Lekvárfőzési trükkök és tippek

nlc | 2017. Július 10.
Az ősz közepéig rengetegféle gyümölcs terem még, így akár minden hétre juthat valami, amiből finom lekvár készíthető. Ne tartson vissza, ha még sohasem próbálkoztál vele, hiszen előbb-utóbb mindent el kell  kezdeni – ráadásul a lekvárfőzés nem is olyan nehéz dolog, mint amilyennek látszik. Ha az alábbi trükköket és tippeket megfogadod, biztosan sikerülni is fog!

A klasszikus lekvárfőzési módszerek műhelytitkaiból szemezgettünk neked. Ezekkel a fogásokkal jobb és finomabb lesz a lekvárod, ráadásul sokáig el is áll majd!

 

Csakis friss, érett gyümölcsből

A lekvárfőzés első számú szabálya, hogy megfelelő alapanyagot használj. Csakis friss és érett gyümölccsel szabad nekikezdeni a dolognak, máskülönben tönkremehet a lekvár, vagy pedig ízetlen lesz. Ha van saját kerted, a dolog valamivel egyszerűbb, hiszen a frissességgel nem lesz majd gond – itt csak arra kell ügyelned, hogy megfelelően érett legyen a gyümölcs. Olyat, amelyik már lehullott, vagy valamiért rothadni kezdett, ne tegyél lekvárba még akkor sem, ha a rothadó részt kivágtad: a baktériumok és más mikroorganizmusok, amelyek a rothadásért felelősek ugyanis már a gyümölcs egészségesnek látszó részeibe is eljutottak, és az egész lekvárt meg fogják “fertőzni”. Ha piacról veszed a gyümölcsöt, korán reggel menj el vásárolni, mert ilyenkor találod meg a legszebb árut. Körültekintően, magad válogass ki minden szemet! Ha tárolni kell egy ideig, akkor jól lefedett edényben, hűvös, fénytől elzárt helyre tedd a főzésig a gyümölcsöt – de legfeljebb egy napig hagyd így állni!

Nem mosd le nagyon – a héja is sok aromát rejt!

A tisztaság a főzésnél nagyon fontos dolog, de az sem jó, ha túlzásba viszed a gyümölcsök esetében. Ezek héja ugyanis rengeteg fontos aromaanyagot tartalmaz, és ha nagyon megdörzsölöd, és túlzottan precízen, sokáig mosod, akkor eltávolítod őket a gyümölcsből, és kevésbé lesz finom a lekvárod. Mindig hideg, bő vízben mosd a gyümölcsöt, és hacsak nem indokolja komolyabb szennyezés, akkor ne dörzsölgesd közben!

Befőttesüveg-fertőtlenítés – a fedőt is!

Akármilyen tisztának is látszik az üveg, akkor is fertőtleníteni kell, mielőtt beleteszed a lekvárt. Első lépésben mosd el tisztítószerrel, amit nagyon alaposan öblíts le, majd szabályosan főzd ki az üvegeket forró vízben. Ügyelj rá, hogy a kupakok is hasonló kezelést kapjanak, és “csíramentesek” legyenek! Ha felületes vagy ebben a műveletben, akkor nagyon könnyen tönkremehet a legnagyobb gondossággal és a legjobb receptből készített befőtt is!

Csak teljesen tiszta felületen dolgozz!

A teljes tisztaság nemcsak az üvegeknél fontos, de azoknál a felületeknél – vágódeszkáknál, edényeknél – is, amelyekkel a gyümölcs érintkezik a főzés folyamata közben. Ügyelj rá, hogy makulátlanok legyenek ezek, mert innen is belekerülhet olyan szennyezés a befőttbe, ami miatt tönkremegy majd a polcon!

 

Betöltés: forrón és színültig!

A kész lekvárt még forró állapotban, színültig kell az üvegbe tölteni, majd miután szorosan rácsavaroztad a tetejét (ami alá tanácsos celofánt is tenni!), fordítsd fejjel lefelé tíz percre! Ezután jöhet a dunsztolás, vagyis a lassú hűtés folyamata.

Cukorhasználat – biztosabb a végeredmény

Az édesítés fontos lehet az ízek miatt, de a cukor nem ezért ajánlott a lekvárfőzéshez, hanem mert tartósítóanyagként szolgál. Nem mindegy viszont, hogy milyen cukorral dolgozol: a normál étkezési cukor helyett inkább kifejezetten tartósítás céljára gyártott cukrot vásárolj, ezekkel ugyanis lerövidül a forralás ideje, és így több értékes anyag marad a masszában.

Ha nem szeretnéd nagyon megcukrozni a lekvárt, akkor használhatsz édesítőként például mézet is, de a cukrot ekkor sem érdemes kihagyni a listáról a tartósító hatása miatt. Ha kevés cukorral és tartósítószer nélkül dolgozol, akkor ügyelj rá, hogy kizárólag légmentesen záró, fémfedelű csavaros üvegbe töltsd a befőtted! 

 

Még több befőzés és lekvár az NLCafén:

Exit mobile version