Sárgabarackos szuper sütik, amik bearanyozzák a hétvégét

nlc | 2017. Július 09.
A nagymama már a lekvárfőzésre készül, apuka a grillen süti félbevágva, a gyerekek magában majszolják: igen, minden jel arra mutat, hogy itt a sárgabarackszezon. Ideje nekünk is bevetni magunkat a konyhába, mert a sárgabarack is egy olyan gyümölcs, amiből jobbnál jobb süteményeket lehet készíteni.

Itt a hétvége, a barackfáról szinte lepotyognak a gyönyörű sárgabarackok, így végre jöhet a legfinomabb sárgabaracklekvár, a levendulás sárgabaracklekvár, főzhetünk baracklikőrt, és ha az alábbi sütik után marad barackmag, azt is felhasználhatjuk. 

Barackos morzsasüti

Hozzávalók:

A morzsához:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy sütőbe helyezhető serpenyőben  olvasszuk meg a vajat, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a barackokat, és forgassuk alaposan meg benne. Egy kisebb tálban keverjük össze a cukrot, a kukoricakeményítőt, a fahéjat és a sót. Ezt is borítsuk a barackokra.

Készítsük el a morzsát: először keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót! Morzsoljuk hozzá a vajat is, apró morzsákat kell kapnunk. Alakítsunk ki mélyedést a lisztes keverék közepén, öntsük bele az írót és üssük bele a tojást. Továbbra is morzsás tésztát kell gyúrnunk belőle.

A morzsát morzsoljuk a barackok tetejére, majd tegyük a serpenyőt a sütőbe 35-40 percre. Melegen tálaljuk, esetleg vaníliafagyival.

Répás-diós piskótatekercs barackos krémmel

Hozzávalók 14-16 szelethez:

A krémhez:

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a reszelt répával és a cukor felével elkeverjük. A lisztet a dióval és a sütőporral vegyítjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, hozzákeverjük a répás részt, végül a lisztes keveréket is.
 
Egy 25×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszát egyenletesen elkenjük benne, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük. A krémhez a keményítőt a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, a cukorral és kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd a péppel besűrítjük. Lapos tálcára terítjük, hogy hamarabb meghűljön. A hideg tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a kihűlt krémbe forgatjuk.
 
A tésztáról lehúzzuk a papírt, a krémet egyenletesen elkenjük rajta. A megmosott, aprított barackot a krémre szórjuk, majd szorosan feltekerjük a tésztát. 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni, utána szeletelhető.
 

Barackos cobbler

Hozzávalók:

A tésztához:

Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, és előkészítünk egy kb. 25-28 cm átmérőjű pitesütő formát.
A sárgabarackot feldaraboljuk, az almát meghámozzuk és felkockázzuk és a pitetálba rakjuk a barackkal együtt. Megszórjuk a gyümölcskockákat 2 evőkanál cukorral.
Egy tálban elkeverjük a tejszínt és a tojást. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, sütőport, cukrot és a vajat, és kézzel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásos tejszínt, és jól elkeverjük (kézzel vagy kanállal). Elég ragacsos lesz, nem kell megijedni.
A masszából kis adagokat kanalazunk a gyümölcs tetejére, vagy próbálhatunk kézzel kis gombócokat szaggatni, és úgy ráhelyezni a gyümölcsre – de mondom, eléggé ragad a massza. Az a lényeg, hogy nagyjából befedje a tészta a gyümölcsöket. Sütőbe toljuk, és 40-45 percig sütjük.

Sárgabarackos galette levendulafagylalttal

Hozzávalók a galette-hez (18 cm átmérő):

Hozzávalók a levendulafagylalthoz:

A fagylalthoz a tejszínt a tejjel és a sűrített tejjel egy lábasban forráspontig melegítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a levendulát, hűlni hagyjuk legalább 20 percig, majd a tejszínes keveréket leszűrjük. Belekeverjük a tojássárgákat és a csipet sót. A tűzhelyre visszatéve alacsony lángon néhány percig főzzük. A masszát hagyjuk teljesen kihűlni. Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.

A galette-hez a lisztet a cukorral és a csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, kezünkkel elmorzsoljuk. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon.  Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A sárgabarackot felszeleteljük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, nagyjából kör formájúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ráhalmozzuk a sárgabarackot úgy, hogy a szélén kb. 3-4 cm-es sávot hagyjunk szabadon. A tészta üresen maradt részét szépen hajtsuk fel körben. Szórjuk meg egy csipet levendulával. Tegyük a sütőbe, 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.

A még meleg galette-et levendulafagylalttal tálaljuk.

Barackos-mandulás pite

Hozzávalók 10-12 szelethez: 

A tésztához: 

A töltelékhez:

A díszítéshez:

A tésztához a lisztet a porcukorral, a darált mandulával és a vajjal/margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőben 1 órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán kerek lapra nyújtjuk. Kibéleljük vele a piteformát (kb. 25 cm átmérőjűt) úgy, hogy az oldalára is jusson tészta.
 
A túlnyúló részeket levágjuk, ebből az ismételt nyújtás után szíveket szúrunk ki, amelyekkel majd a pitét díszítjük. A pite alját villával megszurkáljuk, és 190 °C-ra előmelegített sütőben világosra elősütjük.
 
A töltelékhez a barackot héjával vagy hámozva vastag cikkekre szeleteljük. A darált mandulát a vaníliás cukorral és a baracklekvárral elkeverjük, óvatosan beleforgatjuk a barackot. A tölteléket az elősütött tésztára halmozzuk, elegyengetjük.
 
Rátesszük a szívecskéket, majd felvert tojással egyenként megkenegetjük, végül kristálycukorral kissé megszórjuk. 170 °C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Kihűlés után szeletelhető. 
 

Barackos clafoutis

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  •  ¾ bögre cukor
  • ½ bögre tej
  • ½ bögre tejszín
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 kiskanál vaníliaaroma
  • ¾ bögre liszt
  • ½ bögre túró
  • 2 evőkanál rum
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 bögre feldarabolt sárgabarack

Kenj ki egy pitetortaformát (ez a fodros szélű, 3-4 cm mély sütőtál) vajjal. A barackokat magozd ki, vágd félbe, majd negyedekbe. Rendezd el a piteforma aljába a gyümölcsdarabokat, és locsold meg egy kevés rummal. Szórd meg a vaníliás cukorral.

Tedd a tojásokat egy nagyobb tálba, és robotgéppel keverd krémessé a cukorral. Szitáld bele a lisztet (ettől könnyű, laza szerkezetű lesz), add hozzá a citrom reszelt héját, a tejszínt és a tejet is. Kézi habverővel keverd csomómentesre. Ekkor az állaga olyan, mint egy nagyon sűrű palacsintatésztáé. Szórd bele a túrót. Keverd össze. Öntsd a masszát a gyümölcsös tálba.

Gyújtsd be a sütőt, addig a gyümölcsös alap pihen, majd amikor előmelegedett 180 fokra, akkor tedd be a sütőbe a tálat. Nagyjából 40 perc alatt aranybarnára sül. Még melegében szórd meg egy kevés vaníliás cukorral.

Tipp: próbáld ki más idénygyümölccsel, cseresznyével, fekete szederrel, szilvával.

 

Bögrés sárgabarackos pite

 

“Ezennel ünnepélyesen megnyitom a sárgabarackszezont, méghozzá a tavalyi év slágerével! Forró sárgabarack, puha tészta, a tetején vékony, fátyolos cukorréteg, mmmm…

Ez a pite azért fenomenális, mert olyan, mintha elegyítve lenne a piskóta, a pite és a kelt tészta, egyetlen süteménybe. Én sárgabarackkal készítettem, mert a nagymamámnál már érnek ezek az apróságok. Nem is tudom leírni azt a mennyei illatfelhőt, ami belengte az egész lakást, miközben készült, és még órákkal később is. Édes, cukros, gyümölcsös forróság. MESÉS! 
Sokat elmond az, hogy forrón felszeleteltem, és egyiket ettem a másik után, képtelen voltam abbahagyni. Pedig ez tényleg nem jellemző rám!”

A bögrés sárgabarackos süti receptje a Rupáner-konyha blogon olvasható.

 

Mandulakrémes-barackos pite

Hozzávalók 12 szelethez:

Töltelék:

A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.

A töltelékhez a cukrot és a tojásokat gépi habverővel felhabosítjuk, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat, hozzáadjuk a darált mandulát. Megtöltjük vele az elősütött pitét, és szépen belenyomkodjuk a cikkekre vágott barackokat. 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

 

Barackos-mákos rétes

 

Hozzávalók 10 szelethez:

A tésztához:

A töltelékhez:

A töltelékhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a sárgáját is. A mákot a liszttel, a citrom héjával és a vaníliás cukorral elkeverve a habba forgatjuk. Egy nedves konyharuhára 3-4 réteslapot olajjal egyenként megkenve egymásra rétegezünk. A máktöltelék felét a réteslap szélére helyezzük. A kimagozott, cikkekre vágott barackot a habba szórjuk, majd a réteslapot konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. A következő rudat a fentiek alapján készítjük el. A réteseket tojással megkenjük, mákkal megszórjuk. Hústűvel vagy kés hegyével megszurkáljuk a tetejét, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. 190-200 °C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

 

Exit mobile version