Hétvégi menü, amivel kibírod a kánikulát

nlc | 2017. Június 23.
Átkapcsolunk kánikula-üzemmódba: hétvégi menünk csupa olyan ételből áll, amivel nem kell sokat bíbelődni a konyhában, és nem is telít el minket túlzottan. Könnyű, nyári fogások, amiket még akkor is el tudtok készíteni, ha egész napos strandolást terveztetek.

Eljött az a pont, amikor már minden olyan hétvégi menüt elfelejthetünk, amihez járatni kell a sütőt, vagy sokat kell a tűzhely mellett állni. Így is melegünk van, az extra fűtést majd inkább télre tartogatjuk. Most legszívesebben reggeltől estig fagyin és jéghideg limonádén élnénk, este pedig jöhetne egy kis grillezés és a jól megérdemelt rozéfröccs. Ha ezt nem is sikerül kivitelezni – vagy legalábbis nem mindennap –, akkor viszont csakis könnyű ételekben tudunk gondolkodni, így most ezt a nyári hétvégi menüt is így állítottuk össze. 

Áfonyás-banános turmix

 

Hozzávalók:

Minden hozzávalót turmixolj össze, és fogyaszd el azonnal!

 

Levendulás sárgabarack krémleves

Hozzávalók 4 adaghoz:

a vaníliás joghurthoz:

A sárgabarackot a cukorral, a levendulával és a vízzel együtt egy lábasba tesszük. Addig főzzük, amíg a sárgabarack kissé megpuhul. Botmixerrel pürésítjük, végül a tejszínt is hozzáadjuk. 

A joghurtot kikeverjük a vaníliás cukorral, és a lehűtött levesre kanalazzuk fogyasztáskor.

Citromos spagetti

Hozzávalók:

Öntsük a spagettit forrásban lévő sós vízbe, és azonnal keverjük el, hogy ne tapadjon le.

Vágjuk a fokhagymagerezdet félbe, a vágott felével dörzsöljük be egy nagy tál belsejét, így a nyers fokhagyma íze fogja borítani a tál belsejét. (A maradék fokhagymát dobjuk ki.) A frissen facsart citromlébe keverés mellett kis mennyiségekben csepegtessük bele az extra szűz olívaolajat. Alaposan keverjük össze, amíg a hozzávalók teljesen egységes keveréket nem alkotnak. Keverjük el benne a parmezánt.

Amikor a spagetti eléri az al dente állagot, szűrjük le, és öntsük bele a tálba, majd jól keverjük el. Szórjuk meg parmezánnal, petrezselyemmel és citromhéjjal. Tálaljuk azonnal.

 

Csokis morzsa fagyival

Hozzávalók:

A kekszet zacskóba tesszük, összefogjuk, és klopfolóval megütögetjük párszor, hogy a keksz szétmorzsolódjon. 

Kis poharakba morzsolt kekszet és fagyit adagolunk. Feldobhatjuk friss gyümölcsökkel, kompóttal, lekvárral is.

 

Cukkinis bulgursaláta

Hozzávalók 4 személyre:

A bulgurt sós vízben főzzük puhára, szűrjük le. A felkockázott cukkinit kevés olívaolajon süssük ropogósra adagonként (ha egyben sütjük, inkább csak párolódik, és puha lesz), majd keverjük a bulgurhoz. A megmosott citrom héját reszeljük le, a levet facsarjuk ki, ezeket is keverjük a bulgurhoz a lecsöpögtetett csicseriborsóval és a zúzott fokhagymával együtt. Ha kihűlt a bulgur, keverjük hozzá a zöldsalátát és az aprított petrezselymet.
Sózzuk, borsozzuk. 

 
Exit mobile version