrásponttól számítva még 2-3 percig főzzük.

Egy 22×26 cm-es tepsit kivajazunk, belerakunk 3-4 evőkanálnyi ragut, és szétterítjük, hogy mindenhová egyenlően jusson. (Ez a kevés vajas-húsos szósz megakadályozza, hogy a tészta a tepsink aljára égjen.) A húst befedjük egy réteg tésztával, majd ismét ragu, erre híg besamelmártás, majd 1-2 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán kerül. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak – fontos azonban, hogy mindig besamellel és reszelt parmezánnal fejezzük be. A lasagnét 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, és a sütőből kivéve, tálalás előtt legalább 20 percig állni hagyjuk.

 

Joghurttorta friss gyümölcsökkel

Hozzávalók:

A krémhez:

A díszítéshez:

A sárgáját a barna cukorral (vagy az édesítővel) simára keverjük, a fehérjéket elkezdjük verni, és amikor már habos, hozzáadjuk a csipet sót és a citrom levét, így lehet cukor nélkül jó habot kapni. 

Hozzákeverjük a habhoz a sárgáját, és óvatosan beleforgatjuk a lisztet is. Négy kerek lapocskát kenünk belőle, amekkorák a tortácskaformák. 170-180 °C-on kb. 8-10 perc alatt megsülnek.

A krém elkészítéséhez a joghurtot a citrom héjával elkeverjük, a tojásfehérjét a mézzel és a citromlével habbá verjük. A zselatinlapokat hideg vízben megáztatjuk, majd kinyomkodjuk és felmelegítjük. Langyosra hűtjük, a joghurthoz adjuk, végül a tojásfehérjehabot óvatosan beleforgatjuk. A kerek tortaformát papírcsíkkal kibéleljük, az aljára tesszük a piskótalapot, majd rátöltjük a joghurthabot. Hűtőben dermesztjük, aztán a formából kivéve gyümölccsel díszítjük.

Bodzás jégkrém eperrel

 

Hozzávalók:

Készítsünk bodzás limonádét. Ehhez keverjük össze a szörpöt a vízzel, adjunk hozzá kevés citromlevet. Töltsük jégkrémformákba a limonádét, mindegyik formába tegyünk néhány darab szeletelt epret. Fagyasszuk egy éjszakán át.

 

Csirke nuggets amerikai káposztasalátával

 

Hozzávalók:

A salátához:

A csirkét feldaraboljuk, aprítógépbe tesszük, sózzuk-borsozzuk, és krémesre daráljuk.

Kis gombócokat formázunk a masszából, kicsit kilapítjuk a gombócokat, majd panírozzuk, és forró olajban kisütjük.

A salátához a káposztát és a répát lereszeljük nagy lyukú reszelőn,  majd hozzáadjuk a porcukorral, tejszínnel és sóval-borssal elkevert majonézt, és összeforgatjuk.

 

 

Exit mobile version