Hétvégi menü, amit újra és újra el fogtok készíteni

nlc | 2017. Július 14.
Még a legrutinosabbakkal is megesik, hogy egy idő után kicsit belefásul a sütés-főzésbe, és egyszer csak azon kapja magát, hogy megint ugyanazok az ételek készülnek, amelyeket már unalomig ismer a család. Ilyenkor kell egy kis menüfrissítés! Pár új recept, ami ha jól sikerül, a sütés-főzési kedvünknek is új lendületet ad.

Télen kicsit gyakrabban megesik, de ilyenkor, nyáron is előfordul, hogy újra és újra ugyanazokhoz a receptekhez nyúlunk: lecsó, hideg gyümölcsleves, tökfőzelék, esetleg hétvégén grillezés, stb., stb. Mindenkinek megvan az a 10-15 étel, amihez ihlethiány esetén nyúl, és ilyenkor nyáron, amikor már alig várjuk, hogy végre nyaralni mehessünk, egyre gyakrabban fordulunk ezekhez a receptekhez. Múlt héten már addig jutottunk, hogy a hétvégi menüt csupa strandételből állítottuk össze, de mivel a lángos–palacsinta–sült krumpli trió sem vethető be minden hétvégén, ezért most hoztunk egy pár új receptet, amivel kicsit visszacsempésszük a kreativitást a hétvégi menü tervezésébe.

Málnás smoothie bowl

Hozzávalók:

A hozzávalókat turmixoljuk alaposan át, majd öntsük tálba, és díszítsük a kókuszreszelékkel és a gyümölccsel.

 

Avokádós karalábéleves

Hozzávalók 2 főre:

Közepes lángon a vajat és az olajat összemelegítem egy lábosban. Rádobom a hagymát, finoman sózom, és pár perc alatt, folyamatosan kevergetve megpárolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy hamarabb puhuljon. Beleborítom a karalábét, további egy percig kevergetem, majd felöntöm az alaplével. Sózom és fedő alatt 12-14 perc alatt – a forrástól számítva – puhára főzöm. Amíg fő, megpirítom a fenyőmagot vagy bármilyen más olajos magot. Ha megpuhul a karalábé, hozzáadom az avokádó felét, és az egészet összepürésítem. Frissen őrölt borssal, szerecsendióval fűszerezem. Sózom, ha kell, és a citrom levével savanyítom. Pirított fenyőmaggal és friss petrezselyemmel tálalom.

Fokhagymás-morzsás tészta aszalt paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre:

Serpenyőben melegítsünk fel 3-4 evőkanál olívaolajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk (vagy só helyett dobjunk hozzá 1-2 darabka szardellát, így még finomabb lesz), a kakukkfüvet, az aprított petrezselymet és a feldarabolt aszalt paradicsomot. Kevergetve pirítsuk a morzsát aranyszínűre, a zúzott fokhagymát akkor adjuk hozzá, amikor a morzsa már majdnem kész. Nagy fazékban, lefedve tegyünk fel a tésztának egy adag vizet forrni. Ha forr, sózzuk, dobjuk bele a tésztát, főzzük meg. A leszűrt tésztát keverjük el a fűszeres, paradicsomos morzsával.

Lisztmentes diótorta bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók:

170 fokra előmelegítem a sütőt. Először a tojássárgáját keverem ki a nyírfacukorral, majd hozzáadom a vajat és a diót. A tojásfehérjét kemény habbá verem, és óvatosan beleforgatom a diós keverékbe. Hozzáadom a szódabikarbónát, a gyümölcsöket és az olajos magvakat. Közepes tortaformába töltöm, és előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöm. 

 

Mascarponés meggyfagyi

 

Hozzávalók:

A meggyet mossuk meg, magozzuk ki. Tegyük egy mély tálba – amelyben tudjuk turmixolni –, adjuk hozzá a mascarponét, és botmixerrel turmixoljuk simára. Ízlés szerint édesítsük. Tegyük át egy laposabb edénybe, amely elfér a mélyhűtőnkben. Helyezzük a mélyhűtőbe, majd ahogy kezd a krém szilárdulni, botmixerrel keverjük át. Ezt ismételjük meg 30 percenként 3-4 alkalommal, így lesz krémes állagú fagylaltgép nélkül is. Fogyasztás előtt hagyjuk a fagylaltot 5 percig szobahőmérsékleten olvadni, ezután könnyen adagolható. Természetesen, akinek van fagylaltgépe, abban is elkészítheti a masszát.

Zöldséges-csirkés piláf

Hozzávalók 4 személyre:

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a felkockázott csirkehúst, a curry fűszerkeveréket, pirítsuk körbe a húst. Adjuk hozzá a (nyers) rizst, a zöldborsót, a rózsákra szedett brokkolit, a zúzott fokhagymát, és öntsük fel a rizs térfogatának megfelelő, 2,5-szeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, borsozzuk, lefedve, olykor megkeverve 20 perc alatt főzzük készre a fogást.

 

Exit mobile version