Gasztro

Sárgabarackos lepény: a régi nyarak íze

Itt a sárgabarack-szezon, tehát itt az ideje, hogy készítsünk valamilyen barackos finomságot. Mutatunk egy klasszikus receptet!

A Mesetarisznya blog már a nevével elbájolja az embert, a kedves-érdekes családi történetek között azonban feltűnt egy hamisítatlan nyári édesség sztorija és receptje is, amit érdemes kipróbálni. 

A blogger visszaemlékezése szerint nagymamája még kézzel dagasztotta a kelt tésztát, ami valódi különlegességnek számított, mert a nagyinak szigorú időbeosztása volt, nem lehetett akármikor lepénysütésre kérni. Amikor viszont igen, akkor egy valódi “nagymama-klasszikus” készült, persze a háztáji tyúkok tojásával, na meg a szomszéd néni tehenének friss tejével. Minderre természetesen a kertben termett zamatos sárgabarack tette fel a koronát. 

A barackos lepény elkészítésének azért neki lehet állni ilyen jellegű családi kincsek nélkül is, ahogy a Mesetarisznya bloggere is bevallja, hogy ő már robotgéppel dagasztja a tésztát és a barackot sem a fáról szerzi be. Ennek ellenére a végeredmény kifejezetten finom lesz, csak az alábbi receptet kell követni hozzá.

Sárgabarackos lepény recept a caféblogról

A sárgabarackos lepény a nagymama kajszifájáról szedett gyümölcsökkel az igazi, de a piaci barackkal is nagyon finom (Fotó: Getty Images)

Barackos lepény elkészítése

Hozzávalók: háromnegyed csésze tej, negyed csésze vaj, negyed csésze cukor, egy felvert tojás, egy csipet só, két csésze liszt, 1 teáskanál száraz élesztő. 

Elkészítés: az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, utána a robotgép dagasztófejével a hozzávalókat megdagasztjuk. Ezután a tésztát tartalmazó edényt tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos vízbe állítva kelesztjük.

A megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk, tepsibe tesszük, majd elrendezzük rajta a megmosott, félbevágott, kimagozott barackokat, amiket egy kevés cukorral érdemes meghinteni. Egy kis további kelesztést követően, előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Tálalás előtt ízlés szerint fahéjjal lehet még ízesíteni, illetve a maradék barackból készült lekvárral tálalni. 

Ha tetszett a recept, nézz körül a Mesetarisznya blogon, vagy csatlakozz a Mesetarisznya Facebook-oldalához!

További barackos finomságok az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top