Gasztro

Készítsd el ezt a különleges rozmaringos körtelekvárt

Különleges, egyedi íz jellemzi a rozmaringos körtelekvárt. Kenyérre kenve, süteményekbe, palacsintába töltve is mennyei. És olyan egyszerű a receptet elkészíteni, hogy még a gyerekeknek sem okozna különösebben gondot. Meggyőztünk? Akkor kezdődhet a lekvárfőzés.

Ilyen fantasztikusan finom körtelekvárt a boltokban egészen biztosan nem vásárolhatsz. A sok egyéb indok mellett ez is egy érv, amiért érdemes belefogni a lekvárfőzésbe. Gyors, egyszerű, elronthatatlan recept. A megadott mennyiségből nagyjából 7 közepes (3 dl) befőttesüveg lekvárt főzhetsz.

A rozmaringos körtelekvár hozzávalói

  • 3 kg körte
  • 30 dkg cukor
  • 2 dl méz
  • 1,5 dl citromlé
  • 1 ek. reszelt citromhéj
  • 2 tk. friss rozmaring

Így készül a rozmaringos körtelekvár

A körtelekvár tartósítószer-mentesen készül, ezért különösen fontos, hogy a befőttesüvegek nagyon tiszták legyenek és a befőzéshez felhasznált gyümölcs is teljesen egészséges legyen.

A befőttesüvegeket a kupakokkal együtt forró vízben főzd 15-20 percen át, majd helyezd tiszta konyharuhára.

A körtéket hámozd meg, maghéjukat és a csumát is vágd ki. Kockázd a gyümölcsöt, öntsd főzőedénybe, add hozzá a cukrot, a mézet és a citromhéjat, majd nagyon lassú tűzön hevítsd fel. Amint levet ereszt a körte, és a cukor a mézzel együtt olvadni kezd, mindenképpen gyakran keverd meg a lekvárt. Amikor felforrt, belekeverheted a rozmaringot is. A forrástól számított 15 percig – továbbra is lassú tűzön – főzd a körtelekvárt. A főzés végén töltsd a lekvárhoz a citromlevet. Hagyd még 2-3 percig rotyogni, majd vedd le a tűzről, és forrón szedd az előkészített befőttesüvegekbe.

Alaposan csavard rá az üvegekre a kupakokat, fordítsd fejjel lefelé, és hagyd így 5-10 percig. Amint lehűltek a körtelekvárok, beállíthatod az üvegeket a kamra polcára. Felbontás után hűtőszekrényben tárold, de minél előbb fogyaszd el a tartósítószer-mentes körtelekvárt.

Készíts különleges rozmaringos körtelekvár receptjét

Mennyei körte- és lekvárrecepteket találsz még az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top