Gasztro

Befőzés: fahéjas körtelekvár – nem ettél még ennél finomabbat

A fahéj különleges ízt ad a körtének. Próbáld ki ezt az egyszerű és gyorsan elkészíthető receptet, melyben egészen biztosan nem fogsz csalódni. Ennél finomabb körtelekvárt még nem kóstoltál.

Lekvárt főzni nem ördöngösség. Mindenképpen megéri a fáradságot, hiszen a boltokban nem vásárolhatsz ilyen finom és különleges fahéjas körtelekvárt. Készítheted cukor nélkül is vagy mézzel, akkor még egészségesebb lekvárt főzhetsz.

Befőzés: fahéjas körtelekvár - nem ettél még ennél finomabbat

A fahéjas körtelekvár hozzávalói

  • 3 kg körte
  • 50 dkg befőzőcukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom leve

A fahéjas körtelekvár elkészítése

Hámozd meg a megmosott körtéket, vágd félbe és távolítsd el a magházat is. Darabold ujjnyi nagyságúakra. Az előkészített gyümölcsöt tedd főzőedénybe, öntsd hozzá a cukorral elkevert fahéjat és a citromlevet, majd hagyd állni kb. 15-20 percet.

Közben készítsd elő a befőttesüvegeket. Nagyon alaposan mosogasd el a kupakokkal együtt, még jobb, ha valamennyit 20 percen keresztül kifőzöd.

Befőzés: fahéjas körtelekvár - nem ettél még ennél finomabbat

Alacsony fokon kezdd el hevíteni a főzőedénybe föltett gyümölcsöt. A forrástól számított 30 percig továbbra is lassú tűzön rotyogtasd a körtelekvárt. A félóra letelte után forrón töltsd az üvegekbe. Tekerd rá a kupakokat, fordítsd fejjel lefelé legalább 5 percre. Amikor teljesen kihűlt, a fahéjas körtelekvárt felbonthatod és megkóstolhatod. Süteményekbe, palacsintába töltve, vagy egyszerűen kenyérre kenve mennyei.

NLCafé-tipp: Vaníliával tovább fokozhatod a körte ízét. A héjból kikapart vaníliát a főzés végén keverd a lekvárhoz.

További lekvár, befőzés cikkek az NLCafén:

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top